Retroaktiva krav
I ett redan uppfört byggnadsverk behöver i regel bara de krav vara uppfyllda som fanns i de regler om byggande som gällde när byggnadsverket uppfördes eller ändrades. På ett fåtal områden gäller dock bestämmelser som införts senare, det ställs då så kallade retroaktiva krav. I denna vägledning beskrivs de retroaktiva krav som finns i reglerna om byggande.
Utgångspunkten är att det ställs krav enligt reglerna om byggande när man uppför byggnadsverk eller när man ändrar byggnadsverk inklusive ändrad användning av byggnadsverk.
På ett fåtal områden ställs det krav på ett redan uppfört byggnadsverk som inte ändras. Det ställs då krav med retroaktiv verkan, så kallade retroaktiva krav. Retroaktiva krav benämns ibland förbättringskrav. Det är ovanligt med retroaktiva krav i reglerna om byggande.
I sammanhanget kan nämnas att det däremot finns
regler om krav på underhåll av byggnadsverk.
De retroaktiva krav som finns i reglerna om byggande gäller sju olika områden: tillgänglighet och användbarhet, taksäkerhet, godtagbara arbetsförhållanden vid avfallshämtning, portar, hissar, laddningspunkt för elfordon och system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning . De retroaktiva kraven om tillgänglighet finns för att göra det möjligt för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga att använda vissa befintliga miljöer. De retroaktiva kraven på taksäkerhet, godtagbara arbetsförhållanden vid avfallshämtning, portar och hissar finns för att uppfylla rimliga säkerhetskrav vid användning. Det retroaktiva kravet om laddningspunkt för elfordon finns för att förbättra laddinfrastrukturen. Det retroaktiva kravet om system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning är avsett att leda till energibesparingar på sikt.
De retroaktiva kraven är följande:
- åtgärda enkelt avhjälpta hinder i lokaler dit allmänheten har tillträde och på allmänna platser
- handikappanpassa utrymmen för resande i kollektivtrafik i byggnader
- förse byggnader med takskyddsanordningar
- utrusta byggnader med anordningar som skäligen kan krävas för att göra att det blir godtagbara arbetsförhållanden för dem som hämtar avfall
- utföra portar och liknande anordningar i byggnader så att risk för olycksfall inte uppkommer
- förse hissar avsedda för persontransporter med korgdörrar eller annat lämpligt skydd om byggnaden huvudsakligen innehåller arbetslokaler
- förse hissar avsedda för persontransporter med varningsskylt för risken att klämmas av föremål om byggnaden huvudsakligen inte innehåller arbetslokaler och saknar korgdörr eller annat lämpligt skydd
- vidta åtgärder som är nödvändiga för att höja säkerheten vid användning av en hiss
-
installera laddningspunkt för elfordon
-
installera system för fastighetsautomation och fastighetsstyrning
De retroaktiva kraven finns i plan- och bygglagen, plan- och byggförordningen och förordningen om handikappanpassning av vissa byggnader.
2 §
Om inte annat följer av detta kapitel eller av föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 2 § ska kraven i 1 § uppfyllas på så sätt att de,
1. vid nybyggnad uppfylls för hela byggnaden,
2. vid ombyggnad uppfylls för hela byggnaden eller, om detta inte är rimligt, den betydande och avgränsbara del av byggnaden som påtagligt förnyas genom ombyggnaden, och
3. vid annan ändring av en byggnad än ombyggnad uppfylls i fråga om ändringen.
När det gäller kravet i 1 § 3 ska hinder mot tillgänglighet till eller användbarhet av lokaler dit allmänheten har tillträde trots första stycket alltid avhjälpas, om hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa.
12 §
Det som gäller i fråga om tomter enligt 9-11 §§ ska i skälig utsträckning tillämpas också på allmänna platser och på områden för andra anläggningar än byggnader, dock att personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna använda platsen eller området i den utsträckning som följer av föreskrifter meddelade med stöd av denna lag.
Ett hinder mot tillgänglighet eller användbarhet på en allmän plats ska alltid avhjälpas, om hindret med hänsyn till de praktiska och ekonomiska förutsättningarna är enkelt att avhjälpa. Lag (2011:335) .
1 §
I denna förordning finns bestämmelser om vissa byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga.
2 §
Om det i en byggnad finns utrymme för resande i sådan kollektivtrafik som avses i lagen (1979:558) om handikappanpassad kollektivtrafik, ska bestämmelserna i 8 kap.
plan- och bygglagen (2010:900) och 3 kap. plan- och byggförordningen (2011:338) om krav på byggnaders tillgänglighet och användbarhet för personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga tilllämpas även i fråga om en byggnad som har uppförts före den 1 juli 1977 eller för vilken byggnadslov har beviljats före nämnda dag. Ett sådant utrymme ska anordnas så att det uppfyller skäliga anspråk på handikappanpassning.
3 §
Boverket får meddela de föreskrifter som behövs för tillämpningen av denna förordning.