Bidrag vid periodiskt boende
En person med funktionsnedsättning kan ansöka om och beviljas bostadsanpassningsbidrag för att anpassa en annan persons bostad där sökanden bor periodvis. Då gäller vissa speciella krav som tillägg till de vanliga kraven.
Långsiktigt åtagande att regelbundet svara för omvårdnaden
3 §
Bostadsanpassningsbidrag lämnas till en person med funktionsnedsättning (sökande) för anpassning av dennes permanentbostad. Om bostaden hyrs i andra hand, lämnas bidrag endast om anpassningsåtgärden är skälig med hänsyn till hur långvarig upplåtelsen är.
Om någon åtar sig att regelbundet under vissa perioder svara för omvårdnaden av en person med funktionsnedsättning i sin bostad och om åtagandet kan antas avse en längre tid, lämnas bidrag även för anpassning av den bostaden.
Ett villkor för att bidrag ska beviljas vid periodiskt boende är att den som sökanden bor hos har åtagit sig att regelbundet under vissa perioder svara för omvårdnaden av sökanden i sin bostad. Dessutom måste åtagandet vara långsiktigt.
Av propositionen till lagen framgår att bestämmelsen om periodiskt boende bland annat avser situationen där barn med funktionsnedsättning bor växelvis hos sina föräldrar eller där vuxna med funktionsnedsättning vistas i sina föräldrars eller barns hem utan att bo där stadigvarande. Men det finns inte något krav på släktskap mellan sökanden och den person vars bostad ska anpassas. (Proposition 2017/18:80 sid. 68.)
Personen med funktionsnedsättning ska ansöka
Observera att det är personen med funktionsnedsättning som ska ansöka om bidraget även i det här fallet. Det är alltså inte den som åtar sig att svara för omvårdnaden i sin bostad som ska ansöka. Det framgår av propositionen till lagen om bostadsanpassningsbidrag. Där skriver regeringen att bestämmelsen om periodiskt boende i lagens 3 § andra stycke ska läsas ihop med paragrafens första stycke. "Även i denna situation är det personen med funktionsnedsättning som kan ansöka om bostadsanpassningsbidrag." (Proposition 2017/18:80 sid. 68.)
Medgivande från bland annat den som äger bostaden
Kravet på medgivande från till exempel ägaren av bostaden och eventuella nyttjanderättshavare gäller även vid så kallat periodiskt boende för att bostadsanpassningsbidrag ska beviljas (proposition 2017/18:80 sid. 68).
Om personen som åtar sig att svara för omvårdnaden bor i en villa som han eller hon är ensam ägare till behövs inte något mer medgivande. I andra situationer kan sökanden behöva skaffa medgivande från till exempel hyresvärd eller bostadsrättsförening. Du kan läsa mer om kravet på medgivande under rubriken "Medgivande från ägare och nyttjanderättshavare" som du hittar i menyn.
Referat om bidrag vid periodiskt boende
Här följer fyra referat om bidrag vid periodiskt boende.
Det första gäller ett mål som har prövats utifrån 2018 års lag om bostadsanpassningsbidrag.
Övriga tre mål har prövats enligt lagen (1992:1574) om bostadsanpassningsbidrag, men är enligt Boverkets mening fortfarande relevanta. Observera dock att i 1992 års lag om bostadsanpassningsbidrag så framgick de särskilda villkoren vid periodiskt boende av lagens 5 §. Dessutom var det den som gjorde åtagandet att svara för omvårdnaden som skulle ansöka om bidraget. Numera är det alltid personen med funktionsnedsättning som ska ansöka.
Rättsfall om prövning av periodiskt boende hos förälder som var personlig assistent
En vuxen person ansökte om bostadsanpassningsbidrag för återkommande besiktning och service av hiss i hennes föräldrahem hos hennes far.
Kommunen
Kommunen avslog ansökan och anförde bland annat att sökanden sedan några år tillbaka bodde i en egen bostad (permanentbostaden). Där hade hon hjälp av personliga assistenter. Hon vistades även regelbundet hos sin far. Vid dessa tillfällen arbetade hennes far som assistent, men även andra assistenter kom hem till honom och arbetade. Enligt kommunen innebar detta att när sökanden vistades hos sin far så skedde inte någon avlastning från andra omvårdnadsinsatser. Något bostadsanpassningsbidrag kunde därför inte beviljas.
Förvaltningsrätten
Sökanden överklagade beslutet till förvaltningsrätten. Hon anförde bland annat att hon hade behov av tillgång till flera boenden, att hon i egentlig mening aldrig flyttat hemifrån och att hon hade eget rum och egna saker hos sin far. Omvårdnadsinsatsen hon fick hos sin far var helt annorlunda än den hon fick i sin lägenhet. Om hon inte kunde vara hos sin pappa på helger och sommaren måste hon ansöka om vistelser på andra ställen vilket skulle bli mycket dyrare för kommunen. Sökanden hänvisade till bland annat artikel 9 och artikel 19 i FN:s konvention om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.
Förvaltningsrätten konstaterade bland annat att det inte finns någon definition av begreppet omvårdnad i 3 § andra stycket lagen om bostadsanpassningsbidrag, vare sig i lagen eller förarbetena. Däremot framgår av förarbetena att möjligheten att få bostadsanpa