Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samhällsbyggnadsprocessen

Granskad: 19 december 2024

Samhällsbyggnadsprocessen är ett samlingsbegrepp för utveckling och utformning av den fysiska miljön. Begreppet omfattar alltifrån planering, byggande, förvaltning och rivning av exempelvis byggnader, infrastruktur och grönområden. Samhällsbyggnadsprocessen omfattar därmed också mer än planprocess och bygglovsprövning enligt PBL.

Samhällsbyggnadsprocessen inkluderar flera olika parter som kommunens byggnadsnämnd och olika förvaltningar, byggaktörer, byggföretag, konsulter med olika specialisering, intresseorganisationer, ideella föreningar, statliga myndigheter som länsstyrelsen och polisen samt de som förvaltar, använder, bor och bedriver verksamheter i den byggda miljön.

Samhällsbyggnadsprocessen innehåller flera olika skeden som tillsammans bildar en kedja. De bedömningar och överväganden som görs i ett skede påverkar och skapar förutsättningar för nästa skede. Hur de olika aktörerna samverkar i varje skede blir därför avgörande för vilka kvaliteter den byggda miljön får.

Rubrikerna nedan anknyter till samhällsbyggnadsprocessens olika skeden, olika aktörer kan i vissa fall benämna dem med andra namn. Kommunen styr över processen från de tidiga skedena som översiktsplan och detaljplan. Därefter tar byggaktören vid. När bygget eller anläggningsarbetet är klart tar en förvaltare över.  

Genom att klicka på respektive skede i punktlistan nedan kan du läsa om vad skedet innebär ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv, liksom om fallgropar som kan undvikas genom ett medvetet arbetssätt:

Samhällsbyggnadsprocessen. Källa: Illustration / Boverket

Grunden för en fungerande samverkan är styrning, struktur och samsyn

För att identifiera vilka åtgärder som bör prioriteras i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet gäller det att på ett strukturerat sätt kartlägga den aktuella situationen och vilka utmaningar som finns i området. I samhällsbyggnadsprocessen behöver därför kartläggningar av brottsligheten inom det geografiska området ingå. Den lägesbild som ska finnas enligt lagen om kommuners ansvar för brottsförebyggande arbete (2023:196) är också ett viktigt underlag. Dessa underlag behöver också tillgängliggöras för andra parter och intressenter inom samhällsbyggnadsprocessen.

Det är också viktigt att uppnå en kontinuerlig samverkan mellan samhällsbyggnadsprocessens olika parter. Detta för att kunna planera, bygga och förvalta utifrån lokalkännedom och platsspecifik kunskap. Rutiner för samverkan i olika skeden av samhällsbyggnadsprocessen säkerställer att inga aktörer glöms bort.

Det är dock lätt att samhällsbyggnadsprocessen skapar höga förväntningar kring vad planeringen kommer att leda till. Det är därför viktigt att vara tydlig med vilka åtgärder som kan genomföras inom samhällsbyggnadsprocessen och i slutänden i den fysiska miljön. Det finns även åtgärder som inte går att styra över inom processen, men som fortfarande behövs för att skapa ett tryggt och attraktivt samhälle.

Behov av långsiktighet i planeringen

Samhällsbyggnadsprocessen är komplex och innefattar en mängd processteg samt omfattar en stor mängd aktörer. Det är därför svårt att säkerställa att ett brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete sker inom respektive processkede och kontinuerligt under hela processen.

Brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete behöver göras på flera nivåer samtidigt i samhället: med enskilda individer, i närmiljö och på strukturell nivå. Nivåerna hänger ihop och påverkar varandra. I samhällsbyggnadsprocessens olika skeden kan närmiljö och strukturella nivåer hanteras, som i förlängningen kan påverka enskilda individer. Brist på kunskap, tid och riktade medel gör att brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder riskerar att bli punktinsatser utan helhetssyn och långsiktighet. För mer hållbara resultat behöver det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i den fysiska miljön vara ständigt pågående. De fysiska åtgärderna behöver också kombineras med sociala insatser för att uppnå önskad effekt.

Boverket (2024). Samhällsbyggnadsprocessen. https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/stadsutveckling/brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-atgarder/samhallsbyggnadsprocessen/ Hämtad 2024-12-21