Gestaltning i detaljplanering
I detaljplanering arbetar kommunen med gestaltning av livsmiljön. I gestaltningsarbetet blir flera av de allmänna intressena aktuella. Kommunen ska bland annat främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande bebyggelse. Gestaltningsarbetet innebär också att hänsyn ska tas till omgivningen ur flera olika aspekter. Bedömningarna underlättas om kommunen har aktuella underlag.
Kommunen gestaltar livsmiljön genom detaljplanering
I detaljplanering arbetar kommunen med gestaltning på flera olika skalnivåer och utifrån flera olika aspekter. Genom sitt planeringsansvar har kommunen en betydande och många gånger avgörande roll i gestaltandet av våra livsmiljöer. Gestaltning i detaljplanering innebär både ett värnande om befintliga värden och ett främjande av nya.
Gestaltning vid detaljplanering handlar om hur bebyggelse formas och fungerar ifråga om hur platser och byggnader med olika funktioner hänger samman. I den större skalan kan det handla om var i landskapet bebyggelse lokaliseras eller hur olika funktioner placeras i förhållande till varandra och hur dessa kopplas samman. Det handlar ofta om formande av yttre rumsbildningar genom arbete med byggnadsvolymer och hur de placeras i förhållande till varandra. I den mindre skalan kan gestaltning i detaljplanering till exempel handla om en specifik byggnads placering och utformning och, när det finns skäl för det, även om den detaljerade utformningen av exempelvis fasader och tak.
Gestaltning och allmänna intressen i PBL
De allmänna intressena i plan- och bygglagen, PBL, är tillämpliga vid detaljplanering. Flertalet av intressena berör gestaltningsfrågor, vissa mer direkt än andra. Flera av intressena innebär att kommunen i planeringen ska främja vissa aspekter med hänsyn till andra aspekter.
De allmänna intressen som främst kommer att beröras här är de som direkt berör gestaltning utifrån upplevelsemässiga värden. Kommunen ska i detaljplaneringen, med hänsyn till bland annat natur- och kulturvärden, främja en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden och kommunikationsleder. Kommunen ska även beakta det allmänna intresset av att bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan.
3 §
Planläggning enligt denna lag ska med hänsyn till natur- och kulturvärden, miljö- och klimataspekter samt mellankommunala och regionala förhållanden främja
1. en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden och kommunikationsleder,
2. en från social synpunkt god livsmiljö som är tillgänglig och användbar för alla samhällsgrupper,
3. en långsiktigt god hushållning med mark, vatten, energi och råvaror samt goda miljöförhållanden i övrigt,
4. en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens, och
5. bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet.
Även i andra ärenden enligt denna lag ska hänsyn tas till de intressen som anges i första stycket 1-5. Lag (2013:867) .
6 §
Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till
1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan,
2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
3. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar,
4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden,
5. möjligheterna att hantera avfall,
6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö,
7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och
8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar.
Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar.
Vid planläggning och i andra ärenden samt vid åtgärder avseende byggnader som inte ingår i ett ärende enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Lag (2014:477) .
6 a §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bostadsbyggnader
1. lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller, och
2. utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.
Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.
Första stycket 1 ti