Nordisk konferens om stadsgrönska 2022
Hur kan nordiska städer förbereda sig för att möta nya mål och för omställningen mot grönare, mer hälsosamma och resilienta städer och samhällen? Detta var frågan som lyftes och diskuterades på den nordiska konferensen Towards Greener, Healthier and Resilient Cities den 1-2 december, 2022. På denna sida finns föreläsningar och panelsamtal från konferensens första dag. Filmerna är på engelska med svensk textning.
Om konferensen
Nordiska städer och samhällen har en lång tradition i att planera och utforma den byggda miljön med parker, grönska och natur. Men i takt med samhällsutvecklingen ställs delvis nya krav på grönstrukturen. Samtidigt har betydelsen av urbana ekosystem och de värden de skapar ökat och är nu en del av internationella strategier för hållbar stadsutveckling. Nyligen har både FN och EU föreslagit mål för att bevara och utveckla urbana grönområden. Detta var utgångspunkten för den nordiska konferensen Towards Greener, Healthier and Resilient Cities! den 1-2 december, 2022. Konferensens första dag hade fokus på hur stadsgrönska kan bidra till hälsosammare, artrikare och mer resilienta livsmiljöer i städer och samhällen.
Konferensen anordnades av Boverket tillsammans med föreningen C/O City, Finlands miljöcentral, Finska miljöministeriet, Folkhälsomyndigheten, Kommunnätverket i Finland, Naturvårdsverket, Nordiska ministerrådet, Sveriges Lantbruksuniversitet och Tankesmedjan Movium.
Nordisk stadsgrönska i ett globalt sammanhang - nuläge och framtida föreställningar
Marcus Hedblom, professor i landskapsförvaltning vid Sveriges lantbruksuniversitet, presenterar de globala utmaningarna i form av klimatförändringar och förlust av biologisk mångfald, forskningsresultat, politik och vilka utsikter de nordiska städerna kan ha.
Nära, robust och sammanhängande - Grönplan för Göteborg
Johan Rehngren, stadsträdgårdsmästare i Göteborg, Sverige, presenterar det strategiska arbetet med att integrera stadsgrönska i policyer och hur man implementerar ekosystemtjänster i den urbana strukturen.
Hur lyckas vi få in grönska, naturen och landskapet i den lokala, nationella och internationella agendan?
Kirsten Lund Andersen är stadsträdgårdsmästare i Aalborg, Danmark, och berättar om hur Aalborg arbetar med policyer och medborgare för en grönare stad och ett grönare landskap.