Fönster, dörrar och portar med brandegenskaper
Den 1 november 2019 blir det obligatoriskt att CE-märka dörrar och portar med brandegenskaper. Under våren 2019 har EU-kommissionen fört diskussioner om att eventuellt skjuta fram det skarpa datumet 1 november 2019. Slutsatsen har blivit att detta inte kommer att göras. Det är fortfarande den 1 november som gäller.
CE-märkning
Genom att CE-märka tar tillverkaren ansvar för produkttypens prestanda, dvs. den kombination av dörr och beslag som tillverkaren marknadsför. När CE-märkning är obligatorisk upphör andra bedömningssätt att gälla.
Genom tillägg av standarden SS-EN 16034 är det möjligt att CE-märka fönster, ytterdörrar och portar som även har brandegenskaper, så kallade brandfönster och branddörrar. Det gäller i kombination med produktstandarderna SS-EN 14351-1 respektive SS-EN 13241.
Detta innebär att CE-märkningen för dessa produkter görs mot SS-EN 16034 och antingen SS-EN 14351-1 eller SS-EN 13241, och hänvisning till båda standarderna ska finnas i prestandadeklarationen.
Andra bedömningssätt upphör att gälla
Samexistensperioden för SS-EN 16034 går ut den 1 november 2019. Från och med då får tillverkaren inte lämna uppgifter om dessa produkters väsentliga produktegenskaper i någon annan form än i prestandadeklarationen och CE-märkningen.
För byggherrens del innebär det att andra bedömningssätt upphör att gälla.
Harmoniserade standarder och deras samexistensperioder offentliggörs i Europeiska unionens officiella tidning. Fram till samexistensperiodens slut gäller även andra bedömningar än enligt alternativ a) i avsnitt 1:4. Därefter gäller enbart bedömning enligt alternativ a) i avsnitt 1:4 liksom i de fall det har utfärdats en ETA2 för byggprodukten. (BFS 2016:6).
Många fönster, dörrar och portar med brandegenskaper är typgodkända. När det blir obligatoriskt med CE-märkning får inga nya typgodkännanden utfärdas och redan utfärdade typgodkännanden upphör att gälla.
22 §
Material, konstruktioner och anordningar får typgodkännas för användning i byggnadsverk. Ett sådant typgodkännande får endast meddelas av någon som är ackrediterad för uppgiften enligt Europaparlamentets och rådets förordning (EG) nr 765/2008 av den 9 juli 2008 om krav för ackreditering och upphävande av förordning (EEG) nr 339/93 och 5 § lagen
(2011:791) om ackreditering och teknisk kontroll eller som uppfyller motsvarande krav enligt bestämmelser i ett annat land inom Europeiska unionen eller Europeiska ekonomiska samarbetsområdet.
Om det följer av föreskrifter som har meddelats med stöd av
16 kap. 6 § första stycket 4 ska ett visst materialslag eller en viss konstruktion eller anordning vara typgodkänd för att få användas i ett byggnadsverk (obligatoriskt typgodkännande). Även om ett typgodkännande inte är obligatoriskt, får ett typgodkännande meddelas på ansökan (frivilligt typgodkännande).
Ett visst materialslag eller en viss konstruktion eller anordning som är typgodkänd ska anses uppfylla de tekniska egenskapskrav som avses i 4 § i de avseenden som typgodkännandet gäller. Lag (2022:1122) .
22 a §
När CE-märkning ska vara den enda märkning som styrker en byggprodukts överensstämmelse med angivna prestanda i enlighet med artikel 8.3 i förordning (EU) nr 305/2011, får typgodkännande inte meddelas och redan meddelade typgodkännanden ska upphöra att gälla. Lag (2013:306) .
Ta hjälp av prestandadeklarationen
Det är viktigt att förstå att CE-märkning av byggprodukter inte innebär ett automatiskt godkännande för användning av produkten. Prestandadeklarationen och CE-märkningen ger tillförlitliga uppgifter om relevanta produktegenskaper. Med ledning av dessa uppgifter ska användaren kunna avgöra om produkten är lämplig att använda i det aktuella projektet.
Tillverkaren upprättar en prestandadeklaration och CE-märker produkten innan den sätts på marknaden, dvs. säljs för första gången. Det är alltså inte när produkten installeras som den sätts på marknaden, utan när den säljs.