Stöd, bidrag och skattereduktion för energieffektivisering i byggnader
Det finns flera finansieringsstöd att söka vid energieffektivisering i byggnader. Det finns både statliga finansieringsstöd som bidrag och skattesubventioner samt möjlighet till så kallade gröna lån från banker. Det finns även stöd att söka från EU och olika myndigheter.
Finansieringsstöd för småhusägare och privatpersoner
Det finns olika former av finansieringsstöd att söka för att underlätta finansieringen av energieffektiviserande åtgärder för dig som privat byggnadsägare. Dels finns det statliga finansieringsstöd som bidrag och skattesubventioner. Dels finns det även möjlighet till stöd från finanssektorn, exempelvis i form av förmånligare lån från banker, för energieffektiviserande investeringar i din byggnad. Boverket har tagit en överblick över de vanligaste av dessa finansieringsstöd.
Finansieringsstöd vid energieffektivisering
Sammanställning av finansieringskällor för energi- och klimatrelaterade investeringar
Andra myndigheter, exempelvis Energimyndigheten, Vinnova och Formas, kan också ha stöd för energieffektiviserande åtgärder. Energimyndigheten finansierar till exempel forskning och innovation genom programmet Resurseffektiv bebyggelse och Formas har det nationella forskningsprogrammet för hållbart samhällsbyggande. Det kan även finnas EU-stöd att söka för energieffektivisering i byggnader.
Länsstyrelsernas energi- och klimatsamordning (LEKS) har tagit fram en sammanställning av finansieringskällor för energi- och klimatrelaterade investeringar och projekt, exempelvis energieffektivisering i byggnader. Sammanställningen ger information om vilka stöd och bidrag som finns att söka och var det går att hitta mer information. Målgrupp för sammanställningen är företag, akademi, offentliga och ideella organisationer.
Var finns pengarna för energi- och klimatinsatser 2023? (rapport på LEKS webbplats)
Hållbar energieffektiviserande renovering
Det finns många saker som du bör tänka på när du ska genomföra ändringar i din byggnad för att minska energianvändningen. Genom att undvika vanliga risker och fallgropar ökar möjligheten att få full nytta av de energieffektiviserande åtgärderna du genomför. I Energiguiden kan du som småhusägare få överblick över samt stöd att hantera några vanliga risker vid finansiering av dina åtgärder.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.