Uppdrag att inrätta ett informationscentrum för hållbart byggande

Granskad: 24 oktober 2024

Boverket har ett regeringsuppdrag att inrätta och förvalta ett informationscentrum för hållbart byggande (ICHB) med fokus på energieffektiviserande renovering. Inom ramen för uppdraget har Boverket tagit fram Energiguiden - för hållbar renovering som innehåller samlad information om energieffektivisering av småhus och flerbostadshus. Informationen i guiden är särskilt riktad till småhusägare, bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare.

Om uppdraget

Boverket har ett regeringsuppdrag att inrätta och förvalta ett informationscentrum för hållbart byggande med fokus på energieffektiviserande renovering. Syftet är att främja en ökad energieffektivisering vid renovering och förvaltning av det befintliga byggnadsbeståndet, men samtidigt ska även flera andra hållbarhetsaspekter beaktas i den information som sprids, så som klimat- och miljöpåverkan, cirkulär ekonomi, klimatanpassning, varsamhetskrav gällande arkitektoniska och kulturella värden, social hållbarhet och inomhusmiljö.

Informationen ska vara lättillgänglig, målgruppsanpassad och kvalitetssäkrad och särskilt riktas till olika typer av fastighetsägare, så som mindre och större företag, enskilda personer och offentliga aktörer. Informationen ska anpassas efter olika byggnadskategorier.

Energiguiden - för hållbar renovering

I arbetet med uppdraget har Boverket tagit fram Energiguiden – för hållbar renovering. I Energiguiden har Boverket samlat information för att hjälpa bostadshusägare vid energieffektivisering, både i den löpande förvaltningen och vid renovering, och samtidigt ta helhetshänsyn. Guiden är uppbyggd som ett processtöd, där information, stöd, verktyg och länkar finns samlade utifrån respektive steg i processen.

Guiden innehåller samlad information om energieffektivisering av småhus och flerbostadshus, och är särskilt riktad till småhusägare, bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare. Informationen kan dock även vara relevant för andra aktörer, till exempel förvaltare.

Varje byggnad är unik och det kan vara mycket att hålla reda på inför, under och efter energieffektiviseringen. Men genom att anpassa arbetet och åtgärderna efter byggnadens och de boendes förutsättningar, planera noga och arbeta strukturerat kan energieffektivisering förutom en lägre energianvändning även förbättra inomhusmiljön, bidra till en god ekonomi, bevara kulturvärden och minska klimat- och miljöpåverkan. Samtidigt som oönskade konsekvenser som fel, brister och skador i huset undviks. På så sätt kan resultatet bli bra för både ekonomin, miljön, byggnaden och de boende. 

Energiguiden - för hållbar renovering

Boverket (2024). Uppdrag att inrätta ett informationscentrum för hållbart byggande. https://www.boverket.se/sv/byggande/uppdrag/uppdrag-att-inratta-ett-informationscentrum-for-hallbart-byggande/ Hämtad 2024-12-21