Grönplanera! – En vägledning om kommunal grönplanering

Granskad: 13 december 2023
Bilden visar ett flygfoto över Karlstad med Klarälven, Vänern, olika typer av bebyggelse, skog, grönområden och parker. Grönstrukturen i den byggda miljön och landskapet omfattar både mark- och vattenområden. Foto: Mikael Svensson /Scandinav

Den här vägledningen handlar om varför och hur kommunen kan arbeta med grönplaneringen och ta fram en grönplan. En grönplan är ett strategiskt dokument som visar hur kommunen och andra aktörer kan bevara och utveckla grönstrukturen och dess ekosystemtjänster i städer, samhällen och landskapet som helhet. Vägledningen har tagits fram gemensamt av Boverket och Naturvårdsverket.

Vägledningens målgrupper

Syftet med vägledningen är att stödja arbetet med grönplanering och riktar sig därför i första hand till dig som arbetar på kommun eller som konsult med planeringsfrågor inom park, miljö, naturvård, stadsbyggnad, kulturmiljö och friluftsliv eller mer övergripande strategisk planering.

Vägledningen kan också vara intressant för dig som beslutsfattare i egenskap av förtroendevald eller chef, eller tjänsteperson på Länsstyrelsen och region och som vill veta mer om kommunal grönplanering.

Vad du kan få ut av att använda vägledningen

Den här vägledningen ger dig stöd i arbetet med grönplanering genom att samla argument, visa på inspirerande exempel och ge förslag till ett arbetssätt för hur en grönplan kan tas fram. Vägledningen svarar på frågorna varför, vad och hur och lyfter processens betydelse för dialog, förankring och kunskapsuppbyggnad. Den syftar också till att förenkla kartläggningsprocesserna.

Läs mer om vägledningens innehåll under läsanvisning.

Läsanvisning

Nyttan med grönplanering och grönplanen som verktyg

Grönstrukturen har en nyckelroll för att möta en rad olika utmaningar som samhället står inför. Förlust av biologisk mångfald, klimatförändringar och folkhälsa är utmaningar där grönområden kan göra stor skillnad på ett mångfunktionellt, kostnadseffektivt och hållbart sätt.

Genom grönplanen kan grönstrukturens många värden, funktioner och ekosystemtjänster synliggöras och analyseras samt behov av utveckling och bevarande kan identifieras. Kommunen kan i grönplanen fatta beslut om målsättningar, strategier, ställningstaganden och riktlinjer för arbetet med grönplaneringen. Grönplanen är också ett viktigt underlag för översiktsplanen och fysisk planering i stort. Grönplanens underlag, strukturbilder och förslag på åtgärder ger arbetet med grönplanering en tydlig riktning där grönstrukturens värden bättre tas tillvara och integreras i fysisk planering, byggande och förvaltning. Grönplanen är därför en viktig pusselbit i en hållbar samhällsplanering och ett verktyg för att arbeta med miljömålen och Agenda 2030.

Grönstrukturen med sina ekosystemtjänster bidrar till att uppnå till flera av de globala hållbarhetsmålen i Agenda 2030. Illustration: The New Division/Boverket

Grönstrukturens värden

Gröna miljöer, i såväl byggd miljö som i landskapet i stort, är mångfunktionella och bidrar med många olika värden och ekosystemtjänster. Biologisk mångfald är grunden för en robust grönstruktur och för ekosystemtjänsterna. Flera av våra gröna miljöer som äldre parker, kyrkogårdar och kulturlandskap, har stora kulturmiljövärden och är en självklar del av vår historia.

Gröna miljöer – både bostadsnära och tätortsnära, är viktiga för vår hälsa och vårt välbefinnande. De stimulerar till fysisk aktivitet och sänker stressnivåer. Gröna och blå miljöer bidrar också till att anpassa bebyggelse och landskap till ett förändrat klimat som är både varmare och blötare. I den byggda miljön utgör parker, grönområden, alléer och vattendrag dessutom viktiga rumsskapande element som strukturerar och organiserar bebyggelsen.

Vad är grönplanering?

Grönplanering handlar om att ta tillvara och utveckla grönstrukturens olika värden. Det är en kontinuerlig process som handlar om park- och naturförvaltning, men också om strategiska frågor som vilka områden som behöver skyddas eller restaureras, eller h