Riskbedömning i byggprocessen

Granskad: 7 oktober 2024

Riskbedömning är en viktig del av processen med riskhantering. Det är ett sätt att säkerställa att projektet uppfyller de krav som ställs – såväl offentligrättsliga som civilrättsliga. Genom att identifiera, analysera och värdera riskerna tidigt i projektet minskar risken för fel, brister och skador.

Det är viktigt att i förväg bedöma riskerna i ett projekt. Därför måste du försöka föreställa dig vilka misslyckanden som kan tänkas uppkomma när en byggnad projekteras, produceras och förvaltas. Ett misslyckande kan vara att ett lagkrav inte uppfylls, till exempel kravet på tillgänglighet, eller att avtalet med beställaren inte uppfylls, till exempel att du får en leverans med fel nyans på kakel till ett badrum.

När du har identifierat, analyserat och värderat de möjliga riskerna i projektet är det dags att bedöma hur dessa ska hanteras och kontrolleras.

Nedan hittar du mer information om riskbedömning i praktiken och riskbedömning kontrollplan enligt PBL.

Foto på

Riskbedömning i praktiken

Riskbedömning är en viktig del av processen med att hantera risker i ett projekt. I bedömningen ingår att identifiera, analysera och värdera riskerna, och syftet är att tydligare förstå vilka risker du behöver hantera för att undvika oacceptabla risker. Risker kan uppstå såväl när du planerar, projekterar och bygger som när du förvaltar.

Illustration över riskmoment, riskbedömning och kritiska moment.

Riskbedömning kontrollplan enligt PBL

Arbetet med att ta fram ett förslag till kontrollplan enligt plan- och bygglagen förutsätter att byggherren i förväg försöker föreställa sig vilka misslyckanden som kan tänkas uppkomma under byggtiden. När du som byggherre bedömt riskmomenten i projektet är det lättare att ta fram förslag till kontrollpunkter och kontrollplan.

Boverket (2024). Riskbedömning. https://www.boverket.se/sv/byggande/forebygg-fel-brister-skador/riskbedomning/ Hämtad 2024-12-21