Genomför och följ upp detaljplanen
Planbeskrivningen inklusive genomförandedelen är ett viktigt vägledande dokument för genomförandet av detaljplanen. På den här sidan visas hur genomförandetid och genomförandeavtal kan tillämpas för att främja ekosystemtjänster. Skötsel av allmän plats och en fungerande tillsyn är viktiga för att ekosystemtjänster kan tillhandahållas enligt detaljplanens syften och intentioner.
Om genomförande och uppföljning av en detaljplan
Genomförandet av en detaljplan grundas på planbeskrivningens genomförandedel som förtydligar hur planen ska förstås och verkställas. Inför genomförandet behöver det praktiska ansvaret för planering, anläggande och skötsel av åtgärderna som gynnar ekosystemtjänster redas ut. Det är viktigt att sprida kunskap om ekosystemtjänster och syftet med planbestämmelserna längs hela genomförandekedjan – från bygglov till byggherrar och entreprenörer och vidare till fastighetsägare och förvaltare.
En bra kunskaps- och informationsöverföring skapar förståelse angående åtgärder för att skydda gröna strukturer under byggprocessen, anläggandet och utformningen av nya grönytor eller långsiktig skötsel av grönytor, parker och naturområden. Till exempel kan det med hjälp av ekologiska bedömningar av arbetsplaner förtydligas hur gröna strukturer ska skyddas under byggprocessen.
Genomförandetid
Genomförandetid är en administrativ bestämmelse som anger den tidsrymd, minst 5 och högst 15 år, inom vilken en detaljplan är tänkt att genomföras. Under genomförandetiden får planen i princip inte ändras, ersättas eller upphävas mot berörda fastighetsägares vilja. Fastighetsägarna har under planens genomförandetid en garanterad byggrätt i enlighet med planen.
21 §
I detaljplanen ska kommunen ange en genomförandetid. Tiden ska bestämmas så att det finns rimliga möjligheter att genomföra planen, men tiden får inte vara kortare än fem år och inte längre än femton år.
Tiden räknas från den dag då beslutet att anta planen vinner laga kraft. Om någon del av planen får genomföras tidigare på grund av ett förordnande enligt 13 kap. 17 § tredje stycket, räknas tiden från den dag då genomförandet får påbörjas. Detta gäller dock inte om kommunen i planen har bestämt att tiden ska räknas från en senare tidpunkt eller bestämt olika tider för skilda områden av planen.
39 §
En detaljplan får inte ändras eller upphävas före genomförandetidens utgång, om någon fastighetsägare som berörs motsätter sig det.
Första stycket gäller inte om ändringen eller upphävandet behövs
1. på grund av nya förhållanden av stor allmän vikt som inte har kunnat förutses vid planläggningen, eller
2. för införande av bestämmelser enligt 18 § andra stycket. Lag (2015:668) .
Vegetation som anläggs för att leverera ekosystemtjänster har en viss etablerings- eller återställningstid innan ekosystemtjänster tillhandahålls i önskad omfattning. Finns det förutsättningar i planen som ska lösas via ekosystemtjänster, till exempel genom planteringar, kan genomförandetiden anpassas så långt möjligt till vegetationens etableringstid för att tillhandahålla ekosystemtjänsten.
Genomförandeavtal
För att säkerställa detaljplanens genomförande kan vissa åtgärder avseende bevarandet, utvecklandet eller skapandet av ekosystemtjänster regleras med civilrättsliga exploateringsavtal mellan kommunen och fastighetsägaren eller exploatören. Avtalen kan innehålla åtaganden för att vidta eller finansiera vissa åtgärder som främjar ekosystemtjänster. Kommunen har rätt att i exploateringsavtal ta ut relevanta kostnader för anläggandet av allmän plats som står i rimligt förhållande till byggherrens nytta av planen. Detta kan till exempel vara kostnader för att hantera dagvatten på allmän plats eller skapandet av rekreationsområden.
Avtalen får dock inte gå längre än vad som är möjligt att reglera i detaljplan med stöd av PBL och åtgärderna ska vara rimliga i förhållande till nyttan som de ger.
33 §
Planbeskrivningen ska innehålla en redovisning av
1. planeringsförutsättningarna,
2. planens syfte,