Kommunala kulturmiljöprogram
Här nedan ges några exempel på kommunala kulturmiljöprogram som ur någon aspekt har bedömts vara intressanta utifrån hur de har hanterat kulturvärden. Det kan handla om förhållningssätt, utgångspunkter eller annat. Däremot har ingen juridisk granskning eller värdering av programmen som helhet skett.
Alingsås kommun
Kulturmiljöprogrammet består av flera dokument som tillsammans ger en bred och djupgående översikt över kommunens kulturvärden. Programmet tar upp bland annat förhållningssätt till varsamhet och förvanskning. Ett avsnitt innehåller rekommendationer för fastighetsägare, med praktiska tips om hur god byggnadsvård kan bedrivas. Det finns även en lista på kulturhistoriskt värdefulla byggnader där deras respektive kulturvärden tydliggörs.
Kulturmiljöprogram (på Alingsås kommuns webbplats)
Alvesta kommun
Alvesta kommun har utvecklat riktlinjer för kulturhistorisk värdefulla byggnader i tätorterna Alvesta, Moheda och Vislanda. Riktlinjerna ska fungera som vägledning vid plan- och bygglovsärenden. Beskrivningarna av områdena är kortfattade med fokus på kulturvärdenas strukturer och karaktärsdrag. Det finns även specifika riktlinjer kring bevarande och utveckling av värdefulla bebyggelsegrupper och miljöer.
Kulturhistoriska byggnader och kulturmiljöer (på Alvesta kommuns webbplats)
Arboga kommun
För att komplettera kommunens byggnadsordning för Arboga stadskärna fokuserar kulturmiljöprogrammet på landsbygd, modernism och industri. Texterna hålls relativt kortfattade med kompletterande kartor samt bilder som visar typiska karaktärsdrag. Varje avsnitt avslutas med en informationsruta med konkreta råd och rekommendationer för miljöerna.
Kulturmiljö (på Arboga kommuns webbplats)
Flens kommun
Kulturmiljöprogrammet ger en samlad beskrivning av kommunens kulturmiljöer och hur dessa bör vårdas, tillvaratas och tydliggöras. Programmet pekar även ut särskilt värdefulla miljöer, vad som kan hota miljöernas specifika värden samt anger riktlinjer för hur miljöerna kan användas, utvecklas och bevaras. Förslag på åtgärder för att trygga eller öka det kulturhistoriska värdet ges. Programmet ska fungera som stöd vid exempel bygglov, förhandsbesked och detaljplaner och är kopplat till översiktsplanen. Rapporten finns att ta del av under rubriken Program på Flens kommuns webbplats.
Författningssamling (rapport på Flens kommuns webbplats)
Samtliga kommuner i Halland
Tillsammans med länsstyrelsen har de sex kommunerna i Halland kartlagt all kulturhistoriskt värdefull bebyggelse i länet. Informationen nås genom en gemensam databas. Kommunerna har utöver detta även tagit fram eget material. De olika underlagen används vid exempelvis översiktlig planering, detaljplanering och lovgivning.
Bebyggelseinventering i Halland (på Hallands kulturhistoriska museums webbplats)
K-märkta hus (på Kungsbacka kommuns webbplats)
Kulturmiljö i Varberg (på Varberg kommuns webbplats)
Skyddade och bevarandevärda byggnader (på Falkenbergs kommuns webbplats)
Kulturmiljö och kulturhistoria (på Hylte kommuns webbplats)
Halmstads kulturmiljöprogram (på Halmstad kommuns webbplats)
Bevarandeplaner och arkitekturprogram (på Laholm kommuns webbplats)
Haninge kommun
Haninge kommun utvecklas i snabb takt. För att kunna ta tillvara kulturmiljöer med högt kulturhistoriskt värde har kommunen därför tagit fram ett kulturmiljöprogram. Syftet är att sätta riktningen för kommunens kulturmiljöarbete och peka ut särskilt värdefulla platser.
Kulturmiljöprogram (på Haninge kommuns webbplats)
Heby kommun
Heby kommun har, i samarbete med Upplandsmuseet, identifierat de mest betydelsefulla kulturmiljöerna i kommunen. Miljöerna i tätorterna har klassificerats enligt en fyrgradig skala baserad på deras kulturvärde. På landsbygden är miljöerna indelade i två zoner: hänsynszon och värdekärna, vilka innebär olika förhållningssätt vid förändringar i miljön. Utvecklad information om platsernas miljö, historia och andra viktiga aspekter finns i de bifogade bilagorna.
Kulturmiljöprogram (På Heby kommuns webbplats)
Helsingborgs kommun
Helsingborg kommun arbetar sedan 1990-talet med att ta fram bevarande