Stängsel, utfart och annan utgång
Egenskapsbestämmelser om stängsel, utfart och annan utgång används för att reglera var stängsel ska finnas samt var utfart och annan utgång får respektive inte får anordnas mot allmän plats.
Bestämmelser om stängsel, utfart och annan utgång
Med planbestämmelser om stängsel, utfart och annan utgång kan kommunen reglera var utfart ska finnas, utfartsförbud eller att det ska finnas stängsel mot allmän plats. Det går också att reglera att det endast får finnas ett visst antal utfarter längs en viss sträcka. Begreppen utfart och annan utgång innefattar även infart och annan ingång. Bestämmelserna används främst om det behövs av trafiksäkerhetsskäl både vid reglering i befintliga miljöer och vid nyexploatering. Bestämmelserna kan till exempel användas i samband med trafiksanering eller om fastigheters utfarter kan innebära en ökad olycksrisk. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 584)
Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)
14 § Bestämmelser om stängsel, utfart och annan utgång ska tillämpas på allmän plats och kvartersmark för att reglera var stängsel ska finnas samt var utfart och annan utgång får respektive inte får anordnas mot allmän plats.
Tabell 7.13 Stängsel, utfart och annan utgång, allmän plats
Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF.
Tabell 7.14 Stängsel, utfart och annan utgång, kvartersmark
Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF.
9 §
I en detaljplan får kommunen bestämma om stängsel samt utfart eller annan utgång mot allmänna platser.
Skälet till att stängsel, utfart eller annan utgång regleras ska anges och motiveras i planbeskrivningen.
3 § I planbeskrivningen ska kommunen redovisa motiven till de enskilda regleringarna i detaljplanen. Redovisningen ska göras utifrån detaljplanens syfte och 2 kap. plan- och bygglagen (2010:900).
Stängsel och utfart kan endast regleras mot allmän plats
Bestämmelser om stängsel och utfart får endast anges i gräns mot allmän plats. Det innebär att bestämmelserna kan användas mellan kvartersmark och allmän plats eller mellan två allmänna platser. Kommunen kan alltså inte använda dessa bestämmelser för att bestämma att stängsel eller liknande ska finnas mellan tomter på kvartersmark. Eftersom bestämmelserna främst används av trafiksäkerhetsskäl är det endast i gräns mot allmänna platser som tillåter trafik, till exempel Gata och Väg, som de är lämpliga att använda. (jfr prop. 1985/86:1 sid. 584)
Med förslag till ny plan- och bygglag, prop. 1985/86:1 (på Sveriges riksdags webbplats)