Boverkets klimatdatabas
Boverket tillhandahåller en klimatdatabas för beräkning av klimatpåverkan i byggskedet. Om byggherren vill använda generiska klimatdata i sin klimatdeklaration ska uppgifterna hämtas härifrån. Här finns Boverkets klimatdatabas och information om klimatdatabasens innehåll.
Klimatdatabasen uppdateras årligen eller vid behov. Efter varje uppdatering får klimatdatabasen ett nytt versionsnummer. I en klimatdeklaration får endast klimatdata från samma version användas.
Om Boverkets klimatdatabas
När en klimatdeklaration görs får data från Boverkets klimatdatabas eller specifika klimatdata för byggprodukter användas. Klimatdata för byggprodukter i Boverkets databas är konservativt satta, det vill säga cirka 25 procent högre än genomsnittet, för att stimulera användning av specifika klimatdata.
Frågor och svar
På denna sida har vi samlat frågor om Boverkets klimatdatabas.
Ja, det är tillåtet att använda en egen omräkningsfaktor eller densitet för byggprodukten när Boverkets generiska klimatdata används. Den egna omräkningsfaktorn eller densiteten måste överensstämma med den faktiskt inbyggda byggprodukten och ska kunna verifieras vid eventuell tillsyn.
Uppgifter om biogent kol finns i API:et, däremot inte i handboken om klimatdeklaration eller i Excelversionen av Boverkets klimatdatabas. API:et finns på följande sida:
Ja, klimatpåverkan ingår för låshus, beslag och karm för byggproduktkategorin ”dörrar” i Boverkets klimatdatabas. Notera att klimatpåverkan för handtag inte ingår då de oftast levereras separat.
Ja, klimatpåverkan ingår för låshus, beslag, handtag och karm för byggproduktkategorin ”fönster” i Boverkets klimatdatabas.
Nej, klimatpåverkan från platsgjuten betong ingår inte för byggprodukten ”Skalvägg, VS” i Boverkets klimatdatabas.
Ja, klimatpåverkan från armering ingår i byggprodukter av ”prefabricerad betong” i Boverkets klimatdatabas.
En stålprodukts andel av primärt- och skrotbaserat stål kan variera. I Boverkets klimatdatabas finns klimatdata för två stålprodukter, en med primärt stål och en med skrotbaserat stål. Du som ska redovisa klimatpåverkan för en byggprodukt som består av en blandning kan använda klimatdata för båda byggprodukterna i kombination för att beräkna just din stålprodukts klimatpåverkan.
Exempel på beräkning av ”A1-A3 byggproduktens klimatpåverkan” för en byggprodukt som består av 70 procent primärt stål och 30 procent skrotbaserat stål med klimatdata hämtat från Boverkets klimatdatabas (0,7 x 3,15) + (0,3 x 1,13) = 2,544 kg CO₂e/kg.
Nej, klimatpåverkan från platsgjuten betong ingår inte för byggprodukten ”Plattbärlag, PLE” i Boverkets klimatdatabas.
Nej, klimatpåverkan från platsgjuten betong ingår inte för byggprodukten ”Halvsandwichväggar, VI” i Boverkets klimatdatabas.
I en klimatdeklaration får endast klimatdata från en och samma version av klimatdatabasen användas. Man behöver inte använda klimatdata från den senaste versionen om klimatdeklarationen påbörjats med klimatdata från en tidigare version. Tidigare versioner av klimatdatabasen kommer att vara tillgängliga efter att en ny version publicerats på sidan "Klimatdatabas" i Boverkets handbok för klimatdeklaration.
Klimatdata från Boverkets klimatdatabas kan exporteras i filformaten JSON och
XML för användning i olika programvaror, som till exempel BIM-modeller.
Ja, i de allra flesta fallen är det en omräkningsfaktor som är satt till kg/m³ men det
finns också omräkningsfaktor för kg/m². Omräkningsfaktorn i Boverkets klimatdatabas är till för att underlätta i de fall byggprodukterna har en annan enhet än kg.
Boverkets klimatdatabas innehåller konservativt satta generiska klimatdata för byggprodukter (modul A1–A3). Dessa data har 25 procent högre klimatpåverkan än genomsnittsdata. Användningen av specifika klimatdata (EPD) ger en mer korrekt redovisning av klimatpåverkan och generellt en lägre klimatpåverkan för den uppförda byggnaden.
I Boverkets handbok om klimatdeklaration kommer det finns information när uppdatering av klimatdatabasen sker. Vi planerar att lägga ut en nyhet vid varje uppdatering. Det kommer också att framgå på sidan ”Sök i Boverkets klimatdatabas” när den är uppdaterad samt på varje produktdatablad för byggprodukter och energislag. Du får också en sammanställning av de senaste uppdateringarna i handboken på sidan Uppdateringar.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.