Tips vid val av energiåtgärd

Granskad: 4 oktober 2024

På denna sida finns övergripande tips om vad som är bra att tänka på när man ska välja åtgärder och åtgärdspaket vid en energirenovering.

Film: Tänk på helheten vid valet av energieffektiviserande åtgärder

Alla flerbostadshus är olika. Åtgärder för att spara energi som fungerar bra i ett hus kanske inte passar i ett annat. Det är också viktigt att veta att när man ändrar något i ett hus kan det påverka andra delar. Därför är det viktigt att tänka på helheten när du väljer åtgärder. I den här filmen får du tips på vad som är bra att tänka på vid en energirenovering.

Syntolkad version (Tänk på helheten vid valet av energieffektiviserande åtgärder (video på Boverkets videokanal)

Utgå från er byggnads förutsättningar

Varje byggnad är unik, och det är därför viktigt att ni utgår från förutsättningarna i just er byggnad när ni väljer åtgärder för att energieffektivisera. Om ni inte gjort det ännu, behöver ni börja med att kartlägga byggnadens behov och förutsättningar när det gäller energirenovering. Detta kan du få hjälp med på sidan Klarlägg förutsättningarna.

Klarlägg förutsättningarna

Det finns en del vanliga byggnadstyper som uppförts under vissa tidsperioder i Sverige. Dessa byggnader har ofta liknande förutsättningar i form av konstruktioner och installationer. På följande sida har Boverket sammanställt några typiska byggnader från olika tidsperioder. Dessa kan vara en utgångspunkt när ni ska välja vilka åtgärder som kan vara relevanta i ert fall.  

Förutsättningar och åtgärder i typiska byggnader

Bedöm åtgärderna ur ett helhetsperspektiv

När ni har klarlagt er byggnads förutsättningar är det dags att titta närmare på vilka energiåtgärder eller åtgärdspaket ni vill gå vidare med. Det finns många åtgärder att välja mellan och de kan kombineras till ett stort antal olika paket. Man behöver vara medveten om att var och en av åtgärderna påverkar byggnadens funktioner och man måste undersöka inte bara hur stor energibesparing de skulle ge, utan också vilka konsekvenser åtgärden kan få för till exempel inomhusmiljön, risken för fuktskador, samt för byggnadens utseende och kulturella värden. 

En åtgärd kan verka enkel och tydligt avgränsad, men den kan ändå samtidigt medföra risker. När flera åtgärder ska genomföras samtidigt kan de påverka varandra både negativt och positivt. 

På sidan ”Exempel på energieffektiviseringsåtgärder” finns mer information om specifika energiåtgärder och vad som är viktigt att tänka på för att förebygga risker med just dem, så att man får bästa möjliga slutresultat ur ett helhetsperspektiv.

Exempel energiåtgärder

Nedan följer övergripande information om några viktiga perspektiv att ha med när ni väljer åtgärder, samt länkar till fördjupande information och hjälpmedel.

  • Att energieffektivisera byggnaden handlar både om att minska den totala energianvändningen i byggnaden, och om att minska hur mycket energi som byggnaden behöver när energianvändningen är som högst, det vill säga effektbehovet. På så sätt kan byggnaden även bidra till ett effektivare energisystem på nationell nivå.

    Fokus för energieffektiviseringsinsatser i flerbostadshus har tidigare ofta varit att minska energibehovet, men inte lika mycket på att minska effektbehovet.

    Effekttopparna för fjärrvärme, fjärrkyla och el står för en liten del av det totala energibehovet, men kan ändå medföra stora kostnader för fastighetsägaren. Det beror på energibolagens taxeutformning, som till exempel kan ha särskilda effektavgifter för både fjärrvärme och el.

    På flera håll i landet råder det även, eller finns det risk för, kapacitetsbrist i elnäten. Effekttopparna är dessutom ofta även ett miljöproblem då det ofta är fossila bränslen som används för att täcka upp det sista,  både vad gäller fjärrvärme och el. Om vi kan frigöra el och eleffekt i våra byggnader bidrar det vidare till den pågående och kommande elektrifieringen av flera andra delar av samhället..

    Bebo, Energimyndighetens nätverk för energieffektiva flerbostadshus, har ett fördjupningsområde om effekthantering i bebyggelse. Där finns länkar till pågående och genomförda projekt och aktiviteter kopplade till effekthantering i flerbostadshus. Till exempel finns det en sammanställning av goda exempel på åtgärder för minskat eleffektbehov som har genomförts hos ägare av flerbostadshus i Sverige.

    Effekthantering (på BeBo:s webbplats)

  • Inomhusmiljön i en byggnad påverkar de boendes hälsa. En renovering som är rätt utförd kan göra att ni både sparar energi och förbättrar inomhusmiljön på samma gång. En renovering som leder till fel, brister eller skador kan i stället försämra inomhusmiljön. Olika åtgärder kan påverka inomhusmiljön på olika sätt, beroende på byggnadens förutsättningar.

    Om ni till exempel tilläggsisolerar taket eller tätar fönstren kan det leda till att inomhusmiljön blir mer behaglig – man slipper drag. Att lufttäta en byggnad kan dock göra att behovet av ventilation ökar, och fönsteråtgärder kan till exempel få en stor påverkan på dagsljusinsläppet i lägenheterna.

    För att undvika sådana misstag behöver du ha kunskap om bland annat fukt och ventilation. Boverket har fördjupande information om inomhusmiljö och de faktorer som påverkar den.

    Inomhusmiljö

    Boverket har även information om hur man kan förebygga fel, brister och skador i byggnaden, bland annat för att undvika att inomhusmiljön försämras vid åtgärder.

    Risker

    I Energimyndighetens utbildning Energilyftet finns mer information om olika energiåtgärders påverkan på inomhusmiljön och möjliga lösningar för att motverka eventuella negativa effekter. Se rubriken "Förvaltning och drift” och underrubriken ”Inverkan på inomhusmiljön”. 

    Del 8: Energieffektivisering i befintliga byggnader (på Energilyftets webbplats)

  • En energirenovering kommer att påverka miljön och klimatet, dels genom att byggnadens energibehov minskar, men också genom att nya material och produkter som ska ersätta de gamla måste tillverkas. Hur stor påverkan blir beror på flera faktorer, och det är därför viktigt att ha ett helhetsperspektiv och försöka minimera den i varje steg av processen.

    Läs mer om hur ni kan beakta klimat- och miljöpåverkan vid energirenovering på sidan Miljö- och klimatpåverkan samt återbruk vid energirenovering.

    Miljö- och klimatpåverkan samt återbruk vid energirenovering

  • När man ändrar en byggnad måste man vara försiktig så att man inte förvanskar något som ger den dess värde. Det gäller i synnerhet, men inte bara,  kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Olika åtgärder kan påverka byggnadens utseende och kulturvärden i olika utsträckning.

    Att justera in värme- och ventilationssystem skadar inte kulturvärdena. Samma sak gäller normalt sett för att täta och uppgradera befintliga fönster och dörrar. Även att isolera på vinden kan ofta göras utan att påverka kulturvärdena, om man ser till att det inte blir fuktproblem som kan skada själva byggnaden.

    Åtgärder på fasaden kan vara krångligare att göra, utan att påverka byggnadens utseende för mycket. Behöver man byta fasadpanel kan det dock finnas utrymme bakom den för en bättre isolering. Detsamma gäller om man till exempel behöver byta ett ruttet väggparti under ett fönster. Det finns också exempel där man, genom att flytta ut husets sockel, fönster och takfot, har lyckats göra en tilläggsisolering i det närmaste osynlig.

    Vissa åtgärder kan påverka kulturvärdena mer eller mindre beroende på hur de utförs, var de placeras och liknande.  Påverkan från värmepumpar och solpaneler handlar om hur synliga de är – ett sätt att gömma undan dem så att de inte förvanskar husets utseende kan vara att placera dem fristående från byggnaden.

    Spara och bevara är Energimyndighetens forskningsprogram för energieffektivisering i kulturhistoriskt värdefulla byggnader. Spara och bevara har tagit fram en vägledning om vad man bör tänka på vid olika energiåtgärder riktad till fastighetsägare som har ansvar för en byggnad där hänsyn kan behöva tas till kulturvärden när man vill spara energi.

    Energiåtgärder i äldre hus (rapport på Spara och bevaras webbplats)

  • Klimatförändringarna kan innebära risker för byggnaden och de boende, såsom långvariga värmeböljor, häftiga skyfall, förändrat snötäcke samt ökad risk för bränder, översvämningar, ras, skred och erosion. Samtidigt som ni energieffektiviserar byggnaden eller utför planerat underhåll kan ni passa på att även förebygga sådana risker.

    Som skydd mot översvämningar kan man till exempel installera backventiler på avlopp och i samband med dränering kan man säkerställa att det finns lutning bort från byggnaden i stället för mot byggnaden. Vid översvämningsrisk är det också klokt att sätta eluttag högre upp i rummet så att inte vattnet kan nå elen.

    Ta reda på hur klimatförändringarna förväntas påverka ert område och er byggnad. Är det något ni kan behöva ta hänsyn till vid en kommande renovering, eller kanske åtgärder som behöver läggas in i underhållsplanen?

    Läs mer om klimatanpassning och om hur ni kan bedöma hur utsatt och sårbar er byggnad är på sidan Fördjupning om klimatanpassning.

    Fördjupning om Klimatanpassning

  • Renoveringar kan påverka sociala värden och aspekter, exempelvis de boendes välbefinnande, och den sociala sammanhållningen. En del renoveringsåtgärder kan påverka boendekostnaderna, vilket i värsta fall kan göra att en del inte har råd att bo kvar.

    Läs mer om social hållbarhet och hur det kan beaktas vid energirenovering- och förvaltning på sidan Social hållbarhet vid energieffektivisering av byggnader. 

    Social hållbarhet vid energieffektivisering av byggnader.

Här kan du få hjälp med att göra en helhetsbedömning

RISE har utvecklat ett verktyg, Renobuild Bostad, med syfte att ge underlag vid renovering för att uppnå och balansera olika mål vid renovering, såsom minskad energianvändning, förbättrade livsvillkor för boende och ekonomisk vinst. I Renobuild Bostad kan ni analysera det aktuella renoveringsprojektet och dess påverkan på olika aspekter av hållbarhet. Ni kan lägga in och beskriva de olika åtgärdsalternativen, och sedan jämföra dem med varandra med hjälp av verktyget.

Analysera renoveringen av din fastighet (på RenoBuild)

Samordna olika åtgärder

Tänk på nyttan av att göra flera åtgärder samtidigt. Passa på att energirenovera när ni ändå åtgärdar sådant som behöver underhållas. Exempelvis tilläggsisolera när taket ändå ska läggas om, tilläggsisolera ytterväggen när fasaden ändå måste åtgärdas eller sätta in energiglas när det är dags att renovera befintliga fönster.

Merkostnaden blir utgifter för solcellsmontage, extra isolering eller mer energieffektiva fönster – men en stor del av kostnaderna skulle ändå uppstå. Samordnade åtgärder kan ge bra synergieffekter ekonomiskt, samtidigt som renoveringarna påverkar de boende under en kortare period. Kostnaden för till exempel en byggnadsställning delas av de olika åtgärderna och slipper belasta mer än en gång.

Vissa åtgärder kan också behöva göras tillsammans därför att effekterna av dem påverkar varandra – när man till exempel tätar huset kan även ventilationen behöva ses över för att man ska bibehålla en god inomhusmiljö.

Exempel på energibesparingsåtgärder

Räkna på åtgärders lönsamhet

Gör åtgärder i rätt ordning  

För att byggnaden ska bli så energieffektiv som möjligt är det klokt att först se över om det går att minska byggnadens behov av uppvärmning, innan ni åtgärdar något i själva uppvärmningssystemet.

Om ni minskar byggnadens behov av uppvärmning först, till exempel genom att isolera, täta, byta fönster eller se över ventilationen, så kan ni kanske välja en värmekälla som är mindre kraftfull och därmed billigare – och spara mer pengar.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare.

Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Räkna på investeringen

En viktig faktor vid valet av åtgärder är åtgärdernas lönsamhet utifrån era specifika förutsättningar. Läs mer om att räkna på åtgärders lönsamhet och göra investeringskalkyler i ett energieffektiviseringsprojekt på sidan Räkna på åtgärders lönsamhet.

Räkna på åtgärders lönsamhet

Energiberäkning

Energieffektiviserande åtgärder påverkar energianvändningen på olika sätt i olika byggnader. Det är därför viktigt att beräkna hur energianvändningen påverkas av åtgärder i den specifika byggnaden när ni väljer vad ni vill göra.

BeBo har sammanställt information om att göra energiberäkningar i byggnader.

1.4 Energiberäkning (på BeBo:s webbplats)

Inspiration

Det finns många goda exempel och erfarenheter från renoveringar och åtgärder som har lett till mer energieffektiva byggnader. Nedan kan du hitta inspiration och lära dig av andras erfarenheter.

Exempel på energieffektiviseringsåtgärder

På en annan sida i denna guide finns exempel på vanliga energieffektiviseringsåtgärder. Åtgärderna är indelade i två huvudområden: klimatskärmen och installationer. För många av åtgärderna finns länkar till fördjupande information i separata guider om vad som är viktigt att tänka på för respektive åtgärd.

Exempel på energieffektiviseringsåtgärder

Information hos andra aktörer

Saknar du information kring vissa åtgärder i den här guiden finns det fler liknande guider från andra aktörer som kan ha information.

På sidan ”Inspiration”, under rubriken ”Guider hos andra aktörer”, kan du hitta fler guider för energieffektivisering av flerbostadshus.

Inspiration

Få inspiration av genomförda energirenoveringar

Det finns många goda exempel på renoveringar som har lett till mer energieffektiva hus.

På sidan Inspiration, under rubriken ”Inspireras av andras erfarenheter”, kan du hitta inspiration från olika genomförda projekt.

Inspiration

Vägledningar och webbutbildningar hos andra aktörer

På BeBo:s webbplats finns fördjupande information om att välja energiåtgärder i renoveringsprojekt. Där förklaras bland annat hur man kan tänka för att identifiera och prioritera åtgärder. Det finns information om erfarenheter från olika energieffektiviserande åtgärder i både byggnadens klimatskal och installationer samt andra åtgärder som att sätta upp solpaneler. Det finns även länkar till studier kopplade till de olika åtgärderna. 

1.5 Utreda åtgärder (BeBo:s webbplats)

På Energimyndighetens webbplats finns kortfattad information om tekniska åtgärder i flerbostadshus De innebär ofta en större investeringskostnad och påverkan på fastigheten. I gengäld kan denna typ av åtgärder ge god lönsamhet på längre sikt.

Tekniska åtgärder som kräver större investeringar (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Tips vid åtgärdsval. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/byggide/valja-atgarder/tips-vid-atgardsval/ Hämtad 2024-12-21