Säkra omsorgsfull gestaltning genom kontinuitet
Gestaltningskompetens behövs genom hela vårdbyggnadsprojektet för att omsätta målbild och formulerade kvaliteter till byggd miljö. Det är också viktigt att ha ett långsiktigt perspektiv på ekonomi och förvaltning för att skapa hållbara och omsorgsfullt gestaltade vårdmiljöer.
Att tänka på
Viktiga medskick om kontinuitet
- Ha med hög gestaltningskompetens från början till slut i budget- och projektplanering när vårdmiljöer utvecklas och skapas. Det ger förutsättning att skapa långsiktiga kvaliteter både inomhus och utomhus.
- Säkra kontinuitet och bredd i gestaltningskompetens från tidiga skeden till förvaltningsskedet för att hantera komplexiteten och förändringstakten vid vårdbyggnadsprojekt.
- Ta fram en tydlig målbild som beskriver gestaltningsvärden som finns med genom hela projektet. Konkretisera utformningsfrågor med gestaltningsprogram för att underlätta prioriteringar och säkerställa kvaliteter.
Vårdverksamheter förändras ständigt
Vårdsektorn är en föränderlig verksamhet. Det medför både möjligheter och utmaningar vid utformningen av vårdmiljöer. Politiska beslut påverkar vårdens organisation och styrning, vilket är särskilt tydligt i samband med den stora omställningen av svensk hälso- och sjukvård till nära vård. Teknik utvecklas snabbt och ersätts av ny. Behov av förändringar kan även uppstå plötsligt, något som skett under Covid 19-pandemin. Den fysiska miljön har stor betydelse som stöd för vårdverksamheten. Kunskapen om vårdmiljöns betydelse för vård och hälsa utvecklas kontinuerligt. (CVA, EBD 2020)
Forma projektteam som säkrar kvalitet i gestaltningen
Det är viktigt att ha en bredd av olika kompetenser genom hela vårdbyggnadsprojektet för att hantera förändrade förutsättningar och behov under projektets gång. För att kunna omsätta och behålla projektets kvalitetsmål behöver det finns kontinuitet i projektteamet.
Erfarenhet, behov och ny kunskap delas, skapas och utvecklas successivt under projektets gång. Därför behöver hög gestaltningskompetens finnas med som en del i projektteamet under hela processen. Det är också viktigt att beställaren i sin organisation har kunskap om gestaltningens, naturens och konstens betydelse för vårdmiljöer. På den workshop Boverket 2019 hade tillsammans med experter inom vårdarkitektur lyftes att beställarorganisationen behöver ha mer förståelse för och kunskap om arkitekturens betydelse. Risk finns att extra tid behöver läggas på grundläggande arkitekturpedagogik i varje projekt och att projektprocessen inte leder till den kvalitet som motsvarar beställarens förväntningar. Därför finns det ett behov av att inom varje region finns hög arkitektkompetens, som har rådighet över kvalitet i den gestaltade livsmiljön kopplat till hälsa.
En primär nyckelroll i projektet är projektledaren. Eftersom kunskap byggs upp kontinuerligt genom projektet är det värdefullt om projektledaren och företrädare från verksamhet, fastighet och beställare kan representeras av samma personer genom hela projektet. I de fall då projektledarskapet bärs av olika roller genom ett projekts olika faser är det viktigt att de olika projektledarna deltar även i de faser som de inte själva projektleder. Detta är viktigt för att säkerställa kontinuitet, exempelvis för att medvetna val som gjorts tidigt inte ska tappas bort.
En annan nyckelroll i projektteamet är den gestaltningsansvarige, som ofta är en arkitekt. Denne behöver vara delaktig i arbetet med att ta fram behovsanalys och målbild, för att kunna omsätta målbilden till en väl utformad vårdmiljö. Den gestaltningsansvarige ansvarar för helhetsgreppet i gestaltningen av vårdmiljön. Det krävs därför ett bra samarbete med beställare, projektledare, representanter för patienter och medarbetare, konstnär, inredningsarkitekt, landskapsarkitekt, planeringsarkitekt, belysningsexpert och andra sakkunniga.
Den tredje nyckelrollen i projektteamet har företrädare för verksamheten. Av stor vikt är att låta alla behov inom verksamheten komma till tals i processen då den ofta är komplex vad gäller önskemål och samband.
Det är en styrka om även representant för patientgrupper deltar kontinuerligt under processen, då kunskapen inom denna grupp spelar stor roll för att slutresultatet ska präglas av omsorg och stöd till välmående. I ett projekt kan det även vara av stor vikt att anhörigrepresentanter deltar.
Det var något sinnligt över hela processen, arkitekten höll ordning på funktionerna men pratade också hela tiden om byggnadens skönhetsvärden – det gjorde oss trygga.
– Kersti Ejeby, verksamhetschef Gustavsberg vårdcentral.
Gestaltningsansvarig behöver vara med i byggskedet
Det är viktigt att gestaltningskompetensen följer med under hela processen och även finns med även i byggskedet. Under byggtiden kan det uppstå behov av revideringar. Det är då viktigt att diskutera vad som behöver prioriteras eller vad som kan förändras utan att kvalitetsmål går förlorade.
Genom motivation och engagemang hos alla inblandade i byggprojektet kan kvaliteten i den byggda miljön förbättras. Det är därför av stor vikt att byggledare och andra involverade i byggskedet är väl insatta i projektets målbild och kvalitetsmål. Det skapar exempelvis förståelse för varför olika materialval och detaljutformningar är viktiga för helheten, eller varför befintliga värden ska skyddas.
Pernilla Nordén, ansvarig arkitekt Angereds närsjukhus, beskriver vikten av kontinuitet. ”Det är viktigt att alla förstår gestaltningsprinciperna. Jag fick möjlighet att träffa byggjobbarna ett flertal gånger för att prata om byggnaden, varför gestaltningen är viktig och varför färgsättningen ser ut som den gör. Jag hade också nästan dagligen kontakt med byggledaren och stämde av ifall det fanns några problem som behövde hanteras. Jag fick många kommentarer om det efteråt, om att de kände en större meningsfullhet.”
Läs mer om Angereds närsjukhus under ” Lärande exempel” i menyn.
Läs mer i ”Förändra projektkulturen i byggbranschen”. Länk finns i ”Relaterad information”.
Läs mer om stöd vid upphandling och gestaltad livsmiljö på sidan ”Så här kan du arbeta - Boverket”. Länk finns i ”Relaterad information”.
Tydlig målbild och gestaltningsprogram ger styrning
Projektets kvalitet och kostnad definieras tidigt i processen. Då görs avvägningar mellan funktion, estetik, kostnader, hållbarhet och drift i relation till projektets budget. Målbilden bör vara tydlig och lätt att förstå, och samtidigt beskrivas på ett sätt som möjliggör utrymme för kreativitet och innovation under gestaltnings- och projekteringsskedet. Detta är viktigt för att kunna möta de förändringar som sker under processens gång.
I gestaltningsprogrammet konkretiseras vision och målbild
Alla projekt oavsett storlek behöver ha ett gestaltningsprogram, där det presenteras en övergripande idé för utformningen av byggnaden, det in