Beskrivning och hjälp till hur inspektioner av uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem ska göras

Granskad: 3 november 2021

Detta avsnitt innehåller beskrivning och hjälp till hur inspektioner av uppvärmnings- och luftkonditioneringssystem ska göras.

Bakgrund

Vid ändringarna 2018 av EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda infördes krav på inspektion för uppvärmningssystem och kombinerade uppvärmnings- och ventilationssystem. Inspektionskravet gäller även luftkonditioneringssystem (komfortkyla) och kombinerade luftkonditionerings-och ventilationssystem. Bakgrunden är att EU menar att det finns möjliga energibesparingar i befintlig bebyggelse som en följd av inspektioner och de råd om förbättringar detta kan leda till. Man menar att det finns enkla förbättringar med kort återbetalningstid som kan göras. Inspektionerna ska även innehålla en bedömning av hur väl systemet och värmegeneratorn är dimensionerat i förhållande till behovet.

Fastighetsautomation och elektronisk övervakning menar EU är en effektiv ersättning för inspektioner och därför finns undantag från inspektioner om dessa styr- och reglersystem uppfyller vissa villkor.

Vilka byggnader omfattas av inspektion, och när

I princip omfattas alla byggnader av inspektion men med några undantag. Inspektionen utgör en del av energideklarationen och den kan göras vid samma besök som omfattar de andra delarna av energideklarationen. Även byggnader som inte omfattas av krav på en energideklaration ska ha en inspektion om den nominella effekten överskrider 70 kilowatt. Inspektion i sådana byggnader ska vara gjord senast 31 december 2021.

Om den nominella, installerade, effekten i ett uppvärmningssystem eller luftkonditioneringssystem i en byggnad överstiger 70 kilowatt, ska inspektion av systemen ingå i sådana energideklarationer som görs enligt 5 § lagen om energideklaration för byggnader. Det avser sådana byggnader som det alltid ska finnas en giltig energideklaration för och där ny energideklaration måste göras vart tionde år.

Däremot behöver inspektioner inte göras när energideklarationer görs för andra byggnader, det vill säga sådana byggnader som inte alltid måste ha en giltig energideklaration men som energideklareras vid nyuppförande eller försäljning enligt 4 eller 6 § samma lag. För sådana byggnader gäller dock, precis som för byggnader som inte energideklareras alls, att inspektion ska göras om systemens nominella effekt överstiger 70 kilowatt och rapporteras i ett särskilt inspektionsprotokoll. Sådana inspektionsprotokoll ska föras över till Boverket senast den 31 december 2021.

Det finns inget krav på att inspektioner alltid måste utföras av en energiexpert med kvalificerad behörighet. Precis som för energideklarationerna i övrigt styrs det av om byggnaden utgör en enkel eller komplex byggnad. De flesta byggnader som omfattas av krav på inspektioner är sannolikt komplexa byggnader. Om inspektionen avser luftkonditioneringssystem måste energiexperten vara kvalificerad, eftersom byggnader med luftkonditioneringssystem med en effekt över 12 kilowatt alltid är komplexa byggnader. Om inspektionen avser ett uppvärmningssystem får en bedömning däremot göras i varje enskilt fall om byggnaden är enkel eller komplex.

3 §    Certifiering får lämnas för

  • 1.  behörighet Normal för enkla byggnader,
  • 2.  behörighet Kvalificerad för komplexa byggnader. (BFS 2013:17).

Inspektionens innehåll och mål

Inspektionen ska omfatta en bedömning av värmegeneratorns verkningsgrad och storlek i förhållande till byggnadens uppvärmningsbehov, i förekommande fall med beaktande av uppvärmningssystemets eller det kombinerade rumsuppvärmnings- och ventilationssystemets förmåga att optimera sin prestanda vid normala eller genomsnittliga driftförhållanden. Bedömningen ska avse den normala eller genomsnittliga belastningen, det vill säga vid en dellast som kan betraktas som typisk eller vanlig under uppvärmningssäsongen, och inte vid fullast. Observera att det är enbart de tillgängliga delarna i systemet som behöver omfattas av inspektionen.

Inspektionen kan omfatta kontroll av att inställningar motsvarar uppgifterna i dokumentationen för anläggningen. Utöver det kan följande kontrolleras i bostadshus: framledningstemperatur och övriga temperaturer inklusive vvc, temperatur i FTX-system, eftervärmning, fjärrvärmeflöden och -temperaturer med hänsyn till fjärrvärmetaxan. I lokalbyggnader kan följande kontrolleras: fjärrvärmeväxlaren, verkningsgrader, pumpinställningar, behov av injustering, rörisolering och tappvarmvattentemperaturer. Om möjligt, med hänsyn till om komponenterna är tillgängliga, kan även spjäll, ventiler etc inspekteras i ventilationsdelen av ett kombinerat uppvärmnings- och ventilationssystem.

Energimyndigheten publicerade 2013 en rapport, Energieffektivisering i stora värmesystem, som kan laddas ned via länken under relaterad information. Inspektionen kan resultera i att behov av injustering av värmesystemet är lämpligt. På Energ