Ta reda på förutsättningarna i ditt hus
För att din renovering ska bli bra, behöver du ett bra beslutsunderlag. Du har mycket att vinna på att utreda husets förutsättningar och samla dokumentation om ditt hus. Den blir värdefull även i framtiden. Här får du tips om saker att tänka på.
Film – Bra att veta innan du energieffektiviserar ditt hus
Undersök och dokumentera som underlag för din renovering
Varje hus är ett unikt system, där allt hänger ihop. De egenskaper och förutsättningar som ditt hus har, påverkar vilka åtgärder du kan göra – och ibland vad du behöver göra, får göra eller bör göra.
Följande fördelar kan du få, av att utreda och dokumentera husets förutsättningar:
- Välja rätt åtgärder.
- Hitta risker innan de blir problem.
- Spara tid och pengar.
Välja rätt åtgärder
Om du vet mer om huset och dess skick, kan du vara säkrare på vilken nytta du kan få ut, om du gör en viss renoveringsåtgärd. Ett exempel: Om du vet hur bra isoleringen är, har du lättare att avgöra om det vore värt pengarna att byta ut eller tillföra mer isolering.
Se till att få en klar bild över husets förutsättningar, till exempel material, konstruktion och underhållsbehov. Då får du lättare att ta väl övervägda beslut om vilka åtgärder du ska göra i renoveringen – vad som är mest lämpligt i ditt hus.
Hitta risker innan de blir problem
Att undersöka huset kan också hjälpa dig att upptäcka eventuella dolda problem, till exempel strukturella brister eller fuktskador, som skulle kunna leda till extra kostnader och problem i framtiden.
Spara tid och pengar
Du kan ta ekonomiskt klokare beslut, om du vet mycket om ditt hus. Ett exempel: Om du känner till delars skick och livslängd, kan du planera att samtidigt byta ut eller renovera delar som har liknande livslängder. Då kan du samordna arbetet, och därmed spara tid och pengar. Om en viss del har lång livslängd kvar, kan det vara mer ekonomiskt för dig att ha kvar den och underhålla den, i stället för att byta ut den när du byter andra delar.
Vad finns dokumenterat sedan tidigare?
Samla ihop dokumentationen som redan finns om ditt hus, kanske i en mapp eller pärm, antingen fysisk eller digital.
Samla ritningar, protokoll och andra handlingar, från när huset byggdes samt från renoveringar, kontroller och så vidare. Exempel: besiktningsprotokoll, ritningar över husets konstruktion, instruktioner för drift och underhåll av ventilation och andra installationer, protokoll från ventilationskontroller och utredningar, exempelvis geotekniska utredningar.
Om du saknar vissa handlingar, som borde finnas om huset, kan du kanske få dem från byggnadsnämnden i din kommun. De sparar handlingar från till exempel ansökningar om bygglov. Exempel: tekniska beskrivningar, ritningar av konstruktioner och installationer. Finns inte handlingarna på byggnadsnämnden kan de ha flyttats till kommunens centrala arkiv.
Detaljplanen för ditt område finns också hos kommunen. I detaljplanen kan du se om det finns regler som du behöver följa när du renoverar ditt hus. Det kan till exempel finnas regler för husets utseende, som vilka material och färger man får använda. Reglerna syftar till att skydda husets och områdets kulturvärden. Det kan också finnas regler om vilka byggnadstekniker man får använda, till exempel krav på extra bullerdämpning i en bullerutsatt miljö.
Även om det du planerar att göra inte kräver bygglov eller anmälan, har du ansvaret för att reglerna i detaljplanen följs. Du som äger huset räknas som byggherre och därmed ansvarig när huset renoveras.
Om det finns en energideklaration för huset så är den givetvis ett viktigt underlag när du planerar ändringar för att sänka energiförbrukningen. Den beskriver husets energianvändning och värmesystem. Energiexperten som gjorde deklarationen kan ha lämnat förslag på kostnadseffektiva åtgärder för att energieffektivisera huset. Du kan hämta den på sidan Sök och h