Fuktrisker med förtillverkade betongväggar

Granskad: 27 oktober 2021

Förtillverkade betongytterväggar kan drabbas av fuktskador, vilket i sin tur kan leda till dålig inomhusmiljö. Riskerna finns ofta vid sammanfogningar mellan element och vid genomföringar i element. Här kan du läsa mer om hur fukt påverkar förtillverkade betongväggar. Du får också exempel på olika fuktrisker kopplade till förtillverkade betongväggar.

Förtillverkade betongytterväggar

Bilden visar uppförandet av en byggnad med förtillverkade betongväggar. Foto: Marianne Nilsson/Boverket

En förtillverkad betongvägg kan utformas som ett så kallat sandwichelement med en invändig bärande betongskiva, en utvändig fasadskiva av betong och mellanliggande isolering. Skarvarna drevas ofta med mineralull och tätas vanligen med fog eller tätningsband.

Ytterväggar av förtillverkade betongelement kan drabbas av inläckande regnvatten, framför allt i elementskarvar, kring fönster och i balkongbjälklag. Fogarna i skarvar är dessutom ofta enstegstätade, vilket ställer höga krav på hur detaljerna utförs.

Regninläckage visar sig ofta inne i byggnaden som vatten i tak-, vägg- och golvvinklar samt som färgsläpp och fuktskador på invändiga ytskikt. Det är dock svårt ibland att härleda läckaget för en konstaterad fuktskada, eftersom vattnet kan transporteras långt i skarvarna mellan betongelementen innan det upptäcks på insidan.

Fuktproblem kan också bero på byggfukt i betongen som kan härledas till gjutningen eller felaktig hantering under byggskedet.

Lär dig mer om hur fukt transporteras och beter sig i luft och material i webbutbildningen ”Fukt – Så funkar det”, se länk i ”Relaterad information”.

Fuktrelaterade risker

Det är viktigt att du bedömer och hanterar risken för fuktkällor och fuktrisker för förtillverkade betongväggar; om fukt läcker in i väggen och ett kritiskt fukttillstånd överskrids kan det leda till fuktskador som kan skada känsliga material, exempelvis isolermaterial. Det kan i sin tur ge upphov till föroreningar, till exempel mikrobiologisk påväxt, som kan spridas till inomhusmiljö.

Läs mer om hur förtillverkade betongväggar har förändrats genom åren och hur det har påverkat risken för fuktskador i ”Fördjupning”.

Här finns mer information om några av riskerna för förtillverkade betongytterväggar och exempel på vad du behöver ta hänsyn till när du gör riskbedömningen.

Illustration av en skadad fog mellan betongplattor där problem med vidhäftning framkommer.

Risker med fogar mellan förtillverkade betongytterväggar

Fogar mellan byggdelar kan ge problem med att regn läcker in, vilket i sin tur kan bero på exempelvis fel utförande eller bristande underhåll när fogarna åldras. Här kan du läsa mer om riskerna med fogar mellan förtillverkade betongytterväggar.

Illustration på ett sandwichelement där pilar visar vattnets väg in i elementet.

Risker med byggfukt för förtillverkade betongytterväggar

Under byggtiden kan nederbörd tränga in både i ovankanten på förtillverkade betongytterväggar och genom