Översiktsplan ur ett brottsförebyggande och trygghetsskapande perspektiv

Granskad: 18 december 2024

Varje kommun ska ha en aktuell översiktsplan som omfattar hela kommunens yta. Översiktsplanen är inte bindande utan ska ge vägledning för beslut om hur mark- och vattenområden ska användas och hur den byggda miljön ska användas, utvecklas och bevaras. Översiktsplanen har en central roll i kommunernas arbete för en långsiktigt hållbar utveckling.

I arbetet med översiktsplanen finns tillfälle att skapa diskussion kring brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete på bred front, och på så sätt skapa förståelse hos invånare och övriga samhällsbyggnadsaktörer för vad som går att påverka med fysisk planering. Översiktsplanens lagstadgade skeden, samråd och granskning, där olika formella parter och allmänheten ges tillfälle att studera kommunens förslag och ge synpunkter på planen är viktiga för förankring och informationsutbyte. Öppna samrådsmöten där allmänheten ges tillfälle att diskutera förslaget med kommunens förtroendevalda och ansvariga handläggare är extra viktiga för att identifiera vilka åtgärder som bör prioriteras i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Vad kan göras i detta skede

De stora dragen för det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet i kommunen formuleras i översiktsplanen. Samråd och granskning är därför bra tillfällen att skapa diskussion kring trygghetsfrågan på bred front och på så sätt skapa förståelse hos invånare och övriga samhällsbyggnadsaktörer för vad som går att påverka med fysisk planering, och vilka andra åtgärder som behöver vidtas för att uppnå en ökad trygghet i samhället i stort. Tillfällena är också extra viktiga för att identifiera vilka åtgärder som bör prioriteras i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet.

Planeringsunderlag för översiktsplanen kan exempelvis vara regional brottskartläggning och säkerhetsutredningar. Dessa kan identifiera hotspots av olika typer av brott och otrygghet som kan ge underlag för var olika typer av åtgärder bäst vidtas.

Fallgropar

Översiktsplanering handlar om fysisk planering i den stora skalan som omfattar en kommun. Det finns risk att diskussionerna kring brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder skjuts upp till ett senare skede, som i planering för en enskild plats eller en byggnads utformning. Brottsförebyggande och trygghetsskapande åtgärder behöver lyftas i ett större sammanhang för att få en helhetssyn om hur olika åtgärder påverkar till exempel ett område. Det är viktigt att redan tidigt i samhällsbyggnadsprocessen skapa förståelse för vilken slags samverkan som behöver ske för att kunna skapa ett tryggt och attraktivt samhälle. 

I översiktsplanen kan kommunen planera kollektivtrafiksatsningar, till exempel nya dragningar och hållplatser för busslinjer eller spårbunden trafik. Satsningarna i sig hanteras inom samhällsbyggnadsprocessen, men i ett nybyggnadsområde eller i ett område med trygghetsutmaningar kan nya hållplatser behöva kompletteras med sociala åtgärder som utökad närvaro av polis eller socialtjänst för att fungera bra. Utan särskilda insatser kan nya hållplatser och lokaltågstationer upplevas som ödsliga eller direkt hotfulla.

 

Umeå kommun har tagit fram beskrivningar av Umeås olika stadsdelar och områden med fokus på social hållbarhet för goda gestaltade livsmiljöer som ett stöd för sin översiktsplanering. Beskrivningarna presenteras i rapporten ”Umeås stadsdelar – så står det till! Sociala stadsrumsanalyser och stadsdelsbeskrivningar som underlag till gestaltning av livsmiljöer för välbefinnande, tillit och trygghet” och ger en bild av läget i Umeås olika stadsdelar - hur mixen av hushållsstorlekar och upplåtelseformer ser ut samt hur invånarna reser tillsammans med mycket annat som är kopplat till de lokala strukturerna. Rumsliga analyser ger också en bild av den gestaltade livsmiljön. Exempelvis var det finns mötesplatser och hur de fungerar och om det finns fysiska hinder eller exempelvis brist på trygghet som kan finnas anledning att adressera i den fortsatta utvecklingen. Stadsdelsbeskrivningarna kan fungera som kunskapsunderlag och bidra med värdefull information vid arbetet med översiktsplanering.

Stadsdelsdialogen och arbetet med Umeås stadsdelar (på Umeå kommuns webbplats) 

Boverket (2024). Översiktsplan (ÖP). https://www.boverket.se/sv/samhallsplanering/stadsutveckling/brottsforebyggande-och-trygghetsskapande-atgarder/samhallsbyggnadsprocessen/oversiktsplan/ Hämtad 2024-12-21