När du ska anlita ett företag

Granskad: 13 september 2023

Det finns mycket att tänka på när du ska anlita en hantverkare eller annan hjälp för att göra en renovering. Gör alltid ett skriftligt avtal för att undvika missförstånd. Här får du tips som kan förbättra ditt avtal så att du får det resultat du vill ha. 

Ta fram ett tydligt underlag

Bil med en logotyp föreställande en hammare och en skiftnyckel. Illustration: Infab

Ta fram ett tydligt underlag för avtalet. Då ökar du möjligheten att arbetet blir som du har tänkt dig. Det är också lättare att uppskatta slutpriset om underlaget är utförligt beskrivet och inkluderar alla arbeten från början.

Goda kunskaper om din byggnad ger dig bättre förutsättningar att ta fram ett bra underlag. Det är därför en god idé att undersöka och lära känna byggnaden innan du väljer åtgärder och tar in hantverkare.

Beskriv tydligt i underlaget vad det är du vill göra. Ofta kan du få stöd med beskrivningen hos branschföreningar eller leverantörer. Om du ska tilläggsisolera din vind kan du till exempel söka information hos Branschföreningen för lösullsisolering.

Det är bra att ha en enkel skiss att utgå från. Använd därför gärna dina befintliga ritningar som underlag.

När du ska anlita hantverkare

Som konsument har du ett högre skydd i lagstiftningen än vad företag har sinsemellan. Det beror på att du som konsument skyddas av konsumenttjänstlagen (1985:716). Men det är viktigt att det blir rätt från början eftersom fel, brister och skador är svåra att rätta till i efterhand, och det kan bli dyrt att göra det.

Här beskriver vi några saker som kan vara bra att tänka på när du skriver ditt avtal. 

Du kan utgå från Konsumentverkets mall för anbud och avtal vid reparation, ombyggnad och tillbyggnad. Läs mer under rubriken Konsumentverket har mallar och vägledning.

Standardavtal

För mindre åtgärder finns ofta upparbetade standardförfaranden med standardavtal från branschen.

Konsumentverket har tagit fram en mall för anbud och avtal vid reparations-, ombyggnads- och tillbyggnadsarbeten. Läs mer under rubriken Konsumentverket har mallar och vägledning.

Entreprenadform

Det enklaste juridiskt är att köpa allt från ett och samma företag, men det är inte alltid det billigaste. Läs mer om entreprenadformer på konsumentverkets webbplats Hallå konsument.

Inför att anlita hantverkare (på Konsumentverkets webbplats)

Ansvarsfördelning

Skriv en tydlig lista med vem som ansvarar för vad, om flera personer eller företag ska göra olika saker.

Arbetsmiljöansvar   

Du som byggherre har hela arbetsmiljöansvaret, om ni inte har skrivit in något annat i avtalet.

Om du däremot har en huvudentreprenör är det den som ansvarar för arbetsmiljön. Huvudentreprenören är alltså ett företag som ansvarar för hela bygget gentemot dig.

Du kan läsa mer om byggherrens ansvar för arbetsmiljön hos Arbetsmiljöverket.

Byggherren (på Arbetsmiljöverkets webbplats)

Referensytor och referensprojekt

Om det redan finns en likadan lösning färdig så kan du skriva in den i avtalet som en referens på hur slutresultatet ska se ut. Det är ett sätt att förtydliga kvalitetsnivån i åtgärden.

Produkter och material

Beskriv tydligt vilka material eller produkter hantverkaren ska arbeta med. Annars kan hantverkaren välja den lösning som är billigast, så länge det inte bryter mot avtalet. Du kan läsa mer om att göra hållbara materialval på sidan Klimat och miljöpåverkan.

Klimat och miljöpåverkan

De flesta leverantörer har olika kvalitetsnivåer på sina produkter, och även olika sätt att montera dem. Vill du ha det på ett särskilt sätt? Skriv in i avtalet vilka produktkoder och montageanvisningar som ska användas.

Du kan skriva in i avtalet hur inköp, mottagning, avlastning och lagringsplats för material ska gå till. Det påverkar både garantier och hur mycket tid du behöver lägga på att ta emot material hemma.

Om du köper in produkter och material till entreprenören, är du själv ansvarig för produktens funktion. Väg gärna det mot att det kan vara billigare att få tag i saker själv.

Tätning efter håltagning

Många lösningar kräver att man gör hål genom andra delar av huset. Skriv gärna in i avtalet vem som gör hålen, vem som tätar till och vem som återställer ytor efteråt.

Krav på särskild kompetens

För många åtgärder finns det certifieringar och kvalitetssystem utvecklade inom branschen. Ett sätt att förtydliga och säkra upp kvaliteten är att ställa krav på relevanta certifieringar eller kvalitetssystem i avtalet. Exempel på branschregler är ”Säker vatteninstallation”.  

Ta reda på vilka branschorganisationer, certifieringar och kvalitetssystem som finns kopplade till den åtgärd du vill göra. Du kan till exempel hitta certifierade och auktoriserade företag inom flera av dessa kvalitetssystem på Energimyndighetens webbplats.

När du ska anlita hantverkare (på Energimyndighetens webbplats)

Kontroller och besiktning

Ibland blir saker inbyggda, så att de inte går att kontrollera när jobbet är klart. Skriv gärna in i avtalet om något behöver kontrolleras vid en viss tidpunkt, innan arbetet får gå vidare. Ett exempel är kontroll av underlaget, innan man isolerar med lösull på vinden. Skriv också i avtalet vem som ansvarar för att kontrollen görs.

Skydda huset och tomten under renoveringen

Ofta behöver du skydda resten av huset medan du renoverar. Det kan till exempel gälla skydd mot markskador samt skydd mot skador och nedsmutsning inomhus. Det kan även handla om att inbrottsskyddet är försämrat under tiden åtgärden pågår.  

Hjälpmedel för hantverkarna

Skriv in i avtalet vem som ska tillhandahålla det som hantverkarna behöver under renoveringen. Det kan vara till exempel ställningar, elström, vatten, tillgång till ombyte och toalett.

Avfall

Hanteringen av avfallet brukar ingå, om du har köpt en komplett tjänst.

Om olika hantverkare ska göra olika saker, kan det vara smart att skriva i avtalen vem som hanterar vilket avfall.  Om du ska riva något och vill spara det: skriv det i avtalet. Exempel: om du ska byta kök men vill sälja delar av det gamla köket.

Städning

Att städa rätt efter renoveringen kan ge bättre luft inomhus och bidra till att allt i huset fungerar som det ska. Avtala gärna om nivån så du kan anpassa din insats.

Bonus och vite

Du kan skriva in olika villkor i avtalet, till exempel att hantverkaren måste sänka slutpriset om något inte är klart vid en viss tidpunkt. Kanske du ska skriva in ett krav i avtalet på att du faktiskt ska kunna mäta och se att du sparar så mycket energi, efter renoveringen, som hantverkaren har lovat.

Konsumentverket har mallar och vägledning

Du kan använda Konsumentverkets mallar och vägledningar när du ska ta in offerter och skriva avtal.

Inför att anlita hantverkare (på Hallåkonsuments webbplats) 

Hantverkarformuläret 17 (på Konsumentverkets webbplats)

Hantverkarformuläret 17, ifyllnadshjälp (på Konsumentverkets webbplats)

Om du ska göra hantverksarbete själv

Om du planerar att göra arbetet själv, så tänk på att det finns saker som du inte får göra, om du inte har behörighet, exempelvis fasta elinstallationer.

Koppla säkert (på Elsäkerhetsverkets webbplats)

Om du gör något som kräver bygglov eller anmälan så kan du behöva anlita en kontrollansvarig.  

Kontrollansvarig

Boverket (2023). 6. Upphandling. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/6.upphandling Hämtad 2024-12-21