Lokalt producerad solel i energideklarationen
Idag är det fullt möjligt att producera mer solel än vad som används i byggnaden. Hur ska detta hanteras i en energideklaration?
Att tillgodoräkna solel
För att du ska kunna tillgodoräkna dig solel (och annan lokalt producerad förnybar energi) ska den användas samtidigt som den produceras. Solel som används i byggnaden kan fritt fördelas mellan uppvärmning, tappvarmvatten, komfortkyla, fastighetsenergi samt hushålls- eller verksamhetsenergi. Om solel fördelas till hushålls- eller verksamhetsenergi förbättras inte byggnadens energiprestanda.
Ojämn månadsproduktion
Solceller har en ojämn månadsproduktion under året, där ca 65 – 75 % (stora variationer kan förekomma) av all solel produceras mellan april och augusti. Det kan få följden att under den mörka perioden av året produceras inte tillräckligt med energi för att täcka byggnadens behov. Den eventuell överproduktion av solel under den ljusa perioden kan inte "flyttas" och tillgodoräknas denna period. Samma sak gäller solel som produceras under dagen. Den kan inte ”flyttas” till användning under natten. Dock är det möjligt om solel lagras i batterier i byggnaden.
I energideklarationen
När energi till uppvärmning, tappvarmvatten, komfortkyla och fastighetsenergi skrivs in i formuläret ska energiexperten redan tillgodoräknat den energi som kommer från solel eller annan förnybar energi på platsen. I fälten ”Finns solcellsystem” och ”Finns solvärme” skrivs årsproduktionen av solceller och solfångare, utan hänsyn till eventuell export av energi. Dessa värden redovisas i energideklaration enbart som information och ingår inte i beräkningen av energiprestanda.
Hjälpte informationen dig?
Bra att informationen hjälpte dig! Berätta gärna vad du tyckte var bra. Max 500 tecken. Observera att du inte får något svar.