Byggprocessen ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv
Under byggprocessen planeras och genomförs de faktiska byggaktiviteterna på tomten eller i området. Det är byggherren som nu har mandat att arbeta brottsförebyggande och trygghetsskapande. Byggprocessen består i sin tur också av flera processteg som alla bidrar till den samlade kedja som utgör samhällsbyggnadsprocessen. De som medverkar i byggandet har stort inflytande på hur föreslagna och planerade åtgärder kommer att hanteras i praktiken.
Det är viktigt att brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder finns med redan från början i ett byggprojekt. Som utgångspunkt behöver mål och visioner, som utgår från platsens förutsättningar och identifierade brister och behov av åtgärder, formuleras. Styrdokument som exempelvis kommunens översiktsplan och detaljplan är vägledande för målformulering.
Vad kan göras i detta skede
Byggandet är en komplicerad process där många aktörer är inblandade i olika skeden. Kunskapsöverföringen mellan de olika aktörerna är avgörande för hur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete hanteras under planeringen och byggandet. Det gäller framför allt kunskapsöverföringen mellan kommunens fysiska planering och byggprojektet, samt kunskapsförmedlingen mellan de olika skedena i byggandet.
Alla – från byggherre, gestaltningsansvariga, projektörer och upphandlare till byggentreprenörer och byggarbetare måste vara införstådda med det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet och vilka åtgärder som planeras. När bygget är klart måste den kunskapen förmedlas vidare till fastighetsägare och fastighetsförvaltare och de som sköter driften av fastigheten samt till brukarna av fastigheten.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.
Beskriv så tydligt som möjligt varför sidan inte hjälpte dig. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.