Välj åtgärder som passar ditt hus

Granskad: 5 november 2024

Här får du råd om att välja åtgärder för energieffektivisering av ditt hus, så att din renovering kan ge de resultat du vill ha. Du kan läsa om fördelar och utmaningar med några vanliga åtgärder, och vad som är bra att tänka på före, under och efter genomförandet. Du får också länkar till annan vägledning för varje åtgärd.

Utgå från förutsättningarna i ditt hus

Illustration på ett hus samt olika energiklasser från A-G Illustration: Infab

Varje hus är unikt, och därför passar olika åtgärder i olika hus. När du väljer åtgärder, så utgå från förutsättningarna i ditt hus. För att samla den information du behöver, kan du till exempel följa stegen här i guiden.

Bedöm helheten – åtgärder kan påverka huset på flera sätt

Bedöm också varje åtgärd utifrån ett helhetsperspektiv. Även en åtgärd som verkar enkel och tydligt avgränsad, kan medföra risker som du behöver kontrollera och åtgärda, för till exempel inomhusmiljön, fukt eller kulturvärden.

Tänk också på att det kan vara bra att göra flera åtgärder samtidigt. Genom att planera och samordna åtgärder kan du uppnå de bästa resultaten för ditt hus och din plånbok.

  • Tilläggsisolering av vinden minskar värmeförlusterna och sparar därför energi samtidigt som du får en bättre temperatur och komfort i bostaden. Eftersom vindsutrymmets temperatur förändras behöver du utreda och förebygga risker för fukt.

    Tilläggsisolera vinden

  • Tilläggsisolering av yttertaket innebär att lägga isolering utvändigt. En stor fördel, jämfört med att isolera inne, är att du inte påverkar utrymmet inomhus. Isoleringen gör att vinden blir varmare, värmeförlusterna minskar och värmen och komforten ökar i huset. Ofta minskar också risken för fuktproblem på vinden. Du kan behöva söka bygglov eftersom det ofta blir en förändring av byggnadens utseende.

    Tilläggsisolera yttertaket

  • Tilläggsisolering kan göra stor skillnad när du vill minska energianvändningen och förbättra boendekomforten. Men du måste isolera på rätt sätt för att undvika fuktskador. Tänk också på att tilläggsisolering kan påverka husets utseende och karaktär. 

    Tilläggsisolera fasaden

  • Tilläggsisolering av en uteluftsventilerad krypgrund kan minska byggnadens energianvändning och göra det varmare inomhus. Men kontrollera alltid fuktrisken, eftersom isoleringen kan göra själva krypgrunden kallare och fuktigare.

    Tilläggsisolera grunden

  • Husets klimatskärm består av ytterväggar, fönster, dörrar, tak och golv. När man lufttätar klimatskärmen, kommer den inte att släppa in lika mycket kall luft. Då blir det varmare inomhus, så du kan få lägre kostnader för energi för uppvärmning. Ofta behöver man justera in ventilationen på nytt när man har tätat klart, eftersom det läcker in mindre luft.

    Täta väggar, golv och tak - klimatskärmen

  • Om du tätar eller byter ut fönster och dörrar, kan du få ett skönare klimat inomhus, minska behovet av uppvärmning och därmed få lägre energikostnader. Tänk på att du kan behöva bygglov för att byta fönster eller dörrar. Börja med att kontrollera det hos din kommun.

    Förbättra fönster och dörrar

  • Städa och kontrollera din ventilation regelbundet. Då blir energianvändningen lägre och inomhusmiljön bättre. I dag finns smartare kontroller och smartare styrning som kan minska energianvändningen ännu mer.

    Underhåll ventilation och se över styrningen

  • Ofta kan man enkelt spara energi genom att justera inställningarna för värmesystemet. Det kan också ge en bättre temperatur och en skönare miljö inomhus. För att justera in systemet bör du överväga att anlita en expert. Däremot kan du kan själv styra temperaturen genom att ställa in reglercentral och termostater.

    Injustera och styr värmesystemet

  • En luftvärmepump minskar dina kostnader för den köpta energin, genom att hämta värmeenergi från uteluften. De ger inte lika stor effekt i norra Sverige, eftersom vintrarna är långa och kalla, och det inte finns så mycket värmeenergi i uteluften när det är riktigt kallt ute.

    Installera en luftvärmepump

  • Att installera en värmepump minskar mängden köpt energi och därmed dina kostnader för uppvärmning och varmvatten. Tänk på att se över hur ventilationen och värmen påverkas av ändringen.

    Installera en värmepump – jord-, sjö- eller bergvärme

  • Fjärrvärme är ett enkelt och driftsäkert värmesystem som ger både värme och varmvatten. Det kan vara ett alternativ om huset ligger i närheten av en fjärrvärmeledning. Tänk på att se över hur ventilationen och värmen påverkas om du byter från en bränslepanna till fjärrvärme.

    Ansluta till fjärrvärme

  • Om du har en oljepanna, kan du ersätta den med en vedpanna eller pelletspanna. Då minskar din klimatpåverkan, eftersom ved och värmepellets är fossilfria bränslen. Tänk på att pannan kräver skötsel och underhåll, till exempel att aska ur och sota.

    Installera en ved- eller pelletspanna

  • Med solceller, som ger solel, blir du mindre påverkad när elpriset går upp och ned. Du kan använda elen för husets uppvärmning, för apparater i bostaden eller för att ladda elbilen. Planera väl så att solcellerna kan fungera under lång tid och får en bra placering, som inte ger en för stor påverkan på husets eller områdets miljö- och kulturvärden.

    Installera solceller för solel

  • En anläggning för solvärme kan producera en betydande del av värmen och varmvattnet som ditt hus behöver under ett år. Solfångare är ofta ett bra komplement till husets befintliga värmesystem, som gör att du blir mindre påverkad när energipriset går upp och ned. Planera väl, så att solfångarna kan fungera under lång tid och får en bra placering som inte ger en för stor påverkan på husets utseende eller områdets miljö- och kulturvärden.

    Installation av solvärme

  • Det är skönt med varma golv och därför väljer många golvvärme av komfortskäl. Om huset inte har rätt förutsättningar för golvvärme kan dock energianvändningen öka, och det finns dessutom risker för fuktskador som behöver beaktas. 

    Installera golvvärme

Gör åtgärder i rätt ordning  

För att ditt hus ska bli så energieffektivt som möjligt, är det klokt att först undersöka om du kan minska husets behov av uppvärmning, innan du åtgärdar något i själva uppvärmningssystemet.

Om du minskar husets behov av uppvärmning först, till exempel genom att isolera, täta, byta fönster eller se över ventilationen, så kan du kanske sedan byta till en värmekälla som är mindre och därmed billigare – och spara ännu mer pengar.

Läs mer om ordningen på åtgärder i Energimyndighetens husguide.

Husguiden – för dig som vill energieffektivisera ditt hus (på Energimyndighetens webbplats)

Boverket (2024). 5. Välja åtgärder. https://www.boverket.se/sv/energiguiden/energirenovera-smahus/5.valja_atgarder Hämtad 2024-11-22