Risker, utredningar och kontroller i projekteringsskedet

Granskad: 4 oktober 2024

För att ni som byggherre ska kunna uppfylla de krav, behov och önskemål som finns för projektet och minimera fel, brister och skador i den färdiga byggnaden behövs ett systematiskt riskbedömningsarbete. När ni valt att gå vidare med en energiåtgärd och projektera den behöver även riskhanteringen utvecklas i takt med att lösningen utformas och förutsättningarna klarläggs. Det kan behövas kompletterande utredningar och kontroller beroende på vad som har utretts tidigare, hur komplex byggåtgärden är och vilka risker som identifieras.

Öka detaljnivån i riskhanteringen

När ni valt att gå vidare med en eller flera energiåtgärder och undersöka dem närmare så behöver även riskhanteringen utvecklas. Riskbedömningen baseras på bästa tillgängliga information om byggnaden och den valda lösningen. Efterhand som det kommer fram ny information kan därför även riskbedömningen påverkas.

Projekteringen behöver även innefatta hur arbetet är tänkt att utföras och de risker som kan uppstå under tiden arbetet utförs. Exempelvis kan risker med brandskydd och uppvärmning behöva hanteras mer detaljerat vid fönsterbyten om de boende bor kvar under tiden åtgärden genomförs.

Riskbedömningar bör göras av erfarna sakkunniga som är väl insatta i sådana risker som är förknippade med energieffektivisering, fuktsäkerhet, kulturvärden, bullerskydd med mera. Projektörer och entreprenörer kan med sin specialkompetens inom sina respektive områden peka ut vad som särskilt bör bevakas och kontrolleras – så kallade kritiska moment. Den kontrollansvariga hjälper dig genom denna process.

Den uppdaterade riskbedömningen kan leda till att man till exempel ändrar konstruktionslösning eller material, tar fram en detaljritning eller planerar in en detaljerad planering (arbetsberedning) för hur ett kritiskt moment ska genomföras under byggskedet.

Under projekteringen samlar man de identifierade riskerna och jobbar med sannolikhet och konsekvens för att avgöra hur riskerna ska hanteras. Hanteringen av riskerna presenteras i projektets handlingar. Läs mer om handlingar på sidan Mål, krav och dokumentation i projekteringsskedet, under rubriken ”Samla och håll ordning på er dokumentation”.

Mål, krav och dokumentation i projekteringsskedet

Fördjupande utredningar och kontroller

Under projekteringen behöver byggherren oftast komplettera utredningar som gjordes i byggidéskedet eller göra fler utredningar beroende på vad som har utretts tidigare och hur komplex byggåtgärden är. Även om ni har undersökt något på övergripande nivå tidigare, kan det behöva utredas ytterligare nu när ni har valt åtgärd.

Även den uppdaterade riskbedömningen kan skapa behov av kompletterande utredningar.

Riskbedömning förtydligar vad som är riskfyllt i renoveringen. Det är därmed ett verktyg för att välja kontroller för de moment som är kritiska för att byggnaden ska få den kvalitet som samhället kräver och som byggherren har beställt. Kontroller kostar alltid resurser och allt kan inte kontrolleras. Det är smart att försöka att inte tillföra kontroller som kostar mer än riskminskningen de ger.

Det finns olika typer av kontroller, inventeringar och utredningar som kan användas i projekteringsskedet för att öka kvaliteten på utformningen och riskbedömningen. Alla sådana undersökningar bör utföras av någon som har god kunskap och erfarenhet inom området. Nedan följer några exempel på kompletterande kontroller som kan bli aktuella under projekteringsskedet.

  • Ni kan behöva göra en utredning av hur åtgärden påverkar energiprestandan i byggnaden och hur åtgärden kan utformas för att byggnadens energiprestanda ska bli så bra som möjligt.

  • Finns det några tecken på problem i byggnaden, till exempel problem med inomhusmiljön eller tecken på fuktskador, som har identifierats i tidigare statusbesiktningar eller via andra kanaler, så kan det behöva utredas vidare. Exempelvis:

    • vad problemen beror på
    • hur de planerade energiåtgärderna påverkar problemen (positivt eller negativt)
    • om det går att åtgärda problemen i samband med de planerade energiåtgärderna
    • om det krävs fler åtgärder än de planerade energiåtgärderna
    • om och hur dessa problem påverkar de planerade energiåtgärderna.
  • Ni kan behöva göra en utredning av hur åtgärden påverkar fuktsäkerheten i byggnaden; hur åtgärden kan utformas och byggas för att den färdiga byggnaden inte ska drabbas av fuktskador.

  • Energiåtgärder kan påverka byggnadens kulturvärden på olika sätt. Under projekteringen kan det behöva utredas ytterligare på vilket sätt de planerade åtgärderna kan komma att påverka byggnadens kulturvärden.

    Om ni inte redan har koll på byggnadens kulturvärden, se mer information om att undersöka dem i er byggnad på sidan Kontrollera byggnadens status, under rubriken ”Andra typer av statusbesiktningar”.

    Kontrollera byggnadens status

  • Energiåtgärder kan påverka byggnadens tillgänglighet på olika sätt. Under projekteringen kan det behöva utredas ytterligare på vilket sätt de planerade åtgärderna kan komma att påverka byggnadens tillgänglighet.

  • Om ventilationen kan komma att påverkas av åtgärden kan en ny besiktning enligt obligatorisk ventilationskontroll (OVK) bli aktuell. Läs mer om obligatorisk ventilationskontroll i PBL kunskapsbanken.

    OVK

  • Släng inte sådant som fungerar och som har en återstående livslängd eller nyttjandeperiod. Kanske kan en del av det ni byter ut återbrukas? Genom att återbruka material och produkter kan mängden byggavfall och klimatpåverkan reduceras.

    Vid en återbruksinventering identifierar man material och produkter som kan återanvändas antingen för internt bruk, till exempel inom det aktuella renoveringsprojektet, eller säljas vidare till en extern aktör. Det är viktigt att identifiera återbrukspotentialen redan i projekteringsskedet eftersom det påverkar hur rivningen går till och hanteringen av avfallet.

    Läs mer om återbruk på sidan Miljö- och klimatpåverkan samt återbruk.

     Miljö- och klimatpåverkan samt återbruk vid energirenovering

    Här kan du få hjälp

    Centrum för cirkulärt byggande har tagit fram en inventeringsapp, en marknadsplats och en produktbank för återbruk av material och produkter.

    CCBuild Inventeringsapp (på CCBuilds webbplats)

    Bygg- och fastighetsbranschens cirkulära marknadsplats (på CCbuilds webbplats)

  • En materialinventering bör alltid göras före bygg- eller rivningsåtgärder. Det är en förutsättning för att man ska kunna förebygga avfall och ta hand om bygg- och rivningsavfall på ett säkert sätt.

    Resultatet från inventeringen är ett viktigt underlag när man sedan ska ta fram kontrollplanen enligt PBL. I kontrollplanen ska bland annat följande anges:

    • Vilket avfall som åtgärden kan ge upphov till och hur avfallet ska tas om hand, särskilt hur man avser att möjliggöra
      -          materialåtervinning av hög kvalitet
      -          avlägsnande och säker hantering av farliga ämnen.
    • Vilka byggprodukter som kan återanvändas och hur dessa ska tas om hand.

    Den kontrollansvarige ska biträda byggherren med att identifiera avfall och återanvändbara byggprodukter som rivningsåtgärderna kan ge upphov till. Endast den som är certifierad av ett certifieringsorgan får vara kontrollansvarig.

    Upphandlingsmyndigheten har tagit fram kriterier som kan användas vid upphandling av kompetens om materialinventering.

    Här kan du få hjälp

    På Naturvårdsverkets webbplats finns vägledning om hantering av bygg- och rivningsavfall. Där finns till exempel information om skyldigheter och metoder för materialinventering vid bygg- och rivningsprojekt.

    Bygg- och rivningsavfall (på Naturvårdsverkets webbplats)

    I PBL Kunskapsbanken finns mer vägledning om rivningsavfall inom ramen för PBL.

    Rivningsavfall

    På Boverkets webbplats finns mer information om vilka krav som ställs. Sidan innehåller information särskilt inriktad på inventering av farliga material i bärverksdelar, men mycket av informationen gäller för inventering av miljö- och hälsoskadliga ämnen generellt. Boverket har även information om hantering av asbest i byggnader.

    Miljö och hälsa

    Risker med asbest i byggnader

    Kemikalieinspektionen har utvecklat verktyget Prio som hjälper dig att hitta och byta ut eller välja bort farliga ämnen i dina varor.

    Prio (på Kemikalieinspektionens webbplats)

    Upphandlingsmyndigheten har tagit fram så kallade hållbarhetskriterier som ni kan använda när ni utformar er upphandling. Kriterierna består av färdigformulerade krav med tillhörande information. De ska vara drivande vilket innebär att kriterierna är mer långtgående än lagstiftningen. Det finns bland annat kriterier som kan vara till hjälp vid upphandling av kompetens om materialinventering.

    Hållbarhetskriterier för Flerbostadshus ombyggnad (på Upphandlingsmyndighetens webbplats)

    Svenska byggbranschens utvecklingsfond (SBUF) har tagit fram en app för att bedöma risken för farliga material.

    Farligt avfall som applikation (på SBUF:s webbplats)

  • Kvaliteten hos material och produkter som ska beställas från leverantörer kan behöva bedömas innan man väljer slutlig utformning.

    Byggprodukter som ska säljas inom EU och som har en harmoniserad standard måste vara testade enligt denna standard för att få säljas. En kontroll man kan göra under projekteringen är om de valda produkterna har en harmoniserad standard och vad kontrollresultaten säger om produktens prestanda. Läs mer om att använda byggprodukter på Boverket.

    Att använda byggprodukter

  • Projekteringshandlingarna bör granskas av sakkunniga som inte deltagit i projekteringen.

Läs mer om olika typer av fördjupande utredningar som kan bli aktuella i projekteringsskedet på En byggnads liv.

Webbguide om en byggnads liv

Kontrollplaner

De kontroller som väljs ut i projektet brukar samlas i olika kontrollplaner, till exempel:

  • kontrollplanen enligt PBL
  • kontroller enligt andra myndighetskrav
  • byggherrens egenkontrollplan
  • kontroller enligt avtal mellan byggherren och övriga parter. 
  • Enligt PBL ska det finnas en kontrollplan för alla åtgärder som kräver bygglov eller bygganmälan. Syftet med kontrollplanen är att byggnadsnämnden ska kunna bedöma om PBL kommer att uppfyllas.

    Byggherren ska senast vid det tekniska samrådet lämna ett förslag till kontrollplan till byggnadsnämnden. Det är byggherren som är ansvarig för att det finns en kontrollplan och att den följs för bygg- eller rivningsåtgärden. Vilka punkter som ingår i kontrollplanen ska anpassas till de risker som finns i projektet och vilken information byggnadsnämnden kräver för att kunna bedöma att kraven i PBL uppfylls. Följande ska framgå av en kontrollplan:

    • vad som ska kontrolleras,
    • vem som ska kontrollera,
    • hur och när kontrollen ska göras,
    • vad kontrollens resultat ska jämföras mot,
    • på vilket sätt resultatet ska redovisas.

    Kontrollplan

    Om åtgärden kräver bygglov, rivningslov, marklov eller anmälan krävs det oftast en certifierad kontrollansvarig. Den kontrollansvarige ska hjälpa byggherren med att ta fram ett förslag till kontrollplan för den aktuella åtgärden. Den kontrollansvarige ska även se till att kontrollplanen följs samt att nödvändiga kontroller utförs.

    Kontrollansvariga

  • Oavsett vilken risknivå ni själva identifierat i projektet kan det även finnas krav från myndigheter på att genomföra specifika kontroller. Då finns det också ofta specifika krav på hur den kontrollen ska redovisas.

    Byggherren behöver själv ta reda på vilka tillstånd som krävs. Om bygglovsansökan krävs ska byggnadsnämnden upplysa sökanden om i fall åtgärden som lovansökan gäller även kräver tillstånd från eller anmälan till någon annan myndighet.

  • I byggherrens dokumenterade egenkontrollplan samlas de kontroller i projektet som ska utföras utifrån riskhanteringsarbetet. Syftet är att säkerställa kvaliteten i arbetet.

    Byggherrens samlade egenkontroll är normalt mer omfattande än kontrollplanen enligt PBL. Det finns ofta mycket annat förutom det som ska finnas med i kontrollplan PBL som kan behöva kontrolleras i ett projekt utifrån riskbedömningen. Dessa kontroller samlas i byggherrens egenkontrollplan. 

  • Byggherren kan avtala med entreprenörer, besiktningspersoner eller andra i projektet att de ska utföra vissa kontroller. Byggherren skickar på detta sätt i avtalsform vidare arbetet att utföra kontroller. Men glöm inte att det alltid är byggherren som bär det yttersta ansvaret för att samhällets krav uppfylls. Krav som avtalats med leverantörer och beställare kontrolleras inte av byggnadsnämnden.

Byggherrens kontrollorganisation

Byggherren är ansvarig för bygget och väljer hur den egna kontrollorganisationen ska utformas. Den består ofta, förutom den egna insatsen, av stödpersoner såsom certifierad kontrollansvarig, BAS-P, besiktningspersoner och krav på att tillhandahålla vissa kompetenser inom entreprenörens organisation.

Läs mer om olika roller som kan vara aktuella under projekteringsskedet på sidan Roller i projekteringsskedet.

Roller i projekteringsskedet

Ni kan ofta behöva ta hjälp av en kontrollansvarig i ert kontrollarbete. Byggnadsnämnden kan kräva att en certifierad kontrollansvarig ska finnas beroende på åtgärdens komplexitet. Undersök behovet tidigt och planera för det.  

Kontroller som ska utföras av en konsult eller entreprenör behöver oftast finnas med i avtalet så glöm inte bort kontrollerna i avtalen. Läs mer om avtal med konsulter och entreprenörer under projektering och byggskede på sidorna avtal i projekteringsskedet och avtal i byggskedet.

Avtal i projekteringsskedet

Avtal i byggskedet

Här kan ni få hjälp 

Det kan vara ett ganska omfattande arbete att bestämma och beskriva risker och kontroller första gången det görs.  

För många typer av åtgärder har det redan byggts upp rutiner kring risker och kontroller som man kan använda som stöd. Då kan ni fokusera på att kontrollera om det är de senaste erfarenheterna som används och på att byggnaden inte har några avvikande förutsättningar jämfört med dessa rutiner.   

För många lösningar finns det framtagna branschvägledningar som också diskuterar risker på ett tydligt sätt. Det kan också finnas utvecklade kvalitetssystem att ta hjälp av.  

På sidan Exempel på energieffektiviseringsåtgärder finns beskrivningar och länkar till information om vanliga energieffektiviserande åtgärder, bland annat risker med åtgärderna och hur riskerna kan hanteras.

Exempel energiåtgärder

Processmodeller för energirenovering kan vara ett stöd för kontroller

Det finns framtagna processmodeller som i många fall innehåller detaljerade förslag på kontroller under hela processen. Dessa kan fungera som stöd för projektets upplägg av kontroller. 

ByggaE är till exempel en metod för att arbeta med energifrågorna genom hela byggprocessen och den involverar alla aktörer som påverkar byggnadens energianvändning. Kvaliteten i arbetet säkerställs genom att arbetet löpande dokumenteras, kommuniceras, kontrolleras och verifieras med hjälp av rutiner och checklistor som utvecklats i metoden. ByggaE är uppbyggd kring en mappstruktur där samtliga hjälpmedel i metoden (till exempel dokumentmallar, checklistor) finns samlade. ByggaE kan tillämpas i den omfattning som önskas, det vill säga det är fullt möjligt att bara tillämpa vissa delar av metoden. 

Metodbeskrivning och energidokumentation (på ByggaE:s webbplats) 

Energidokumentation (på ByggaE:s webbplats) 

Boverket (2024). Risker och kontroller. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energieffektivisera-flerbostadshus/energirenovera/projektera/risker-och-kontroller/ Hämtad 2024-12-21