Ansökan om godkännande av föreningens val av intygsgivare
Föreningen väljer de två intygsgivare som ska intyga den ekonomiska planen eller kostnadskalkylen. Från och med den 1 januari 2024 ska Boverket godkänna föreningens val. Något godkännande behövs inte för kostnadskalkyler och ekonomiska planer som har upprättats och intygats före den 1 januari 2024.
Vad föreningen ska tänka på när den väljer intygsgivare
När föreningen har upprättat en ekonomisk plan eller kostnadskalkyl ska den utse två intygsgivare som ska granska projektets ekonomiska hållbarhet (3 kapitlet 3 § respektive 5 kapitlet 6 § bostadsrättslagen [1991:614] och 4 kapitlet 4 § lagen [2002:93] om kooperativ hyresrätt). Föreningen får bara välja intygsgivare som uppfyller vissa krav.
Kraven är att:
- intygsgivarna har meddelats behörighet av Boverket att utfärda intyg
- intygsgivarna inte är anställda hos ett företag, en organisation eller någon annan som har bildat föreningen, hjälpt till med föreningsbildningen eller med att upprätta planen eller kalkylen
- att det inte finns någon annan omständighet som kan rubba förtroendet för intygsgivarens opartiskhet eller oberoende
- att intygsgivarna har en ansvarsförsäkring som uppfyller kraven i bostadsrättsförordningen (10 a §) och förordningen om kooperativ hyresrätt (8 a §).
Kontakta intygsgivarna innan ansökan görs
Det är viktigt att föreningen kontaktar de intygsgivare som man vill få godkända innan ansökan görs, så föreningen vet att de accepterar uppdraget.
Kooperativa hyresrättsföreningar
Kooperativa hyresrättsföreningar behöver bara upprätta ekonomiska planer vid ombildning från vanlig hyresrätt till kooperativ hyresrättsförening genom förvärv av hus. De behöver inte upprätta någon ekonomisk plan om föreningen i stället hyr huset efter ombildning. Inte heller vid nyproduktion.
Boverket ska godkänna föreningens val av intygsgivare
Boverket måste godkänna föreningens val av intygsgivare (9 § första stycket bostadsrättsförordningen [1991:630] och 7 § första stycket förordningen [2002:106] om kooperativ hyresrätt).
Boverkets godkännande behövs inte för kostnadskalkyler och ekonomiska planer som har upprättats och intygats före den 1 januari 2024. Har alltså både kostnadskalkylen och den ekonomiska planen för ett och samma projekt upprättats och intygats före den 1 januari 2024 behövs inget godkännande av föreningens val av intygsgivare. Har bara kostnadskalkylen hunnit intygas före årsskiftet krävs ett godkännande av Boverket för föreningens val av intygsgivare till den ekonomiska planen, även om samma intygsgivare intygat kostnadskalkylen.
Ansök om godkännande
Föreningen ska ansöka hos Boverket för att få valet av intygsgivare godkänt och betala en avgift för Boverkets handläggning.
Använd Boverkets e-tjänst
Föreningen kan ansöka genom Boverkets e-tjänst. Avgiften blir då 1 400 kronor.
Den som loggar in i e-tjänsten behöver ha en e-legitimation. Personen som loggar in blir kontaktperson i ärendet.
När Boverket har tagit emot ansökan skickar vi en kopia av den till kontaktpersonen tillsammans med information om hur avgiften ska betalas.
Ansök om godkännande av intygsgivare
Ansök med blankett
Har föreningen inte möjlighet att ansöka via e-tjänsten kan man få en ansökningsblankett från Boverket. Avgiften för ansökan blir då 1 700 kronor.
När ansökan har kommit in skickar Boverket information om hur avgiften ska betalas till föreningens kontaktperson.
Handläggningstid
Handläggningstiden är en till tre veckor från det att betalningen har registrerats hos Boverket.
Boverkets prövning av ansökan
För att Boverket ska godkänna ansökan är det ett antal villkor som ska vara uppfyllda.
Är intygsgivarna behöriga?
För att Boverket ska godkänna föreningens val av intygsgivare krävs bland annat att intygsgivarna har behörighet som intygsgivare.
Intygsgivarnas ansvarsförsäkring
Ett av behörighetskraven är att intygsgivarna har var sin ansvarsförsäkring. Det vill säga en försäkring för den ersättningsskyldighet som de kan ådra sig i sin verksamhet. Försäkringen ska uppfylla villkoren i bostadsrättsförordningen (10 a §) respektive förordningen om kooperativ hyresrätt (8 a §). Föreningen måste försäkra sig om att intygsgivarna har en sådan försäkring.
10 a §
För att någon ska ges behörighet som intygsgivare krävs att han eller hon har en sådan ansvarsförsäkring som avses i
3 kap. 3 § tredje stycket bostadsrättsl