Projekt att se över Boverkets byggregler

Granskad: 10 oktober 2024

Boverket har gjort en översyn av Boverkets byggregler. Arbetet sker inom ramen för projektet Möjligheternas byggregler. Boverkets nya byggregler beslutas i december 2024 och börjar gälla den 1 juli 2025.

Varför nya byggregler?

Boverket har gjort en större översyn av reglerna för att anpassa dem utifrån nuvarande och framtida situation på en bygg- och bostadsmarknad som förändras. Samt att ingen ska riskera liv eller hälsa i sina hus.

De nya reglerna ska främja nya tekniska lösningar och öppna upp för användandet av nya material och metoder. Ett av skälen till översynen har varit att de nuvarande allmänna råden som finns i reglerna ses som mer styrande än de är avsedda att vara. En följd av detta är att byggandet har låsts till befintliga lösningar, i stället för att främja utveckling och innovation.

Resultatet är ett tydligt och sammanhållet regelverk där Boverkets ambition är att inte reglera mer än nödvändigt för att uppfylla kraven som framgår av plan-och bygglagen (2010:900), PBL, och plan- och byggförordningen (2011:338), PBF. 

Tydligare ansvarsfördelning

De nya reglerna ska ge en tydligare ansvarsfördelning mellan Boverket och sektorn. Det innebär att Boverket ansvarar för att förtydliga kraven i lag och förordning, medan branschen tar fram lösningar som uppfyller funktionskraven samt metoder för att verifiera dem. Det handlar inte längre om att detaljstyra, utan om att vara flexibel och funktionsfokuserad.

Illustration som visar ansvarsfördelningen mellan Boverket och sektorn. De nya reglerna ska ge en tydligare ansvarsfördelning mellan Boverket och sektorn. Illustration: Infab

Ny struktur

Till skillnad mot dagens indelning av Boverkets bygg- och konstruktionsregler så omfattas varje område av en egen författning. Uppdelningen följer indelningen och strukturen i PBL och PBF. 

Boverkets förslag till nya byggregler delas upp i följande områden.

  • skydd mot buller i byggnader
  • hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt om hushållning med vatten och avfall
  • säkerhet vid användning av byggnader
  • säkerhet i händelse av brand i byggnader
  • bostäders lämplighet för sitt ändamål
  • tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga i byggnader
  • bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m.
  • krav på tomter m.m.
  • energihushållning (senarelagd tidplan).

De nya författningarna

Förslagen på nya byggregler

Projektet är nu inne i sitt slutskede och Boverkets förslag till nya byggregler kommer att beslutas innan årsskiftet och träda i kraft 1 juli 2025.

Förslagen på nya byggregler har varit på remiss. Dels hos flera remissinstanser i Sverige, dels hos EU kommissionen. Under hösten kommer en del redaktionella ändringar att genomföras innan generaldirektören fattar beslut om de nya reglerna i slutet av året.

Om du vill ta del av förslagen går det att läsa det som skickades till EU under perioden juni till oktober 2024, som var den senaste och sista remissomgången.

Till varje föreskrift finns det två dokument. Det första dokumentet är själva föreskriften. Det andra dokumentet är konsekvensutredningen. I konsekvensutredningen finns författningskommentarer som beskriver hur Boverket har tänkt när vi har arbetat fram förslaget. Genom att läsa båda dokumenten kan du enklare förstå reglerna.

Dokumenten hittar du här:

Regler som är anmälda till EU - Boverket

Ta del av en film som togs fram i samband med EU-anmälan där projektledaren Jonas Edahl berättar hur Boverket har kommit fram till sitt slutliga förslag och hur du kan förbereda dig.

Film: Information om förslagen och hur du bäst förbereder dig

Projektledaren Jonas Edahl berättar i filmen om de färdiga förslagen och om hur du bäst förbereder dig.

Vad händer i projektet just nu?

Projektet arbetar nu med att ta fram vägledningar till de nya byggreglerna som ska publiceras på PBL kunskapsbanken, som är Boverkets digitala handbok för dig som arbetar med plan-och bygglagstiftningen. Vägledningar ska finnas på plats vid slutet av året. Då vägledning tar lång tid att ta fram i alla delar och delvis bygger på erfarenheter som inte finns förrän reglerna trätt i kraft kommer de att fyllas på succesivt.

PBL kunskapsbanken

I samband med ikraftträdandet kommer Boverket att ta fram en webbutbildning, en introduktion i de nya byggreglerna. Boverket planerar också att sända ett webbseminarium i samband med att de nya byggreglerna kommer på plats.

Skaffa kunskap redan nu

Innan reglerna träder i kraft och vägledning finns att tillgå på boverket.se finns det redan nu utbildningar som har fokus på att stärka kompetens och säkerhet vid tillämpning av regler vid genomförandet av bygg-, rivnings- och markåtgärder.

Exempel på tre aktuella webbutbildningar som kan ge goda förkunskaper är:

  • "Att arbeta med PBL" är 2023 års omarbetade version av den tidigare introduktionskursen i PBL.

Att arbeta med PBL

  • ”Riskbedömning och kontrollplan PBL” riktar sig till dig som vill att allt i ett byggprojekt ska bli rätt från början.

Riskbedömning och kontrollplan PBL

  • ”Riskbedömning och kontrollplan PBL” riktar sig till dig som vill att allt i ett byggprojekt ska bli rätt från början.

Byggregler och kontrollsystem i praktiken

Granskad: 10 oktober 2024

Frågor och svar

Här finns frågor och svar om projektet Möjligheternas byggregler. 

Syftet med projektet är att göra en översyn av Boverkets byggregler (2011:6) – föreskrifter och allmänna råd, BBR, och Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2011:10) om tillämpning av europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS.

Inom ramen för projektet ska också vägledning om nya bygg- och konstruktionsregler tas fram och publiceras på PBL kunskapsbanken.

Regeringen vill att det ska gå snabbare att bygga, byggandet behöver bli mer kostnadseffektivt och företag i byggsektorn ska få större möjlighet att hitta nya innovativa lösningar som ökar effektiviteten i byggandet.

Regeringen har också framhållit att regelförenklingar – i syfte att bidra till ett snabbare och billigare byggande – är en högt prioriterad fråga. Förutsättningar behöver skapas för att samhällsbyggnadssektorn ska kunna vara mer proaktiv och ansvara för lösningar som möter de utmaningar som sektorn står inför, exempelvis hållbarhet och ekonomi. En annan fördel är att branschen kommer kunna arbeta fram lösningar som gynnar byggnadens användare i större utsträckning än idag eller produktionsvänligare lösningar som kan förbättra arbetsmiljön för yrkesarbetare.

Aktörer inom byggsektorn behöver större frihet att driva utvecklingen, förbättra byggandet och möjliggöra innovation. Detta för att främja nya tekniska lösningar och öppna upp för användandet av nya material och metoder. För att möjliggöra detta behövs förändringar på flera områden. Ett av dessa är byggreglerna.

Boverket ser därför ett behov av att göra en större översyn av reglerna och anpassa dem utifrån nuvarande och framtida situation på bygg- och bostadsmarknaden. Målet är ett tydligt och sammanhållet regelverk anpassat till en bygg- och bostadsmarknad som förändras. Även nyttjarna gynnas av ett regelverk som främjar mera funktionsanpassade byggnader. Utgångspunkten är att ge samhällsbyggnadssektorn de förutsättningar den efterfrågar och behöver för att kunna fördela resurserna effektivare och vara bättre på att identifiera vilka lösningar som behöver utvecklas.

Boverkets författningar BBR och EKS innehåller dels föreskrifter, dels allmänna råd. Föreskrifterna är liksom bestämmelserna i PBL och PBF bindande. Däremot är de allmänna råden inte bindande, utan myndighetens generella rekommendationer om tillämpningen. De allmänna råden anger hur någon lämpligen kan eller bör handla för att uppfylla de bindande reglerna. I vissa fall hänvisar de allmänna råden vidare till standarder. Sådana standarder får därmed samma status som de allmänna råden, dvs. rekommendationer om lösningar för att uppfylla de bindande reglerna.

Tillämpningen av de allmänna råden är problematisk, dels för att deras juridiska status uppfattas olika av olika aktörer, dels för att de har blivit normerande. I vissa fall hänvisar de allmänna råden vidare till standarder och så att även de har i praktiken i många fall blivit styrande. Användningen av allmänna råd i reglerna är svår att förstå och tillämpa och relationen mellan reglerna och standarderna är oklar. Detta hämmar användningen av alternativa lösningar och framtagande av standarder och branschnormer på nya områden eller utveckling av standarder och branschnormer där sådana redan är etablerade och därmed utveckling och innovation.

Översynen omfattar reglernas uppbyggnad och struktur medan de samhällskrav som ställs på lag och förordningsnivå kvarstår. Det ansvar och de roller som följer av PBL och PBF ändras inte genom de nya reglerna. Precis som tidigare kommer Boverket att genom byggreglerna precisera kraven medan ansvaret att uppfylla kraven ligger fortsatt på byggherren. Myndighetsutövningen, både under byggprocessen och i den färdiga byggnaden, ligger fortsatt på kommunernas byggnadsnämnder.

Boverket kommer, så långt det är möjligt, inte längre att ange hur man kan uppfylla kraven, varken genom att ange lösningar i form av allmänna råd, eller genom att hänvisa till standarder eller andra dokument. Det blir i stället samhällsbyggnadssektorn som, genom tolkning av föreskrifterna, ska ta fram förslag till lösningar som uppfyller föreskrifterna samt ta fram förslag till verifieringsmetoder. Det innebär ett tydliggjort ansvar för samhällsbyggnadssektorn och standardiseringen, som i ökad utsträckning behöver samordna sig för att utarbeta lösningar och verifieringsmetoder som uppfyller kraven i föreskrifterna. Däremot planerar Boverket att ha allmänna råd och hänvisningar till standarder i föreskrifterna om bärförmåga, stadga och beständighet samt skydd mot brand. Målet är att skapa ett mera tidsneutralt och konsekvent regelverk utan förslag till tekniska lösningar och hänvisningar till standarder eller föreskrifter eller riktlinjer från andra myndigheter eller organisationer. På så sätt undviks ändringar i föreskrifterna vilket i sin tur kommer bidra till att det blir enklare för byggherrar, byggentreprenörer, byggnadsinspektörer, bygglovshandläggare och andra att hålla sig uppdaterade med gällande regler. Det handlar inte längre om att detaljstyra, utan om att vara flexibel och funktionsfokuserad.

De nya föreskrifterna beräknas träda i kraft den 1 juli 2025 undantaget energihushållningsreglerna som senareläggs. Detta för att möjliggöra samordning med ändringar i energireglerna till följd av det kommande omarbetade direktivet om byggnaders energiprestanda (EPBD). En övergångsperiod på ett år föreslås. För närvarande pågår ett arbete med att gå igenom inkomna remissvar och bearbeta dem vidare.

När Boverket har sina förslag till föreskrifter på remiss har man möjlighet att lämna synpunkter.  

Boverket kommer följa utvecklingen av tillämpningen av de nya reglerna.

Konsekvenser av Boverkets författningsförslag finns i respektive konsekvensutredning, som har remitterats tillsammans med författningsförslaget.

Rollerna i regelhierarkin finns att läsa om på Boverkets webbplats.

Regelhierarki - från lag till allmänt råd

Byggnadsnämndens roll i byggprocessen finns att läsa på PBL kunskapsbanken.

Lov & byggprocessen

Samhällsbyggandets Regelforum är sektorns initiativ och således en privaträttslig aktör.

Standardiseringsorganen och bransch m.fl. tar fram standarder och branschnormer

Utbildningsföretag och certifieringsorgan kommer ha en roll vad gäller kunskapsspridning.

Boverket (2024). Om Möjligheternas byggregler. https://www.boverket.se/sv/byggande/uppdrag/mojligheternas-byggregler/ Hämtad 2024-12-21