Energiguiden har uppdaterats för att underlätta energieffektivisering av flerbostadshus

Granskad: 21 oktober 2024
Nyhet

Energiguiden – för hållbar renovering innehåller samlad information för att underlätta energieffektiv renovering och förvaltning av bostadshus, och samtidigt ta helhetshänsyn. Energiguiden har nu uppdaterats med innehåll om energieffektivisering i flerbostadshus. 

Det finns många fördelar med att energieffektivisera flerbostadshus. Genom att ta hänsyn till helheten och göra medvetna val kan energieffektivisering förutom lägre energianvändning och lägre kostnader även bidra till bland annat en bättre inomhusmiljö och lägre klimat- och miljöpåverkan. Samtidigt kan byggnadens kulturella värden bevaras och oönskade konsekvenser så som fel, brister och skador i byggnaden undvikas.

I Energiguiden finns samlad information för att hjälpa flerbostadshusägare vid energieffektivisering, både i den löpande förvaltningen och vid renovering, och samtidigt ta helhetshänsyn. Guiden är uppbyggd som ett processtöd, där information, stöd, verktyg och länkar finns samlade utifrån respektive steg i processen. Informationen är särskilt riktad till bostadsrättsföreningar och mindre fastighetsägare, men kan även vara relevant för andra aktörer, till exempel förvaltare. 

Syftet med informationen är att underlätta för flerbostadshusägare att göra medvetna val och fatta bättre beslut. Varje byggnad är unik och genom att anpassa arbetet och åtgärderna efter byggnadens och de boendes förutsättningar, planera noga och arbeta strukturerat kan resultatet bli bra för både ekonomin, miljön, byggnaden och de boende.

Energiguidens webbsidor om hållbar energieffektiviserande renovering och förvaltning av flerbostadshus hittar du här:

Energirenovera och förvalta flerbostadshus – Energiguiden

Boverket (2024). Energiguiden har uppdaterats för att underlätta energieffektivisering av flerbostadshus. https://www.boverket.se/sv/om-boverket/publicerat-av-boverket/nyheter/energiguiden-har-uppdaterats-for-att-underlatta-energieffektivisering-av-flerbostadshus/ Hämtad 2024-10-21