Natur och gröna kvaliteter i vårdmiljöer
Intryck av natur och kontakt med natur stimulerar läkande processer och utgör en värdefull resurs för verksamhet, patient och personal. Natur och grönska bidrar också med många andra sociala, ekonomiska och miljömässiga värden.
Att tänka på
Viktiga medskick om natur och grönska
- Använd gröna miljöer och natur i planering och utformning av vårdens byggda miljöer, eftersom intryck av och kontakt med natur har en läkande effekt. Tänk hållbart och behåll äldre och stora träd.
- Skapa miljöer med rika inslag av natur och grönska som förbättrar vårdmiljön för både patienter och personal. Studier har exempelvis visat att patientens smärta lindras av att se verklig eller avbildad natur.
- Ha med förvaltningsperspektivet redan vid planering och utformning av de gröna kvaliteterna, såväl utomhus som inomhus.
Natur och grönska är en viktig resurs i vårdmiljön
Natur och grönska har en läkande effekt på människan och är därför en kvalitet som är viktig att ha med i utformandet av en vårdmiljö. Genom en omsorgsfull gestaltning av grönska i vårdmiljön skapas inte bara värden för vården, utan även i stort för platsen och den byggda miljön runtomkring.
I den byggda miljön renar naturen luften, tar hand om dagvatten, främjar hälsa och erbjuder platser för rekreation. Miljöer som erbjuder naturintryck och kontakt med natur kan fungera stödjande på olika sätt utifrån vilken upplevelsekvalitet de erbjuder. Det kan handla om att erbjuda social gemenskap och plats för umgänge men även en lugn plats för avskildhet i det situationer när det krävs. Miljöer med rika inslag av natur och grönska kan även erbjuda positiva och avledande utblickar ifrån byggnaden och förmedla både känslor av rymd och erbjuda små krypin under lummiga träds grenar.
Naturens tjänster tas ibland för givna och vi räknar inte med deras värde förrän de är borta. Ekosystemtjänster identifierar alla värden som natur och grönska kan bidra med och är ett sätt att synliggöra värdet på de tjänster som naturen ger oss. Det handlar till exempel om jämnare mikroklimat och förmågan att dämpa extrema temperaturer sommartid.
Du kan läsa mer om hur ekosystemtjänster skapar hälsosammare och bättre klimatanpassade platser i ”Relaterad information”.
Med begreppet natur och grönska avses i detta sammanhang inte bara växligheten. Även naturelement som ingår i ekosystemen, såsom vatten, jord och stenar, insekter och annat djurliv är viktiga beståndsdelar för hälsa och välbefinnande.
Naturintryck och gröna kvaliteters fördelar för hälsa
Vistelse i miljöer natur och gröna miljöer bidrar till att:
- blodtrycket sjunker, pulsen går ned och halterna av stresshormonet kortisol i blodet minskar
- öka välbefinnande
- förbättra sömnkvaliteten
- förbättrad effekt av medicinering
- positiv inverkan på beteendemönster och aggression.
- stimulera till fysisk aktivitet som motverkar övervikt, hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes, psykisk ohälsa samt vissa former av cancer
- stimulera barns lek och hälsa
Vid tillgång på grönområden minskar även risken för mental ohälsa, i synnerhet depression. Studier har visat att människor reagerar på naturinslag med avslappning och sänkta stressnivåer. Detta ger hjärnan möjlighet till vila och återhämtning vilket i sin tur underlättar läkande processer.
Detta hänger ihop med att människor enligt uppmärksamhetsteorin har två typer av uppmärksamhet, den riktade och den spontana. Den spontana uppmärksamheten kräver inte energi från hjärnan och via den spontana uppmärksamheten är det lättare att komma åt de fysiska och mentala processer som främjar välbefinnande. När människors spontana uppmärksamhet träder i kraft, till exempel när vi ser något vackert, så vilar hjärnan. Därför är det värdefullt att aktivt arbeta med gestaltning som ger rika möjligheter till intryck och kontakt med natur och grönska eftersom de aktiverar den spontana uppmärksamheten som stimulerar individens läkande processer. (Ottosson 2011 och Kaplan & Kaplan, 1989)
Natur och grönska i vårdmiljöer stöttar både patienter och personal
Människor som är pressade eller befinner sig i en kris har ofta svårt att förstå och hantera andra människor, medan fysiska miljöer, särskilt naturliga, är lättare att förstå. Ju mer pressad individen känner sig, desto större blir behovet av att finna hälsofrämjande och stödjande miljöer. Genom att skapa miljöer med natur och grönska som exempelvis trädgårdar och parker, till sjukhus och andra vårdinrättningar kan stress och utbrändhet minska både hos patienter och vårdpersonal.
Ett exempel på att maximera de effekter som natur och gröna kvaliteter erbjuder kan vara att placera väntrum delvis eller helt utomhus. I vårdmiljöer bedrivs ofta även olika former av rehab och även dessa funktioner eller delar av dem kan i flera fall placeras utomhus. Det är en fråga om utbud, att skapa olika miljöer för de olika behov och sinnesstämningar som kan uppstå i en vårdsituation. På detta sätt ges personal, patient och besökare en stor valfrihet utifrån sina behov för stunden. (Grahn 1991, Stigsdotter & Grahn 2003, Ottosson & Grahn 2008, Grahn m.fl. 2010 och Ulrich 2018).
Vid utformandet av en vårdmiljö är det angeläget att personalens återhämtande miljöer beaktas. Genom att erbjuda vistelse i miljöer med goda möjligheter till kontakt med natur, grönska, frisk luft och dagsljus under arbetspasset blir arbetsplatsen mer hälsofrämjande. Denna plats kan med fördel vara avskild från besökare för att ge personalen möjlighet till en så bra och avkopplande återhämtning som möjligt.
Även patienter behöver utblickar mot miljöer med naturintryck och grönska eller möjlighet att ta sig ut exempelvis i en skyddad grön innergård eller i ett grönområde när de väntar på sin behandling. Det är viktigt att utemiljön erbjuder platser med såväl sol som skugga. En del individer kan vara extra värme- eller ljuskänsliga, exempelvis på grund av mediciner som gör att man inte bör vistas i direkt solljus. Skuggande träd eller pergolor kan då möjliggöra utevistelse även under varma sommardagar. Utemiljön kan också utformas så att insyn hindras i de rum inomhus där patienter behöver skyddas av integritetshänsyn.
Du kan läsa mer på sidan ”Grönska främjar hälsa och välbefinnande" i PBL kunskapsbanken. Länk finns i ”Relaterad information”.
Läs mer om WHO:s genomgång av evidens kring urbana grönområden och hälsa på sidan ”Urban green spaces and health”. Länk finns i ”Relaterad information”.
Natur och grönska stimulerar alla våra sinnen
Miljöer med goda möjligheter till natur och grönska kan utformas för att stimulera fler sinnen än de visuella. Doft, smak, ljud och känsla kan användas för att framkalla en positiv upplevelse eller och distraktion. I gestaltningen kan till exempel doftande buskar användas i utemiljöer för att aktivera luktsinnet hos patienter vars andra sinnen är nedsatta. Det kan även handla om att erbjuda ett varierat utbud av sittplatser i natur och grönska eller utomhus beroende av personens behov för stunden, i grupp för sociala tillfällen eller undanskymt och enskilt när det behovet finns.
Vegetation kan också användas för att möta byggnaders skala och upplevelsen av dess storlek. Till exempel kan ett par befintliga gamla träd göra att en stor ny byggnad inte uppfattas som så stor, som kan bidra till att skalan upplevs mer human. Att arbeta med hela miljön, både byggnad och landskap, är därför viktigt för att uppnå väl gestaltade vårdmiljöer.
Naturintryck och grönska inomhus bidrar med många kvaliteter
Växtmiljöer inomhus kan både göra en plats mer tilltalande för patienter och personal och bidra till platsens karaktär. Inslag av natur och grönska tillsammans med andra gestaltningskvaliteter som inredning, färgsättning, ljusmiljö kan i en omsorgsfull gestaltning vara en viktig faktorför att vårdmiljön blir attraktiv och lugnande. Attraktiviteten kan handla både om att skapa estetiska kvaliteter och samtidigt främja hälsa genom avslappning och positiv distraktion.
Intryck av natur och grönska är en viktig aspekt i en vårdmiljö som tillsammans med andra gestaltningskvaliteter ska fungera som en helhet. Grönskan kan exempelvis användas för att styra flödet av människor och underlätta orienterbarheten genom att markera olika målpunkter.
I en vårdmiljö är det även viktigt att beakta frågor som allergi, renlighet och skötsel. Astma- och allergiförbundet har tagit fram en lista med bra val av växter som kan vara lämpliga för människor med allergi och överkänslighet. Det finns också olika sätt att tillgodose växternas behov av näring och vatten, utan att riskera vårdmiljöns hygienkrav.
Läs mer om tips på växter som Astma- och allergiförbundet har listat på sin webbplats, på sidan ”Astma- och allergiförbundet, Bra växtval”. Länk finns i ”Relaterad information”.
Olika zoner för kontakten mellan inne och ute
Inslag av natur och grönska inomhus och utomhus är inte isolerade till respektive miljö, utan dessa värden spiller även över på varandra. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU Alnarp har tagit fram en principmodell med fyra olika zoner av kontakt med utemiljön, för att tydligare kunna visa hur de olika zonernas värden överlappar och hänger samman.
Principmodellen ovan visar att gestaltning av utemiljön inte enbart handlar om utomhusmiljön. Det handlar även om hur inomhusmiljöerna har kontakt med utemiljöerna genom fönster (zon 1) och genom en övergångszon mellan inne och ute exempelvis i form av en balkong eller veranda (zon 2). Trädgården eller utemiljön just u