Planbestämmelser för ekosystemtjänster på kvartersmark

Granskad: 14 juli 2021

Möjligheterna att säkerställa ekosystemtjänster med hjälp av planbestämmelser på kvartersmark är begränsade. Här visas lämpliga planbestämmelser för att skapa förutsättningar för att bevara, utveckla och skapa ekosystemtjänster på kvartersmark.

Genomförandedel 5 av 6

Om reglering av kvartersmark och ekosystemtjänster

Det är viktigt att beakta behoven för ekosystemtjänster på kvartersmark. Även om det inte är möjligt att reglera nyanläggning av gröna strukturer på kvartersmark kan detaljplanen möjliggöra anläggande eller bevarande av ekosystemtjänster som är viktiga för klimatanpassning, grön infrastruktur, folkhälsa och attraktiva boendemiljöer.

Om kommunen arbetar med grönytefaktor så behöver detaljplanen utformas så att planen möjliggör anläggandet av en ändamålsenlig grönstruktur. Behoven av grönytor och ekosystemtjänster redovisas bäst i planbeskrivningen, där man med hjälp av planillustrationer kan förtydliga hur planen skapar förutsättningar för att tillgodose behoven av grönstruktur för ekosystemtjänster. Planbeskrivningen är ett viktigt dokument för att motivera planbestämmelserna och illustrera på vilket sätt bestämmelserna är avsedda för att skapa möjligheter för bevarandet, utvecklandet eller skapandet av ekosystemtjänster.

Friyta för lek och utevistelse

Avser detaljplanen bebyggelse som omfattar bostäder eller lokaler för förskola, skola eller annan jämförbar verksamhet, ska det finnas friyta på tomten eller i närheten. Friytan ska vara tillräckligt stor och ha kvaliteter som gör den lämplig för lek och utevistelse.

9 §
  En obebyggd tomt som ska bebyggas ska ordnas på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till stads- eller landskapsbilden och till natur- och kulturvärdena på platsen. Tomten ska ordnas så att
   1. naturförutsättningarna så långt möjligt tas till vara,
   2. betydande olägenheter för omgivningen eller trafiken inte uppkommer,
   3. det finns en lämpligt belägen utfart eller annan utgång från tomten samt anordningar som medger nödvändiga transporter och tillgodoser kravet på framkomlighet för utryckningsfordon,
   4. det på tomten eller i närheten av den i skälig utsträckning finns lämpligt utrymme för parkering, lastning och lossning av fordon,
   5. personer med nedsatt rörelse- eller orienteringsförmåga ska kunna komma fram till byggnadsverk och på annat sätt använda tomten, om det med hänsyn till terrängen och förhållandena i övrigt inte är orimligt, och
   6. risken för olycksfall begränsas.

Om tomten ska bebyggas med byggnadsverk som innehåller en eller flera bostäder eller lokaler för fritidshem, förskola, skola eller annan jämförlig verksamhet, ska det på tomten eller i närheten av den finnas tillräckligt stor friyta som är lämplig för lek och utevistelse. Om det inte finns tillräckliga utrymmen för att ordna både friyta och parkering enligt första stycket 4, ska man i första hand ordna friyta.

Friytornas lämplighet för lek och utevistelse främjas i många fall med grönska där till exempel stora träd och annan vegetation skapar skugga, trivsel och välbefinnande. På kvartersmark kan befintliga större skuggande träd skyddas med hjälp av marklov för att skapa omedelbar trivsel istället för att vänta tills ett nyplanterat träd kan fylla samma funktion.

Boverket har tagit fram allmänna råd för friytor vid skolor och förskolor där förutsättningar för vegetation är en viktig aspekt.

Ta del av Boverkets allmänna råd om friytor i "Relaterad information".

Egenskapsbestämmelser på kvartersmark

Följande egenskapsbestämmelser kan tillämpas för att skapa förutsättningar för ekosystemtjänster på kvartersmark:

Utnyttjandegrad

Bestämmelser om utnyttjandegrad reglerarexploateringens största och minsta omfattning på en plats, både i utbredning över och under markytan samt på höjden. Utnyttjandegraden anges i procent eller areamått. Bestämmelser om utnyttjandegrad kan betecknas e.