Lönsamhet och kalkyler vid energieffektiviserande renovering

Granskad: 8 augusti 2024

Att energieffektivisera sitt hus kan kosta mycket pengar, men i längden kan du också spara in på kostnaderna för energi och underhåll. För att bedöma lönsamheten är en investeringskalkyl ett bra verktyg. Där väger du vad renoveringen kostar att göra mot det du sparar över tid. Här får du tips om vad som kan vara bra att tänka på när du bedömer lönsamheten för att energieffektivisera ditt hus.

Energieffektivisering och lönsamhet

Illustration av en spargris med mynt. Illustration: Infab

Att energieffektivisera huset kostar pengar. Dels är det materialet som kostar, dels arbetet, om du anlitar en hantverkare. Men syftet med din renovering är ju bland annat att huset ska bli billigare att värma upp. När du räknar på vad renoveringen kommer att kosta, ska du därför väga investeringskostnaden mot att du får mindre löpande kostnader för energi och underhåll.

Här får du tips om att reda ut åtgärdernas lönsamhet.

Ta hjälp av energideklarationen

När du planerar din renovering, fundera redan från början på vilka åtgärder som kan vara lönsamma och hur du kan finansiera dem. Om du har en energideklaration kan du börja med att titta i den. Där kan det finnas förslag till lönsamma åtgärder.

Energideklaration

Ta hjälp av energi- och klimatrådgivningen i din kommun

Prata tidigt med energi- och klimatrådgivningen i din kommun. De kan ge vägledning utifrån din situation och föreslå åtgärder som kan vara lönsamma.

Kontakta rådgivare (på Energi- och klimatrådgivningens webbplats)

Ta hänsyn till husets utgångsläge

Hur mycket du kan spara på olika åtgärder beror ofta på husets utgångsläge och befintliga skick. Vad finns det för underhållsbehov? Vad hade du behövt göra även om du inte energieffektiviserat? Det gäller bland annat för klimatskalsåtgärder såsom tilläggsisolering av vind eller fasad eller vid byte till mer energieffektiva fönster. Läs gärna mer på sidan Lär känna ditt hus.

Lär känna ditt hus

Gör flera saker samtidigt när du ändå håller på

Fundera på vilka åtgärder som är lämpliga att göra samtidigt, och på lämpliga ”passa-på-åtgärder” som det är lönsamt och praktiskt att göra när du ändå är igång. Genom att samordna och kombinera olika åtgärder och investeringar kan du i vissa fall sänka kostnaden för varje enskild åtgärd. Läs gärna om att kombinera åtgärder på sidan Välja åtgärder.

Välja åtgärder

Passa på när huset ändå ska underhållas

Ibland måste ditt hus underhållas eller renoveras för att det är slitet. Det kan då vara smart att passa på att energieffektivisera, i samband med det underhåll som ändå måste utföras. Du kan dela arbets- och materialkostnader mellan de olika projekten, och då kan totalkostnaden bli lägre än om du bara hade gjort en sak.

Underhållsplan

Före och efter renoveringen finns det fördelar med att ha koll på underhållskostnaderna i huset. Ett sätt att få översikt är att göra en underhållsplan. Läs gärna mer om det på sidan Underhållsplan.

Underhållsplan

Ta reda på vad som gäller vid finansiering

Du kan finansiera renoveringen med lån, pengar som du har sparat eller både och. Om du behöver låna kan banken kräva att du också lägger in egna pengar för att finansiera investeringen. Banken kan även kräva en kalkyl som visar att investeringen är lönsam och att du klarar att betala löpande ränteutgifter och amortering. Prata med din bank i ett tidigt skede för att få reda på vad som gäller om du vill låna till din renovering.

Undersök finansieringsstöd

Ta också reda på om du kan få bidrag för din energieffektiva renovering, eller om du kan ta ett förmånligt lån. Läs gärna mer på sidan Finansiering.

Finansiering

Du kan få fler goda effekter

Beroende på vad du väljer att göra, kan du ibland få fler goda effekter i huset när du energieffektiviserar. Exempelvis kan inomhusklimatet bli bättre och huset kan öka i värde.

Fördelar med energieffektivisering

Ta in flera offerter

Innan du börjar renovera bör du ta in offerter från flera olika hantverkare, för att jämföra pris. Läs gärna mer på sidan Upphandling.

Upphandling

Lönsamhetskalkylering

Detta avsnitt är för dig som själv vill räkna på åtgärdernas lönsamhet eller som vill veta mer om hur lönsamheten kan bedömas.

För att bedöma om du kan spara pengar på att energieffektivisera, och hur lång tid det i så fall tar att få tillbaka de pengar som det kostar att göra, bör du göra någon form av lönsamhetskalkyl (investeringskalkyl). Det finns olika metoder för att göra investeringskalkyler. Vi tar upp några av de vanligaste metoderna under fliken Fördjupning nedan.

Det är svårt att på förhand veta om en viss åtgärd är lönsam eller inte, eftersom den beräknade lönsamheten för en investeringsåtgärd beror på dina egna ekonomiska och kalkylmässiga förutsättningar. Till exempel om du tillämpar ett lönsamhetskrav på dina investeringar, eller hur hög din räntekostnad blir om du behöver låna pengar för att finansiera investeringen.  För tips om vilka åtgärder som brukar vara lönsamma att genomföra vid renovering så kan du vända dig till energi- och klimatrådgivningen i din kommun.

Här listas ett antal faktorer som kan påverka lönsamheten och som du därför bör ta hänsyn till i din kalkyl:  

  • investeringskostnad, inklusive material- och arbetskostnad, inräknat eventuellt rotavdrag och andra stöd och bidrag

  • värdet av energibesparingen (minskade löpande energikostnader)

  • besparingen i övriga drift- och underhållskostnader

  • kalkylperiod

  • energipriser för el och fjärrvärme inklusive antagande om energiprisutveckling

  • hänsyn till inflation

  • kalkylränta som återspeglar ett eventuellt lönsamhetskrav på investeringar och att pengar har ett tidsvärde. Om du använder återbetalningsmetoden (se i fliken Fördjupning på toppen av sidan) är det vanligt att räkna utan att ta hänsyn till kalkylränta)

  • restvärde, det vill säga eventuellt återstående värde av investeringen efter kalkylperiodens slut.

Du kan också ta med andra indirekta nyttoeffekter och mervärden med energieffektivisering.

Läs gärna mer om olika kalkylmetoder under fliken Fördjupning.

Olika sätt att finansiera din energieffektivisering

Du kan betala för din energieffektivisering med lån, egna sparade pengar eller både och. Om du tänker ta ett lån kan banken kräva en kalkyl som visar att investeringen är lönsam, att du klarar löpande ränteutgifter och amortering och att du har en tillräcklig återbetalningsförmåga. För att en energieffektivisering som du har lånat pengar till ska betraktas som lönsam, bör du spara åtminstone så mycket på energi- och driftskostnadsbesparingar att det täcker din årliga räntekostnad.

Banken kan även kräva att du betalar en del av energieffektiviseringen med egna medel. I så fall kan det vara rimligt att åtgärden, om den ska vara ekonomiskt motiverad att genomföra, utöver att täcka räntekostnaderna för lånet även ger en viss avkastning på det sparkapital som du själv skjutit till.  Det vill säga att den årliga avkastning som investeringen förväntas inbringa i form av energibesparing och minskade kostnader för underhåll, bör vara tillräckligt stor för att inte bara täcka den årliga lånekostnaden utan även kunna ge en viss avkastning på det egna kapitalet. Anledningen är att det kapital som du själv går in med i stället hade kunnat användas till något annat och då gett en alternativ avkastning som du går miste om genom att låsa kapitalet till energiinvesteringen i fråga. Detta är något som kan vara bra att tänka på också för dig som småhusägare och privatperson, även om du kanske inte bara renoverar för att tjäna pengar.

Det finns bidrag, skatteavdrag och lån och som du kan söka när du ska energieffektivisera ditt hus. På sidan Finansieringsstöd kan du få en överblick över olika stöd som kan underlätta för dig att finansiera din renovering.

Finansieringsstöd

Räkneexempel

Här följer några exempel på hur mycket det går att spara genom att energieffektivisera i fyra olika hustyper. De fyra exemplen representerar vanliga hustyper från olika perioder av 1900-talet.

Typexempel för småhus, typhus A  (på Energirenoveras webbplats)

Typexempel för småhus, typhus B (på Energirenoveras webbplats)

Typexempel för småhus, typhus C (på Energirenoveras webbplats)

Typexempel för småhus, typhus D (på Energirenoveras webbplats

Energimyndigheten har tagit fram exempel på två vanliga hus, ett byggt på 1940-talet och ett byggt på 1970-talet, och exempel på hur mycket man kan spara om man energieffektiviserar dem. Olika åtgärder sparar olika mycket, men allt du gör har betydelse.

Så mycket kan du spara på att effektivisera ditt hus (på Energimyndighetens webbplats)

Granskad: 8 augusti 2024

Kalkylmetoder

För dig som själv vill räkna på åtgärdernas lönsamhet eller som vill veta mer om hur lönsamheten kan bedömas, kan det vara bra att känna till att det finns ett antal olika kalkylmetoder.

Återbetalningsmetoden

En jämförelsevis enkel och vanligt förekommande metod är återbetalningsmetoden, även kallad payback-metoden. Man räknar på hur lång tid det tar tills investeringskostnaden är återbetald genom de energi- och driftkostnadsbesparingar som man får genom att renovera. För att investeringen ska bedömas som lönsam ska återbetalningstiden vara kortare än en viss tid. Metoden är enkel att använda eftersom man inte behöver ta hänsyn till kalkylränta. En nackdel är att den gynnar kortsiktiga investeringar och inte väger in intäktsflöden/energikostnadsbesparingar som inträffar efter återbetalningstidens slut.

Nuvärdesmetoden

Utöver återbetalningsmetoden finns till exempel nuvärdesmetoden med besläktade varianter som internräntemetoden och annuitetsmetoden. Dessa metoder är mer komplicerade då de inbegriper nuvärdesberäkning och begrepp som avkastningskrav och kalkylränta. Därför är de troligen inte så vanliga bland småhusägare och privatpersoner.

Livscykelkostnadsanalys

Ytterligare en möjlighet är att göra en livscykelkostnadsanalys (LCC-kalkyl). Detta innebär att man beräknar investeringens totala kostnader men också intäkter (negativa kostnader) över dess livslängd. Det vill säga att man utöver kostnaden för grundinvesteringen även tar med löpande energi- och underhållskostnader liksom eventuella andra poster såsom olika mervärden av