Ändrad lovplikt för att värna om ett områdes kulturvärden
Bygglovsplikten ger en möjlighet att i förväg föra en dialog mellan byggherre och byggnadsnämnd om hur olika åtgärder kan utföras utan att skada bebyggelsens kulturvärden.
Allmänt om utökad lovplikt
Inom områden med stora kulturvärden finns det vissa möjligheter att utöka lovplikten för att man därigenom bättre ska kunna värna områdets värden. Det kan vara lämpligt att kommunen i översiktsplanen tar ställning till vilka områden som har sådana kulturvärden att det finns ett behov av en utökad lovplikt.
Om en åtgärd får utföras utan bygglov så är det först i efterhand som byggnadsnämnden kan ingripa om åtgärden har utförts på ett felaktigt sätt. Detta kan medföra en oåterkallelig skada på kulturvärdena och höga kostnader för byggherren.
Utanför planlagt område krävs det inget rivningslov för att riva byggnader och det krävs inget bygglov ens för mycket omfattande fasadändringar. I praktiken är det ofta svårt för en kommun att aktivt hävda kulturvärdena ens inom landsbygdens mest värdefulla miljöer utan en utökad lovplikt.
23 § Bestämmelser om ändrad lovplikt ska tillämpas på allmän plats och kvartersmark för att minska eller öka omfattningen av kraven på bygg-, rivnings- eller marklov. Bestämmelser om ändrad lovplikt ska alltid preciseras med vad som avses.
Tabell 7.32 Ändrad lovplikt, allmän plats
Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF.
Tabell 7.33 Ändrad lovplikt, kvartersmark
Tabellen kan inte visas, klicka här för att öppna den i en PDF.
Reglera inte mer än nödvändigt
Vilka möjligheter det finns att genom bestämmelser i en detaljplan eller områdesbestämmelser införa en utökad lovplikt regleras i plan- och bygglagen, PBL, och plan- och byggförordningen, PBF. Det är endast för sådana åtgärder som uttryckligen är uppräknade där som det går att införa en utökad lovplikt.
Med väl avvägda bestämmelser kan den utökade lovplikten begränsas till sådana åtgärder som har verklig betydelse för kulturmiljön. Variationer i lovplikten kan göra det svårare för såväl allmänheten som kommunens handläggare att hålla reda på vilken lovplikt som gäller inom olika områden, samtidigt som ärendemängden ökar. Utökad lovplikt bör därför endast användas i de fall där det finns ett tydligt behov utifrån till exempel bevarandeskäl. Det är också viktigt att bestämmelserna är så precist utformade så att det är entydigt för fastighetsägaren vilka åtgärder som är lovpliktiga.
Utökad lovplikt i befintliga planer
Om kommunen vill införa en utökad lovplikt inom ett område, men bedömer att de gällande planerna fortfarande är aktuella, kan man ändra planerna genom ett tillägg. Med ändring av detaljplan kan man i ett och samma beslut lägga till en bestämmelse över ett större område som omfattas av en eller flera detaljplaner.
Möjligheter att reglera lovplikten inom detaljplan
Underhålla ett byggnadsverk
Möjligheten att införa en utökad bygglovsplikt för underhåll av byggnadsverk gäller endast för:
- sådana särskilt värdefulla byggnader och bygglovspliktiga anläggningar som avses i 8 kap. 13 § PBL, samt
- byggnader och bygglovspliktiga anläggningar som i sig inte är särskilt värdefulla, men som ingår i ett bebyggelseområde av den karaktären.
De ska även ing&ar