Tilläggsisolera fasaden

Granskad: 4 april 2024

Tilläggsisolering kan göra stor skillnad när du vill minska energianvändningen och förbättra boendekomforten. Men du måste isolera på rätt sätt för att undvika fuktskador. Tänk också på att tilläggsisolering kan påverka husets utseende och karaktär. Här får du veta mer om hur huset påverkas av tilläggsisolering, och vad du behöver tänka på för att få goda effekter.

Tilläggsisolering av fasad

När du tilläggsisolerar förbättrar du husets befintliga isolering genom att komplettera hela eller delar av klimatskärmen – alltså ytterväggar, fönster, dörrar och tak. Ofta betyder det att husets ytterväggar blir tjockare. Du kan antingen isolera utvändigt på fasaden eller inne i bostaden.

Att tilläggsisolera på fel sätt kan leda till fukt- och mögelskador. Ta därför alltid reda på hur tilläggsisolering kan påverka ditt hus, innan du börjar.

Det är ofta ganska dyrt att tilläggsisolera, och det krävs mycket material. Se till att skaffa dig en bild av vad det kommer att kosta, i förhållande till hur mycket du kan spara.

Tvärsnitt på hur fasaden ser ut före och efter tilläggsisolering. Viktiga detaljer som påverkas är inringade. Tilläggsisolering av husets fasad kan göras både invändigt och utvändigt. Viktiga detaljer som påverkas av att det blir tjockare isolering på fasaden inringade. Exempelvis köldbryggor vid anslutningar mellan olika byggnadsdelar så som vägg–fönster, vägg–tak, vägg–golv samt husets utseende vid övergångar mellan väggen och tak, fönster och sockel. Illustration: Boverket / Altefur Development

Utvändig tilläggsisolering

Utvändig tilläggsisolering är ofta bäst ur energibesparings- och fuktsynpunkt eftersom de befintliga ytterväggarna då blir varmare och torrare. Det minskar risken för fuktskador inne i väggarna. Dessutom kan eventuella köldbryggor i väggkonstruktionen byggas bort. Tilläggsisolering kan också bidra till ett bättre inomhusklimat.

Försök att planera så att du tilläggsisolerar när det är torrt väder. Annars är risken att du stänger in fukt i väggarna.

Ur kulturmiljö- och arkitektonisk synpunkt är en utvändig tilläggsisolering ofta problematisk. Om du klär fasaden med ett annat material än tidigare så ändras husets utseende. Karaktäristiska fasadutsmyckningar och detaljer kan komma att täckas över. Tilläggsisolering kan också leda till att fönster och dörrar hamnar längre in i fasaden, att takfoten inte längre skjuter ut lika mycket som tidigare och att fasaden hänger ut över sockeln. Det kan göra att huset får ett ”överjäst” uttryck. En annan risk med det är att utåtgående fönster inte längre kan hakas av när det är dags för fönsterrenovering eller att det inte finns plats att öppna dörrar helt.

I flera fall är det direkt olämpligt med en utvändig tilläggsisolering. Men ibland kan den vara oproblematisk om man väljer ett utförande som är anpassat till husets utseende och karaktär. Det finns exempel på putsade funkishus där takfot, sockel och entréns lilla skärmtak byggts på samtidigt som fönster och dörrar har flyttats ut så att det yttre utseendet är oförvanskat.

Har du ett hus som redan är kraftigt ombyggt eller på annat sätt förändrad kan en utvändig tilläggsisolering vara en möjlighet att rätta till missgrepp och ge huset en utformning som bättre passar dess ålder och karaktär.

För att undvika oönskade fasadförändringar är det viktigt att du i förväg tänker igenom hur en tilläggsisolering kommer att påverka husets utseende och kulturhistoriska värde. Tänk också på att ett hus utseende påverkar dess ekonomiska värde.

Om du vill tilläggsisolera på ett sätt som väsentligt ändrar byggnadens karaktär, behöver du bygglov om du bor inom detaljplanelagt område. En detaljplan eller områdesbestämmelser kan även innehålla en utökad lovplikt. Hör med din kommun vad som gäller för ditt hus.

Även om du inte behöver bygglov, behöver du alltid ta hänsyn till husets karaktärsdrag och kulturhistoriska värde.

Läs mer om varsamhets- och utformningskrav på Boverkets webbplats.

Varsamhetskravet

Förvanskningsförbudet

Utformningskravet god form-, färg- och materialverkan

Hänsyn och god helhetsverkan

Invändig tilläggsisolering

Invändig tilläggsisolering minskar läckaget av rumsvärme ut till utsidan av väggen. Utsidan blir därför kallare, oc