Påtaglig skada
Riksintressen för kulturmiljövården har pekats ut för att de har kulturhistoriska värden som långsiktigt ska skyddas mot åtgärder som påtagligt kan skada dessa värden.
Begreppet påtaglig skada
Begreppet påtaglig skada är centralt för tillämpningen av hushållningsbestämmelserna i 3 och 4 kap. miljöbalken. Bedömningen av vad som utgör en påtaglig skada är alltid platsspecifik och knuten till åtgärdens art och omfattning. Generellt gäller att ett ingrepp som innebär att ett område förlorar de värden som motiverat dess utpekande ska bedömas som påtagligt skadligt. (Allmänt råd Naturvårdsverkets författningssamling (NFS) 2005:17) Statusen som riksintresse innebär att det riksintressanta kulturhistoriska sammanhang som återspeglas i miljön ska vara läsbart även efter en förändring. Reglerna prövas vid rättsverkande beslut om förändringar och kan inte tillämpas vid pågående markanvändning.
Ofta kan åtgärder genomföras inom ett riksintresseområde. Åtgärder som samspelar med områdets kulturhistoriska innehåll kan stärka och berika kulturmiljön om det kulturhistoriska innehållet utnyttjas som en resurs för att höja kvaliteten. Detta förutsätter att de kulturhistoriska värdena är tydligt uttryckta och att arbetet från början bedrivs utifrån ett tvärsektoriellt arbetssätt med dialog i tidiga skeden. Genom att utgå från miljöns förutsättningar och möjligheter istället för att fokusera på undvikande av skada kan kulturmiljön och åtgärden ömsesidigt stärka och berika varandra.
Bedömning av påtaglig skada
Förståelsen av den riksintressanta kulturmiljön får inte påtagligt skadas vid en förändrad mark- eller vattenanvändning. Skadebedömningen ska utgå från riksintressebeskrivningen samt vara platsspecifik och knuten till förändringens eller åtgärdens art och omfattning. I analysen av om åtgärden innebär en påtaglig skada eller inte ska bedömningar av andra intressen inte vägas in. Ett riksintresse kan inte vägas mot ett lokalt intresse – uppstår påtaglig skada får förändringen/åtgärden inte genomföras.
Enligt Naturvårdsverkets allmänna råd till 3 kap. 6 § 2 stycket kan påtaglig skada uppstå om:
- en åtgärd med irreversibel (oåterkallelig) negativ inverkan på något eller några av de värden som utgör grunden för riksintresset
- den negativa inverkan blir så stor att området i något avseende förlorar sitt värde som riksintresse.
6 §
Mark- och vattenområden samt fysisk miljö i övrigt som har betydelse från allmän synpunkt på grund av deras naturvärden eller kulturvärden eller med hänsyn till friluftslivet skall så långt möjligt skyddas mot åtgärder som kan påtagligt skada natur- eller kulturmiljön. Behovet av grönområden i tätorter och i närheten av tätorter skall särskilt beaktas.
Områden som är av riksintresse för naturvården, kulturmiljövården eller friluftslivet skall skyddas mot åtgärder som avses i första stycket.
En åtgärd kan även anses utgöra påtaglig skada på kulturmiljön om den innebär en tillfälligt mycket stor inverkan. I bedömningen av en åtgärd ingår därmed även frågor om hur mycket, på vilket sätt och för hur lång tid åtgärden kan inverka negativt på de värden som utgör grunden för riksintresset. Det innebär att en skada som inte är oåterkallelig men som, för en kortare eller längre tid, försämrar läsbarheten eller upplevelsen av det kulturhistoriska sammanhang som motiverat utpekandet kan bedömas som påtaglig.
Olika riksintressen, men även delar inom ett område av riksintresse, kan vara olika känsliga för likartade åtgärder. Bedömningen av hur en åtgärd påverkar bör bygga på en analys av den aktuella miljöns speciella förutsättningar. En genomgripande åtgärd utanför områdesavgränsningen kan mycket väl ge upphov till påtaglig skada, medan många åtgärder innanför gränsen inte behöver göra det.
Avgörande för bedömningen av om en förändring kan innebära påtaglig skada eller inte är i hur hög grad platsen fortsatt har förutsättningar att återspegla det riksintressanta kulturhistoriska sammanhang som präglar området. För att bedöma detta bör arten, omfattningen och konsekvenserna av förändringen kartläggas och påverkan på de värden som utgör motiv till utpekandet bedömas. Följande frågor kan vara till hjälp:
- Påverkas karaktärsdrag eller rumsliga sammanhang som speglar väsentliga aspekter av samhällets historia och som utgör förutsättningar för att de värden som är av riksintresse ska bestå och kunna avläsas? Det kan till exempel vara att strukture