Om Boverkets nya byggregler

Granskad:

Boverket har gett ut nya byggregler som preciserar plan- och bygglagen, PBL. Boverkets byggregler är bindande och gäller när det byggs nytt och vid ändring av byggnader. De nya byggreglerna började gälla 1 juli 2025. De nya byggreglerna om energihushållning kommer senare eftersom de ska samordnas med EU-direktiv.

Sidan vänder sig till

Sidan vänder sig till alla som letar efter information om Boverkets nya byggregler.

Vill du läsa vägledning riktad till professionella kan du ta del av dessa i PBL kunskapsbanken, på sidan Nya byggregler.

Nya byggregler 

Letar du efter vägledning om Boverkets byggregler, BBR och Boverkets konstruktionsregler, EKS (som upphör 30 juni 2026) kan du läsa den i PBL kunskapsbanken.

Boverkets byggregler, BBR 

Boverkets konstruktionsregler, EKS

Letar du efter information om PBL:s nya kapitel 9 som bland annat handlar om bygglov kan du ta del av denna på sidan Nya regler för bygglov föreslås från 1 december.

Nya regler för bygglov föreslås från 1 december

De nya byggreglerna ersätter BBR och EKS

BBR och EKS ersattes den 1 juli 2025 med nya byggregler. De olika sakområden har delats upp i de nya byggreglerna. Uppdelningen följer bland annat indelningen av de tekniska egenskaperna i plan- och bygglagen, PBL. Boverkets nya byggregler om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder började gälla 1 januari 2025.

Du kan ladda ner de nya byggreglerna från Boverkets författningssamling. 

Boverkets föreskrifter om aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder (BFS 2024:4)

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om bärförmåga, stadga och beständighet i byggnader m.m. (BFS 2024:6)

Boverkets föreskrifter och allmänna råd om säkerhet i händelse av brand i byggnader (BFS 2024:7)

Boverkets föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall (BFS 2024:8)

Boverkets föreskrifter om säkerhet vid användning av byggnader (BFS 2024:9)

Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader (BFS 2024:10)

Boverkets föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål (BFS 2024:11)

Boverkets föreskrifter om byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga (BFS 2024:12)

Boverkets föreskrifter om krav på tomter m.m. (BFS 2024:13)

Vägledning till de nya byggreglerna

Boverket har publicerat vägledning till de nya byggreglerna för att det ska det ska underlätta att tillämpa reglerna. Du kan ta del av vägledningen till respektive författning på PBL-kunskapsbanken.

Aktsamhet vid bygg-, rivnings- och markåtgärder

Bostäders lämplighet

Säkerhet i händelse av brand

Bärförmåga, stadga och beständighet

Krav på skydd mot buller i byggnader

Krav på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall

Krav på säkerhet vid användning

Tillgänglighet och användbarhet

Tomter

Webbutbildningar, seminarier och filmer om de nya byggreglerna

För att underlätta för byggsektorn finns det webbutbildningar som vänder sig till dig som vill få en introduktion till de nya byggreglerna. Fler utbildningar kommer längre fram.   

Webbutbildning Boverkets nya byggregler

I filmen nedan kan du ta del av en övergripande beskrivning av hur de nya byggreglerna fungerar. Denna film togs fram med byggnadsnämnden som huvudmålgrupp.

Vad gör Boverket just nu kopplat till de nya byggreglerna?

Just nu håller vi på att spela in och lägga upp föreläsningar riktade till kommunala handläggare för de flesta av de nya författningarna. Dessa föreläsningar kommer du kunna hitta på sidorna om respektive vägledning.

I oktober planerar vi att sända webbseminarier som främst riktar sig till projektörer och andra delar i byggherreorganisationen. På dessa seminarier planerar vi att beskriva respektive författning främst ur ett projektörsperspektiv. Det kommer också att finnas en modererad chatt med möjlighet att ställa frågor.

Funktionskrav med mindre detaljreglering

De nya byggreglerna innehåller funktionskrav, vilket också fanns i BBR. Skillnaden är dock att Boverket inte längre anger hur kraven ska uppfyllas. I de allra flesta fall finns det alltså inte längre allmänna råd, eller hänvisningar till specifika standarder, eller liknande.

De nya reglerna ska främja nya tekniska lösningar och öppna upp för användandet av nya material och metoder. Ett av skälen till att ta fram nya byggregler, utan allmänna råd, har varit att de nuvarande allmänna råden ses som mer styrande än de är avsedda att vara. En följd är att byggandet har låsts till befintliga lösningar, i stället för att främja utveckling och innovation.

Med de nya reglerna får i stället byggsektorn utrymme att bryta ner kraven för att konkretisera dem för det enskilda fallet.

Nytt upplägg jämfört med BBR och EKS

De nya byggreglerna är uppbyggda av paragrafer, kapitel och avdelningar. Detta upplägg skiljer sig mot BBR, som är uppbyggd med avsnitt.

Med uppdelningen i flera författningar blir det lättare att skilja på vilka krav som är utformningskrav, olika tekniska egenskapskrav respektive tomtkrav. Det underlättar när byggnadsnämnder, projektörer och byggherrar arbetar med dessa frågor eftersom man hittar allt som är relevant om ämnet på ett ställe.

Likartad kapitelindelning

Upplägget i de nya byggreglerna syftar till att strukturen ska vara enklare att förstå. De nya byggreglerna har samma övergripande upplägg. Den första delen innehåller övergripande regler, som motsvarar BBR:s avsnitt 1 och 2. Här finns paragrafer om bland annat definitioner samt bestämmelser om mindre avvikelse, kontroll, projektering och utförande.

De efterföljande kapitlen är unika för varje författning och varierar i antal.  

Den sista delen i varje författning innehåller paragrafer som gäller vid ändring. Några övergripande ändringsregler är lika i alla delar. Det finns också ändringsregler som är specifika för respektive del.

Jämförelsetabell mellan äldre och nya regler

För att ta reda på hur en enskild bestämmelse i BBR eller EKS hanteras i de nya författningarna, finns jämförelsetabeller. I tabellen kan du se om en bestämmelse i BBR eller EKS motsvaras av någon eller några bestämmelser i de nya byggreglerna. Tabellen visar även omvänt, för de nya paragraferna, vad motsvarigheten var i BBR och EKS.

Jämförelsetabeller för de nya byggreglerna 

De nya byggreglerna började gälla den 1 juli 2025  

De nya reglerna började gälla den 1 juli 2025. Under övergångsperioden, till den 1 juli 2026, är det möjligt för byggherren att välja att använda antingen BBR och EKS, eller Boverkets nya byggregler. Utgångspunkten är att de regler som gäller då byggnadsnämnden gör prövningen, är de som ska användas.

Övergångsbestämmelser finns för att det kan behövas tid för att hinna ställa om i produktion och liknande för att kunna uppfylla de nya reglerna.

Övergångsregler gäller för åtgärder som

  • kräver bygglov, om ansökan om bygglov kommer in till kommunen före den 1 juli 2026,
  • kräver anmälan, om anmälan kommer in till kommunen före den 1 juli 2026, eller
  • varken kräver bygglov eller anmälan, om arbetet påbörjas före den 1 juli 2026.

Byggherren väljer att använda antingen de äldre eller de nya reglerna, i sin helhet. Det går alltså inte att kombinera delar ur de äldre och delar ur de nyare. Byggnadsnämnden bör för tydlighetens skull dokumentera vilka regler som används, i beslutet om lov, protokollet från det tekniska samrådet, startbeskedet och slutbeskedet.

Illustration med processpilar över en tidsperiod som visar hur de nya byggreglerna kan användas. Process för övergången från BBR och EKS till Boverkets nya byggregler. Övergångsperioden började 1 juli 2025 och pågår i ett år fram till 30 juni 2026. Tidplanen för de nya energireglerna är föreslagna att träda i kraft 29 maj 2026 som illustreras av den streckade linjen. Illustration: Boverket / Tryckcentrum i Blekinge

Det finns en övergångsbestämmelse, som gäller om byggherren får beslut om bygglov före den 1 juli 2025, men det dröjer till efter den 1 juli 2025 innan arbetena utförs och kommunen beslutar om startbesked och slutbesked. Då ska byggnadsnämnden bedöma de tekniska egenskapskraven enligt de äldre reglerna, alltså BBR och EKS.

Arbetet med reglerna om energihushållning

Kraven på energihushållning kommer tills vidare fortsatt regleras i BBR. Boverket arbetar med att ta fram en ny grundförfattning om energihushållning, som är, samordnad med det omarbetade EU-direktivet om byggnaders energiprestanda, EPBD.

Du kan följa Boverkets arbete med reglerna om energihushållning, och det övriga arbetet med att införa EPBD, på vår webbplats.

Direktiv för byggnaders energiprestanda, EPBD

Byggherren har ansvaret för att kraven uppfylls

Det är byggherren som ansvarar för att byggreglerna uppfylls. Dessa är samhällets minimikrav utifrån plan- och bygglagstiftningen. Det är naturligtvis tillåtet och möjligt att bygga bättre än vad minimikraven i reglerna anger.

Byggnadsnämndens roll

Byggnadsnämnden ansvarar för att handlägga lov- och anmälansärenden. Vid handläggningen av en ansökan om lov, prövar nämnden om kraven för lov är uppfyllda. Om förutsättningarna för lov är uppfyllda, ska byggnadsnämnden bevilja lovet. Genom att byggnadsnämnden beviljar ett lov, så har nämnden alltså bedömt att alla förutsättningar för lov som prövats är uppfyllda. I anmälningsärenden prövar byggnadsnämnden inte om kraven är uppfyllda utan bedömer om åtgärden kan antas uppfylla kraven. 

Byggnadsnämnden ansvarar också för att bedöma om de tekniska egenskapskraven inför startbesked kan antas vara uppfyllda och om alla förutsättningar för slutbesked är uppfyllda. De bedömer också om varsamhetskravet är uppfyllt och om förvanskningsförbudet efterlevs. I dessa situationer gör byggnadsnämnden en bedömning om kraven i PBL och föreskrifter kan antas komma att uppfyllas, respektive ett godkännande att en åtgärd anses slutförd, om alla krav som gäller för åtgärden är uppfyllda.    

Fackmässighet

Att något ska göras fackmässigt syftar till att kunna påvisa att något är gjort på överenskommet vis eller enligt utpekad metod, samt att personen eller personerna i fråga har kompetensen för saken. I de nya författningarna benämns fackmässigt både i projekteringen, utförandet och för kontrollerna av dessa samt den färdiga byggnaden.

Exempel är hämtade från författningen Boverkets föreskrifter om skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall (2024:8):

8 §

Byggnader ska projekteras

  • 1. på ett fackmässigt sätt,
  • 2. så att arbetet kan utföras på ett sådant sätt att kraven i denna författning uppfylls, och
  • 3. så att förutsatt underhåll kan ske.

Första stycket gäller inte om det är obehövligt.

Vid ändring av byggnad får erfarenheter från den befintliga byggnaden användas.

10 §

Byggnader ska utföras

  • 1. på ett fackmässigt sätt, och
  • 2. enligt gällande handlingar.

13 §

Kontroll av att kraven på skydd med hänsyn till hygien, hälsa och miljö samt hushållning med vatten och avfall uppfylls ska göras

  • 1. under projektering och utförande enligt 14–16 §§,
  • 2. i den färdiga byggnaden enligt 17 §, eller
  • 3. med en kombination av punkt 1 och 2.

Kontroll ska utföras fackmässigt.

Resultatet av kontrollen ska dokumenteras.

Beroende på vad som ska byggas så kan fackmässighet innebära olika saker. Exempelvis kan kontrollen av den projekterade konstruktionen behövas genomföras på ett annat sätt för en större byggnad.

Projektering och utförande

I de övergripande bestämmelserna för respektive författning ingår delar om projektering och utförande.

Projektering inom bygg är processen att planera och detaljera ett byggprojekt innan det faktiska byggandet påbörjas. Det innefattar att ta fram ritningar, specifikationer och andra handlingar som behövs för att bygga ett hus, en anläggning eller annan byggnad.

Det är vid utförandet som den faktiska åtgärden genomförs. Åtgärderna som genomförs vid utförandet bygger på den projektering av byggnaden som har gjorts inför uppförandet.

Exempel från Boverkets föreskrifter om bostäders lämplighet för sitt ändamål (BFS 2024:11):

8 §

Byggnader ska projekteras

  • 1. på ett fackmässigt sätt,
  • 2. så att arbetet kan utföras på ett sådant sätt att kraven i denna författning uppfylls, och
  • 3. så att förutsatt underhåll kan ske.

Projekteringen ska dokumenteras.

Första och andra styckena gäller inte om det är obehövligt.

9 §

Byggnader ska utföras

  • 1. på ett fackmässigt sätt, och
  • 2. enligt gällande handlingar.

10 §

Vid ändring av en byggnad ska det klarläggas om

  • 1. byggnaden har sådana brister avseende kraven på lämplighet för sitt ändamål som kan åtgärdas inom ramen för den planerade åtgärden,
  • 2. den planerade åtgärden kan medföra en försämring av egenskaperna i fråga om lämplighet för sitt ändamål i den befintliga byggnaden, och
  • 3. ändringen kommer att medföra en negativ påverkan på byggnadens kulturvärden och hur en sådan negativ påverkan kan undvikas.

Kontroll

De övergripande bestämmelserna innehåller även delar om kontroll av projekteringen, utförandet samt den färdiga byggnaden. Kontroller är viktiga för att minska förekomsten av fel, brister och skador.

Exempel från Boverkets föreskrifter om skydd mot buller i byggnader (BFS 2024:10):

11 §

Kontroll av att kraven på skydd mot buller uppfylls ska göras

  • 1. under projektering och utförande enligt 12–14 §§,
  • 2. i den färdiga byggnaden enligt 15 §, eller
  • 3. med en kombination av punkt 1 och 2.

Kontroll ska utföras fackmässigt.

Resultatet av kontrollen ska dokumenteras.

12 §

Vid kontroll under projektering ska det kontrolleras att dimensionerande förutsättningar, projekteringsmetoder, provningsmetoder och beräkningar är relevanta och redovisade i handlingarna.

13 §

Vid kontroll under utförande ska det kontrolleras att arbetet utförs enligt gällande handlingar.

14 §

Byggprodukter och material ska kontrolleras när de tas emot på byggarbetsplatsen. Kontroll ska göras av att byggprodukter och material har förutsatta egenskaper.

För byggprodukter med förhandsbedömda egenskaper kan kontrollen inskränkas till identifiering, kontroll av märkning och granskning av dokumentationen av de bedömda egenskaperna.

15 §

Vid kontroll i den färdiga byggnaden ska kontroll göras genom provning, mätning eller besiktning.

Du kan läsa mer om kontroller på sidan Kontroller.

Kontroller

Boverket (2025). Om Boverkets nya byggregler. https://www.boverket.se/sv/byggande/regler-for-byggande/om-boverkets-nya-byggregler/ Hämtad 2025-07-04