I projekteringen konkretiseras byggprojektet

Granskad: 14 juli 2021

Under projekteringen konkretiseras byggprojektet i skisser och ritningar. Det är i det här skedet som gröna lösningar och nya ekosystemtjänster utformas i detalj och kan presenteras i ritningar. Alternativa skisser och lösningar tas fram och jämförs. Ytterligare utredningar kan behöva göras. Du som är byggherre väljer vilka alternativ du vill gå vidare med.

Projektering i processen Projekteringsskedet i processen för byggandet. Illustration: Jenny Lilja/Boverket

Att tänka på i projekteringen:

  • Ta med gröna lösningar och ekosystemtjänster i systemprojekteringen.
  • Sök bygglov och eventuellt marklov hos kommunen.
  • Ställ tydliga krav i förfrågningsunderlag.
  • Ta med ekosystemtjänster även i detaljprojekteringen och produktionsplaneringen
  • Planera för skydd av träd, buskar, mark och vatten.
  • Ta fram skötselplan och plan för uppföljning redan nu.

Ta med gröna lösningar och ekosystemtjänster i systemprojekteringen

Under projekteringen sker bland annat en systemprojektering, där olika handlingar, exempelvis byggnadsritning, konstruktionsritning och installationsritning, samordnas så att de uppfyller både bygglagstiftningens och byggherrens krav. Ta med ekosystemtjänsterna i systemprojekteringen, så att gröna och grå installationer ses i ett sammanhang och kan integreras. Till exempel kan möjlighet till lokalt omhändertagande av dagvatten påverka dimensioneringen och behovet av avledande rör. Ledningsdragningar i marken kommer att påverka möjligheterna att bevara befintliga träd och att plantera nya träd i och nära ledningsstråket. Planera därför noggrant var ledningar ska ligga så att träd inte behöver tas bort i onödan eller möjligheterna att plantera nya försvåras.

Sök lov hos kommunen

Byggherren kan använda ritningar som tas fram under projekteringsskedet för att ansöka om bygglov och eventuellt marklov hos kommunens byggnadsnämnd. Bygglovsprocess och offentligrättslig byggprocess integreras på så sätt i byggandets skeden ur byggherrens perspektiv.

Vid ärenden om bygglov, och även vid åtgärder som inte kräver lov, ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till bland annat platsens natur- och kulturvärden samt stads- och landskapsbild.

6 §
  Vid planläggning, i ärenden om bygglov och vid åtgärder avseende byggnader som inte kräver lov enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till
   1. stads- och landskapsbilden, natur- och kulturvärdena på platsen och intresset av en god helhetsverkan,
   2. skydd mot uppkomst och spridning av brand och mot trafikolyckor och andra olyckshändelser,
   3. åtgärder för att skydda befolkningen mot och begränsa verkningarna av stridshandlingar,
   4. behovet av hushållning med energi och vatten och av goda klimat- och hygienförhållanden,
   5. möjligheterna att hantera avfall,
   6. trafikförsörjning och behovet av en god trafikmiljö,
   7. möjligheter för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda området, och
   8. behovet av framtida förändringar och kompletteringar.

Första stycket gäller också i fråga om skyltar och ljusanordningar.

Vid planläggning och i andra ärenden samt vid åtgärder avseende byggnader som inte ingår i ett ärende enligt denna lag ska bebyggelseområdets särskilda historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden skyddas. Ändringar och tillägg i bebyggelsen ska göras varsamt så att befintliga karaktärsdrag respekteras och tillvaratas. Lag (2014:477) .

6 a §
  Vid planläggning och i ärenden om bygglov enligt denna lag ska bostadsbyggnader
   1. lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller, och
   2. utformas och placeras på den avsedda marken på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till möjligheterna att förebygga olägenhet för människors hälsa i fråga om omgivningsbuller.

Med olägenhet för människors hälsa avses en störning som enligt medicinsk eller hygienisk bedömning kan påverka hälsan menligt och som inte är ringa eller helt tillfällig.

Första stycket 1 tillämpas även i ärenden om förhandsbesked. Lag (2014:902) .

Tomten som ska bebyggas ska bland annat ordnas så att naturförutsättningarna så långt möjligt tas tillvara. Om det är bostadsbyggnader el