Installation av luft-vattenvärmepump eller luft-luftvärmepump

Granskad: 6 december 2024

En luftvärmepump minskar dina kostnader för den köpta energin, genom att hämta värmeenergi från uteluften. De ger inte lika stor effekt i norra Sverige, eftersom vintrarna är långa och kalla, och det inte finns så mycket värmeenergi i uteluften när det är riktigt kallt ute.

Olika typer av luftvärmepumpar

Luftvärmepumpar hämtar värmeenergi från uteluften. De fungerar ibland som komplement till husets befintliga värmesystem. De kallaste dagarna på året kan det behövas extra värme från en annan källa, eftersom det då inte finns tillräckligt med värme att hämta i uteluften.

En luft-vattenvärmepump ger värme både till varmvattenberedaren och radiatorerna (elementen), och passar därför bäst om ditt hus har ett vattenburet radiatorsystem. Läs mer om att byta till vattenburet värmesystem under Relaterad information nedan.

En luft-luftvärmepump sprider värme via luften, och passar därför bäst i hus med öppen planlösning eftersom den varma luften då kan cirkulera fritt och värma en större del av huset. Om du har ett hus med direktverkande el kan en luft-luftvärmepump minska elkostnaderna för uppvärmning, men den kan inte värma varmvatten.

Värmespridning i ett hus med luft-luftvärmepump. Illustration: Boverket / Altefur Development

Du kan installera en luftvärmepump när som helst på året. Men tänk på att det kan ta lite tid innan den kan sättas igång. Fundera på hur du kan värma upp huset under arbetets gång.

Se till att välja en värmepump med rätt effekt. Hur stor effekt du ska välja beror bland annat på var i landet du bor och på husets effektbehov.

Luft-vattenvärmepumpen utvinner värme ur uteluften och överför värmen till husets vattenburna värmesystem, som både värmer luften och varmvattnet i huset. Illustration: Boverket / Altefur Development
Luft-luftvärmepumpen utvinner värme ur uteluften. Förångaren tar värme från uteluften som sedan avges flerfaldigat till inomhusluften via kondensorn. Illustration: Boverket / Altefur Development

Lönsamhet och energibesparing

Att installera en luftvärmepump är normalt lönsamt. Hur stor energibesparingen blir beror bland annat på hur ditt befintliga värmesystem fungerar, hur välisolerat huset är samt var i landet huset är placerat.

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

Det finns andra åtgärder som kan minska behovet av effekt för uppvärmning. Ett par exempel är att förbättra klimatskärmen genom att tilläggsisolera, eller att byta till energieffektiva fönster. Överväg om det passar att göra något av detta samtidigt som du installerar en luftvärmepump. Om du väljer att göra dessa åtgärder så dimensionera värmepumpen med hänsyn tagen till det förändrade värmebehovet som blir efter förbättringen av klimatskalet.

Mekanisk ventilation med värmeåtervinning (FTX) ger en bättre luftomsättning och långsiktig besparing. För att den ska fungera bra behöver du täta eventuella spaltventiler i fönster eller vägg. (Om du däremot vill kombinera frånluftsventilation (F) med frånluftsvärmepump (FX) behöver det finnas spaltventiler i fönster och väggventiler för tilluft.)

Luft-vattenvärmepump

Överväg att installera ackumulatortank för att lagra energi i form av varmvatten.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden

  • Luftvärmepumpen kommer att synas på husets utsida. Den kommer förmodligen också att låta. Ta hänsyn till detta när du bestämmer var pumpen ska sitta, bland annat för att du eller dina grannar inte ska störas av ljudet. En värmepump räknas in i ”Buller från industrier”, vägledning om detta finns hos Naturvårdsverket. Värmepumpens energimärkning kan hjälpa dig att bedöma hur mycket den kommer att låta.
  • Ta reda på om du behöver söka bygglov för det du vill göra, eller göra en anmälan. Det kan också finnas regler i till exempel detaljplanen om vad du får göra med just ditt hus eller i ditt område. I vissa kommuner kan bygglov behövas för att installera luftvärmepumpar. Läs mer på kommunens webbplats.  
  • Bestäm hur kondensvatten som uppstår vid värmepumpens utomhusdel ska avledas. Det finns flera alternativ för att avleda kondensvattnet. Felaktig avrinning kan leda till problem som till exempel att vatten rinner in i husgrunden och orsakar vattenskador samt att en ishög bildas som skadar värmepumpen.
  • Dokumentera hur mycket energi huset använder före renoveringen, så att du har något att jämföra med, när du följer upp för att se resultatet.

Buller från industrier (på Naturvårdsverkets webbplats)

Kommunernas webbsidor för byggande och boende

Luft-vattenvärmepump

  • Kontrollera att husets värmedistributionssystem, rör och radiatorer klarar en framledningstemperatur på 55 grader. Om systemet är dimensionerat för varmare vatten kan vissa radiatorer behöva bytas ut till större modeller med mer värmeavgivande yta för att få ut rätt värmemängd i huset.
  • Om värmepumpen också producerar varmvatten, så tänk på risken för legionella. Om effekten från värmepumpen inte räcker för att vattnet ska hålla rätt temperatur, kan du använda tillsatsvärmare för att vattnet ska vara tillräckligt varmt för att motverka risken.
  • Se över hur ventilationen påverkas om du byter från eldad uppvärmning, exempelvis ved, olja eller pellets till värmepump. Om ditt hus har självdragsventilation bygger ventilationen i huset på att skorstenen blir varm och på så sätt hjälper till med självdraget. Därför kan du behöva installera mekanisk ventilation, om skorstenen inte längre kommer att användas på samma sätt. Fråga gärna en expert om råd.
  • Tänk på att värmen i källaren påverkas om du slutar elda med bränslen. Pannan och skorstenen avger spillvärme som hjälper till att värma källaren. Du kan behöva komplettera med radiatorer i källaren när pannan inte längre är i drift.

Luft-luftvärmepump

  • Kontrollera energimärkningen för att bedöma hur bullernivån kan bli för inomhusdelen. Ofta kan de låta ganska mycket.
  • Placera inomhusdelen på en central plats i huset, så att värmen kan spridas effektivt.
  • Låt elradiatorer sitta kvar under fönstren. Se luftvärmepumpen som ett komplement. Räkna med att temperaturen kommer att bli 1–2 °C lägre i rummen som ligger långt bort från inomhusdelen.  

Efter åtgärden  

  • Följ upp hur mycket energi huset använder, under det första året efter renoveringen. Om du inte ser den minskning av energianvändning som du hade förväntat dig, så undersök om något är fel eller kan förbättras.
  • Uppdatera din underhållsplan, och beskriv ändringarna du har gjort i huset. Om det inte finns en underhållsplan för huset så är det ett bra tillfälle att skriva en. Du kan läsa mer om att göra en underhållsplan på sidan Planera och genomför underhållet på ditt hus.

Planera och genomför underhållet på ditt hus

Luft-luftvärmepump

  • Håll innerdörrarna öppna för att värmen ska kunna spridas till alla rum.
  • För att få jämn temperatur i rum som ligger längst bort från pumpen kan elradiatorerna vara på. Sätt termostaten 2°C lägre än värmepumpens. Elradiatorerna värmer också rum där dörren behöver vara stängd.
  • Om värmepumpen är inställd på auto-läge börjar den producera kyla när inomhustemperaturen blir för hög. Därför behöver du stänga av auto-läget, om du eldar i braskamin, och på sommaren, om du vill undvika aktiv kyla när det blir varmt av solinstrålning.
  • Se till att fram- och baksida på utomhusdelen inte blockeras av löv, snö eller annat, och se till att det inte byggs upp mycket is undertill. Bygger isen ända upp till underdelen kan det göra att värmepumpen slutar fungera.
  • Rengör filtren på inomhusdelen cirka var tredje vecka, för att upprätthålla en god effektivitet. Ta reda på hur dina filter ska rengöras, till exempel i instruktionsmanualen – vissa filter kan exempelvis sköljas, medan andra kan dammsugas.

Luft-vattenvärmepump

  • Se till att pumpens värmekurva är rätt inställd, för att få en så låg energianvändning som möjligt.
  • Se till att trycket i systemet är rätt inställt, för att få en optimal drift och jämn värme i alla rum.
  • Se till att fram- och baksida på utomhusdelen inte blockeras av löv, snö eller annat. 

  • Kontrollera att kondensvattentråget/avrinningshålen i bottenplattan på utomhusdelen inte blockeras av smuts, löv eller annat, samt att kondensvattnet avleds korrekt.
  • Rengör filtren med jämna mellanrum för att upprätthålla god effektivitet.

Här kan du få hjälp

Här får du tips om var du kan hitta mer stöd och hjälp om luftvärmepump.

Energi- och klimatrådgivning

Du kan fråga om råd hos energi- och klimatrådgivningen i din kommun. Det är gratis, och de är opartiska och har kunskaper om ditt område.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Energideklaration

Finns det en energideklaration för huset? Annars kan det kan vara en god idé att anlita en certifierad energiexpert för att göra en energideklaration. Då får du dessutom förslag till åtgärder för just ditt hus.

Hämta energideklaration

Hitta energiexperter

Experter

Som privatperson kan det vara svårt att göra vissa saker själv. Du kan alltid ta hjälp av experter. Företagen har erfarenhet och rätt verktyg. De kan ge dig råd om renoveringen, utifrån förutsättningarna i ditt hus.

Även om du inte ska göra arbetet själv, är det bra om du lär dig mer om de åtgärder du är intresserad av. Då blir det lättare att välja rätt hantverkare, vara en bra tydlig beställare och följa arbetet under renoveringen.

Montageanvisningar

Läs gärna monteringsanvisningar från flera olika tillverkare och leverantörer. Där kan du få kunskap om hur du kan göra. Du kan också jämföra olika produkters styrkor och svagheter. Om du ska anlita ett företag för att göra jobbet, kan du dessutom skriva i avtalet att de ska följa en viss anvisning. Oftast kan du hitta anvisningarna genom att söka på internet.

Certifieringar och kvalitetssystem

För att säkerställa kvalitet och säkerhet, finns det certifieringar och kvalitetssystem för de som arbetar med exempelvis isolering, ventilation eller värmesystem. Det kan vara en god idé att läsa om vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns, för det du planerar att göra. Du kan till exempel ha som krav i avtalet med hantverkare, att de ska ha en viss certifiering, så har du en ökad trygghet som beställare. Du kan hitta vissa certifierade och auktoriserade företag på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). Luftvärmepump. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder/luftvarmepump/ Hämtad 2024-12-21