Uppföljning och statistik om klimatdeklaration

Under perioden 2022–2023 har det totalt kommit in 724 klimatdeklarationer till Boverkets klimatdeklarationsregister. Här kan du ta del av aktuell uppföljning och statistik om klimatdeklaration av byggnader. Statistiken är under utveckling och kommer att uppdateras årligen.

Underlag

Uppföljning och statistik baseras på underlag från Boverkets klimatdeklarationsregister, tillsyn av registrerade klimatdeklarationer och uppföljning i kommunerna fram till 31 december 2023.

Antal registrerade klimatdeklarationer

Antal klimatdeklarationer i Boverkets klimatdeklarationsregister åren 2022–2023. Källa: Boverkets register över klimatdeklarationer. Illustration: Boverket

Det har kommit totalt 724 klimatdeklarationer till Boverket sedan reglerna om klimatdeklarationer trädde i kraft 1 januari 2022. Av de inkomna klimatdeklarationerna under perioden 2022–2023 så har merparten inkommit under 2023. Kravet att registrera en klimatdeklaration gäller för de byggnader där bygglov lämnades in från och med 1 januari 2022. Då byggprocessen för att uppföra en byggnad tar tid från det att bygglov söks till när klimatdeklarationen ska lämnas in inför slutbesked så är det rimligt med det låga antalet klimatdeklaration under år 2022.

Antal klimatdeklarationer per län

Antal klimatdeklarationer per län i Boverkets register över klimatdeklarationer åren 2022–2023. Källa: Boverkets register över klimatdeklarationer. Illustration: Boverket

Antalet registrerade klimatdeklarationer per län varierar mellan 0 och 121 vilket är en ganska stor spridning, se diagram ovan. En förklaring till relativt få klimatdeklarationer i vissa län är att det byggs mindre, till exempel på grund av en mindre folkmängd. En annan förklaring till relativt många klimatdeklarationer i vissa län kan vara att det finns ett ökat behov av att bygga mer under en tillväxtperiod. En annan anledning till spridningen i antalet klimatdeklarationer per län kan vara skillnader i tid att uppföra en byggnad på olika platser men även handläggningstiden i bygg- och lovprocessen.

Antal klimatdeklarationer per byggnadstyp

Antal klimatdeklarationer per byggnadstyp som registrerats i Boverkets register över klimatdeklarationer åren 2022–2023. Källa: Boverkets register över klimatdeklarationer. Illustration: Boverket

Merparten av de totalt 724 klimatdeklarationer som inkommit till Boverkets register över klimatdeklarationer är småhus. Byggnader som tar kortare tid att färdigställa är sannolikt överrepresenterade i statistiken, då byggnader där bygglov som söktes efter att lagen trädde i kraft 1 januari 2022 berörs av kravet på klimatdeklaration. Exempel på byggnader med kortare färdigställandetid är småhus och modulbyggnader.

Då en klimatdeklaration registrerats med flera ändamål så har byggnadstypen fastställts utifrån den byggnadstyp vars bruttoarea varit övervägande för byggnaden.

Klimatpåverkan per byggnadstyp, median

Klimatpåverkan i kg CO₂e/m² per bruttoarea för klimatdeklarationer (medianvärdet) som registrerats i Boverkets register över klimatdeklarationer åren 2022–2023. Källa: Boverkets register över klimatdeklarationer. Illustration: Boverket

I figuren ovan redovisas klimatpåverkan i kg CO2e/m² per bruttoarea (BTA) uppdelat per byggnadstyp och med medianvärdet. Medianvärdet varierar från 78 till 278 kg CO2e/m² per BTA. För vissa byggnadskategorier är antalet klimatdeklarationer som medianvärdet baserats på väldigt få. Till exempel är det endast tre klimatdeklarationer registrerade för byggnadstypen ”Gymnasieskola”. För byggnadstypen ”Grundskola” finns ett flertal byggnader där återbrukade modulbyggnader använts vilket kan förklara det relativt låga medianvärdet för klimatpåverkan som är redovisad i figuren ovan.

Medianvärdet är baserat på den klimatpåverkan som redovisades när klimatdeklarationen lämnades in till Boverket. För att genomföra en jämförelse mellan medianvärdet och värdena i Boverkets eller Kungliga tekniska högskolans rapporter med länkar nedan bör man förstå och beakta dessa systemgränser. Det är viktigt att överväga vilka aspekter av byggnadens livscykel som har inkluderats eller uteslutits för att undvika missvisande jämförelser.

Gränsvärde för byggnaders klimatpåverkan och en utökad klimatdeklaration

Referensvärden för klimatpåverkan vid uppförande av byggnader

Tillsyn av klimatdeklarationer

Boverket har ansvar för tillsyn av klimatdeklarationers kvalitet och riktighet. Det innebär att Boverket kontrollerar om uppgifterna i deklarationen är riktiga och att beräkningarna av klimatpåverkan inte väsentligen avviker från det deklarerade värdet. Här redovisas statistik från Boverkets tillsyn av klimatdeklarationer.

År Antal tillsynsärenden Andel tillsynsärenden
2023 81 11 %
Summa 81 11 %

Tabellen visar antal klimatdeklarationer som blivit uttagna för tillsyn under året 2023 samt andel klimatdeklarationer som blivit uttagna för tillsyn av totalt antal klimatdeklarationer i Boverkets register. Källa: Boverkets register över klimatdeklarationer och tillsynsärenden.

Totalt togs 81 klimatdeklarationer ut för tillsyn under perioden mars till december 2023. Klimatdeklarationerna som blivit uttagna för tillsyn har registrerats under åren 2022 och 2023. Totalt finns det 724 klimatdeklarationer i Boverkets register. Andelen klimatdeklarationer som blivit uttagna för tillsyn är 11 procent av totalt registrerade klimatdeklarationer. Urvalet av tillsynsärenden har till största del skett genom slumpmässigt urval.

Kommunernas återkoppling gällande klimatdeklarationer

Boverket har frågat ett antal kommuner om hur de ser på det relativt låga antalet klimatdeklarationer som hittills registrerats hos Boverket. Kommunerna har svarat att de finns en naturlig förklaring till att det inte är en så stor mängd klimatdeklarationer som hittills registrerats. Som skäl för detta anger kommunerna följande.

  • Före årsskiftet 1 januari 2022 kom det in en ökad mängd ansökningar om bygglov.
  • Reglerna om klimatdeklaration gäller inte alla byggnader som uppförs, det finns flera undantag för uppförande av olika slags byggnader. Till exempel undantas byggnader som används för industriändamål eller byggnader som byggs av privatpersoner och det inte sker inom näringsverksamhet.
  • Många byggnader som ska uppföras och där ansökan om bygglov har sökts efter 1 januari 2022 har ännu inte kommit så långt som till slutbesked. Det är inför slutbeskedet som klimatdeklarationen ska registreras.
  • Det är ett minskat inflöde av ärenden om byggande generellt till kommunerna för närvarande. Det gäller särskilt uppförande av byggnader. 
  • Det är många byggprojekt som skjuts framåt i tiden eller tar längre tid än normalt på grund av ekonomiska skäl.

Om statistiken

Statistiken är hämtad från Boverkets klimatdeklarationsregister och tillsynsärenden 2024-01-04. Statistiken baseras på helåren 2022 och 2023. Den bearbetning som gjorts är att makulerade klimatdeklarationer har tagits bort från statistiken. Boverket har noterat att ett mindre antal byggnader under 100 m2 bruttoarea finns medräknade i statistiken trots att de är undantagna kravet på klimatdeklaration. Det finns även klimatdeklarationer i Boverkets register med både orimligt låg och hög klimatpåverkan. Dessa klimatdeklarationer är anledningen till att medelvärde inte redovisas utan i stället har medianvärdet valts eftersom det bättre speglar den genomsnittliga klimatpåverkan.

Boverket (2024). Uppföljning och statistik. https://www.boverket.se/sv/klimatdeklaration/om-klimatdeklaration/statistik/ Hämtad 2024-12-21