Liten avvikelse - prickmark och korsmark

Granskad: 15 april 2020

Att placera en åtgärd på mark som inte får bebyggas, så kallad prickmark, eller på mark som endast får bebyggas med komplementbyggnader, så kallad korsmark, kan vara en liten avvikelse. Mark- och miljööverdomstolen, MÖD, har i flera rättsfall prövat om det är en liten avvikelse. I flera av rättsfallen var syftet med bestämmelsen avgörande för om avvikelsen var liten eller inte.

Prickmark

I en dom prövade MÖD bygglov för nybyggnad av ett förråd. Enligt detaljplanen skulle det finnas en planteringszon på 6 meter vid gränsen mot en park och denna zon fick inte bebyggas. Byggnaden skulle delvis placeras inom planteringszonen och åtgärden stred därför mot detaljplanen. Förrådet var 13 m2 stort och cirka 8 m2 av förrådet skulle placeras inom planteringszonen. MÖD ansåg att avvikelsen inte var en liten avvikelse från planbestämmelsen. Domstolen ansåg att hänsyn skulle tas till att fastigheten låg i ett nybyggnadsområde och att ett medgivande till den sökta åtgärden skulle kunna få prejudicerande effekter i området. Att byggnaden inte skulle varit bygglovspliktig om den hade placerats längre bort från gränsen mot parken innebar inte att den kunde godtas som en liten avvikelse på den aktuella platsen. Bygglovsansökan skulle därför avslås. (MÖD 2015-06-04 mål nr P 382-15)

Mål: P 382-15 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)

I en annan dom prövade MÖD bygglov för nybyggnad av ett förråd som var 16 m2 stort. Hela förrådet skulle placeras på mark som enligt detaljplanen inte fick bebyggas. MÖD ansåg att avvikelsen inte var liten och förenlig med detaljplanens syfte. Bygglov kunde därför inte ges. (MÖD 2013-11-20 mål nr P 5107-13)

Mål: P 5107-13 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)

Ett ärende som prövades av MÖD gällde bygglov för ett lagertält som var 72 m2 stort. Hela tältet skulle placeras på mark som enligt detaljplanen inte fick bebyggas och åtgärden var därför planstridig. I relation till den totala markytan som inte fick bebyggas var tältets storlek begränsad. MÖD konstaterade dock att utrymmet för att tillåta att en byggnad helt placeras på mark som inte får bebyggas torde vara begränsat. Enligt domstolens mening borde det ha varit möjligt att placera tältet på de delar av tomten som fick bebyggas utan att det hindrade befintlig verksamhet. Även om fastigheten var ensligt belägen och hade en säregen karaktär ansåg MÖD att ett beviljande av bygglovet riskerade att få en prejudicerande verkan. Vid en sammantagen bedömning ansåg MÖD därför att avvikelsen inte var liten och att bygglov kunde därför inte skulle ges. (MÖD 2015-09-24 mål nr P 4488-15)

Mål: P 4488-15 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)

I en dom prövade MÖD bygglov för tillbyggnad med en balkong. Hela tillbyggnaden skulle uppföras på mark som enligt gällande detaljplan inte fick bebyggas, så kallad prickmark. Åtgärden avvek därför från detaljplanen. Syftet med bestämmelsen var att låta marken mellan gatan och byggnad vara fri från ytterligare bebyggelse och på så sätt hålla en enhetlig linje mot gatan. Domstolen konstaterade att tillbyggnaden med balkongen skulle bryta denna linje och därmed påverka den avsedda karaktären på gatan. Med hänsyn till att åtgärden kunde förväntas få prejudicerande effekt i området ansåg MÖD att avvikelsen inte var liten och inte heller förenlig med detaljplanens syfte. Det saknades därför förutsättningar att ge bygglov. (MÖD 2018-04-06 mål nr P 4276-17)

Mål: P 4276-17 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)

Ett bygglov för en tillbyggnad av ett radhus har prövats av MÖD. Tillbyggnaden var 12 m2 och skulle placeras helt och hållet på så kallad förgårdsmark, det vill säga mark som enligt detaljplanen inte fick bebyggas. Med hänsyn till tillbyggnadens storlek och att den i sin helhet skulle placeras på förgårdsmark ansåg MÖD att avvikelsen inte var liten. Bygglovsansökan skulle därför avslås. (MÖD 2015-08-28 mål nr P 1271-15)

Mål: P 1271-15 (på Mark- och miljööverdomstolens webbplats)

I en dom prövade MÖD bygglov för nybyggnad av ett enbostadshus som skulle placeras på prickmark. På den aktuella fastigheten fanns två områden med prickmark som markerade öppningar i beby