Lagar och andra regler som styr farligt gods

Granskad: 14 februari 2024

Flera lagar styr transporter av farligt gods och här redogör vi kortfattat för ett urval av dem.

Farligt gods är både definierat och reglerat i ett flertal bestämmelser

Farligt gods är både definierat och reglerat i ett flertal bestämmelser. Reglerna vänder sig till olika adressater och olika ansvarsled.

Tillämpningen kan handla om vad som klassificeras som farligt gods, hur det ska hanteras, var och när hanteringen sker beroende på omständigheter som lastning, lossning, transporter, lagring, användning, tillsyn med mera. Vid sidan av detta regelverk finns det också straffbestämmelser för uppsåtlig eller vårdslös hantering som leder eller kan leda, till skada på människor, egendom och miljö.

Följande redovisning är inte avsedd att vara en heltäckande kartläggning, utan är tvärtom avgränsad till vissa lagar, anslutande förordningar, och andra regler samt vägledningar. I fokus står just fysisk planering, bygglovsprövning och hantering som är, innebär eller medför frakt (transport) av farligt gods och hur dessa transporter påverkar omgivningen. Vissa föreskrifter och vägledningar finns angivna som komplement och förtydliganden och är då illustrationer av sekundär betydelse för framställningen. Denna redovisning inleds med lagar, följda av förordningar, andra föreskrifter och därefter allmänna råd, vägledningar med mera.

Plan- och bygglagen

Enligt plan- och bygglagen (2010:900), PBL, ska mark- och vattenområden användas till det de är mest lämpade för. Lämplighetsbedömningen sker i olika detaljeringsgrad genom de olika planinstrumenten regionplan, översiktsplan och detaljplan samt områdesbestämmelser (de senare behandlas inte i denna vägledning).