Konst i vårdmiljöer

Granskad: 8 juni 2022
Palett och pensel som ligger i en grön cirkel. Konst. Illustration: Angelica Åkerman/Boverket

Konst i vårdmiljöer bidrar till att främja hälsa och välmående. Konsten får oss att se saker från ett annat håll, vilket bidrar till självförståelse och ger näring till kreativitet och vidgade perspektiv.

Att tänka på

Färgglad soffa framför en vägg full av konstverk. Inom psykiatrin i Aarhus utgör konsten en del av den läkande behandlingen sedan en lång tid tillbaka som bidragit till en stor konstsamling av patienternas verk. Vårdmiljön har genom nära samverkan mellan samtidskonstnären TalR, arkitekt, beställare och brukare bidragit till en gestaltning av en unik och hemtrevlig miljö som stolt lyfter fram konstverken genom åren och konstens betydelse genom sitt formspråk i vårdmiljön. Skejby psykiatri, Aarhus Danmark. Arkitekt: Arkitema. Foto: Nils Nygaard

Viktiga medskick kring konst i en vårdmiljö

  • Arbeta med konst för att främja hälsa och välbefinnande i vårdmiljöer. Konst kan vara en rehabiliterande och trivselskapande resurs i vårdverksamheten. Konsten är även betydelsefull för orienterbarhet och kan utgöra unika riktmärken som gör vårdmiljön enklare att hitta i.
  • Välj konstverk omsorgsfullt utifrån platsens förutsättningar och behov. Konstverket kan även skapa mervärde till omgivande samhälle.
  • Formulera ett konstprogram i tidigt skede och förankra konsten hos representanter för verksamheten, personal och patienter i vårdbyggnadsprojektet. Detta främjar en bred förståelse och insikter som kan vägleda i arbetet mot en hög grad av integrering av konsten i den byggda vårdmiljön.

Konstens betydelse

Konstnärlig gestaltning är betydelsefullt på flera sätt. Konsten bidrar till att stärka platsens identitet och attraktionskraft, samtidigt som den ger fastigheterna ett mervärde. Konst i offentliga miljöer som exempelvis vårdmiljöer syftar även till att alla människor ska få tillgång till konst. Oavsett språk eller kulturell bakgrund kan konsten bidra till en mer inkluderande miljö och finnas tillgänglig i alla människors vardag. Via konsten avleds vi att se andra värden och perspektiv och på så sätt utmanas vår bild av verkligheten.

Genom att möta olika sorters konst som berör och ger nya intryck fungerar den som ett fönster ut mot någonting större som ger möjlighet att reflektera över sig själv som en del av ett större sammanhang. Genom att konsten omfattar en variation av konstnärliga uttryck kan den ses som en möjlighet för människor att utveckla sitt kritiska tänkande och vara en del av hållbar samhällsutveckling. (Magnusson, A 2017)

Konst erbjuder humanistiska värden i ett samhälle som ofta domineras av direkt mätbara krav på effektivitet. Konst talar till alla delar av människan, även de som inte är mätbara och rationella. Konsten liknar kärleken – den uppfyller djupt mänskliga behov som pengar, mat och kläder inte kan tillgodose

– Ur Argumentera för konst, Statens konstråd.

Konst i vårdmiljöer främjar hälsa

Konst är en värdeskapande faktor i vårdmiljöer som kan främja hälsa och välbefinnande. Konstnärlig gestaltning är betydelsefullt för orienterbarhet och igenkänning i vårdmiljön. Konsten fyller även en viktig funktion som positiv avledning. Ett fascinerande konstverk kan ge en människa stöd i att byta tankebanor och perspektiv som kan verka lugnande i en situation som kan präglas av oro. Ett annat exempel på det kan vara att visa konst som föreställer natur då forskning har visat att patienter reagerar positivt på motivet.

Det är även viktigt att uppskatta det skönhetsvärde som konst kan bidra med, ofta tillsammans med avledning. Konst är ett av få uttryck som inte i första hand alltid har en praktisk funktion. Det värde som finns i att bara något är vackert är tillräckligt i många fall. Konstnärlig gestaltning kan användas för att bidra till trivsel och värme i vårdens lokaler. De konstnärliga värdena tillsammans med den medicinska och den tekniska gestaltningen kan ge balans mellan det kliniskt rationella och det känslomässiga som pågår i en vårdverksamhet. Det bidrar till att vårdmiljön kan upplevas både professionell och humanistisk. (Wik, 2015; Lundin, S. 2017; Fröst, P & Lundin, S 2016; Wijk, H. 2017; Ulrich, R. 2012)

Konstverk med många blå cirklar som sitter på en vägg i en korridor. Konstverket Funderingar i ett väntrum ©Stig Lindberg/Bildupphovsrätt 2022. Foto: Per Mannberg

Tillgång till konst – en öppen och demokratisk process

Sedan 1937 har det i Sverige tillämpats en enprocentsregel för k