Energiförvalta

Granskad: 6 december 2024

Fastighetsförvaltning handlar om att löpande sköta om sin byggnad så att den fungerar som den ska och så att byggnadens ekonomiska och funktionella värde behålls och utvecklas. Genom att arbeta med energifrågorna i den löpande driften av byggnaden kan man ofta effektivisera energianvändningen även utan stora kostsamma renoveringar.

Illustration med en byggnad och energiklassificering A-G Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge

För att ta reda på vilka åtgärder som skulle få störst effekt för att minska energianvändningen i just er byggnad bör ni genomföra en statusbesiktning med energiinriktning.

Om större energiåtgärder blir aktuella bör de läggas in i den befintliga underhållsplanen så att de kan planeras och budgeteras långsiktigt. Då kan ni också göra samordningsvinster genom att utföra dem samtidigt med annat planerat underhåll.  

I det här avsnittet finns råd om hur ni kan planera och organisera det löpande förvaltningsarbetet så att energifrågorna kommer med.

Solpaneler på fasad

Energi i drift och underhåll

I förvaltningen ingår att planera det långsiktiga underhållet av byggnaden, både de större projekten och det löpande drift- och energioptimeringsarbetet.

Möte på en byggarbetsplats

Organisera

Hur förvaltningsarbetet organiseras och fördelas mellan olika personer kan se olika ut beroende på ägandeform och storlek på bostadsrättsföreningen eller fastighetsbolaget.

Hand med penna som signerar ett avtal.

Upphandla

Inför en upphandling av förvaltningstjänster bör ni börja med att se till att ni har ett helhetsperspektiv på vad ni behöver. Tänk igenom vilka delar av förvaltningsarbetet ni skulle kunna ta hjälp med, och hur era behov kanske kan ändras över tid.

Flera ritningar ligger på ett bord.

Samla dokumentation

En bra grund för en effektiv och energismart förvaltning är att se till så att all dokumentation om byggnaden finns samlad, gärna digitalt, och att den hålls uppdaterad. Då har ni koll på vad ni har, hur era system fungerar och vilka åtgärder som gjorts tidigare.

Två byggarbetare pekar och visar nybyggda flerbostadshus.

Kontrollera status

Genomför enklare kontroller med jämna mellanrum samt mer riktade statusbesiktningar av byggnaden enligt besiktningsplan. Då får ni koll både på vad som måste åtgärdas nu och vad som behöver planeras in för framtiden.

Energimätare och någon som vrider upp ett element.

Drift och energioptimering

Driftoptimering handlar om att få rätt ventilation i varje lägenhet, rätt vattenflöden och rätt temperaturer i värmesystemet. Tänk på att även enkla åtgärder kan få negativa konsekvenser för innemiljö och fuktbalans i byggnaden och därför bör kombineras med en enklare analys.

Människor som har möte runt ett bord

Boendedialog

Energianvändningen påverkas till stor del av hur man använder byggnaden. Genom att ha en dialog med de boende kan man ta fram den information och utbildning som kan behövas till brukare och drift.

Boverket (2024). Energiförvalta. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energiforvalta/ Hämtad 2024-12-21