Vårdmiljöns betydelse i samhället
Den byggda vårdmiljön är en betydelsefull del av samhället och en viktig del av människors livsmiljö. Hur vi planerar och formar städer och samhällen och hur kommun och region samverkar har stor betydelse för människors hälsa, vårdverksamheter och för samhällsbyggandet i stort.
Att tänka på
Viktiga utgångspunkter
- Förändrade behov av vård och stöd till hälsa påverkar sjukvårdens utveckling. Den byggda vårdmiljön behöver utformas på nya sätt för att möta förändringen.
- Vårdmiljön får genom nya vårdbehov en allt större och mera integrerad roll i samhället vilket leder till att även våra städer och samhällen behöver utformas på nya sätt.
- Gemensamma processer behöver utvecklas för att hantera förändringarna, både vad gäller utformning av vårdmiljö och samhällsplanering.
Den byggda vårdmiljöns växande roll i samhället
Vårdens miljöer ingår alltid i ett sammanhang som en viktig del av samhället och behöver därför bidra till målet i Politik för gestaltad livsmiljö.
Arkitektur, form och design ska bidra till ett hållbart, jämlikt och mindre segregerat samhälle med omsorgsfullt gestaltade livsmiljöer, där alla ges goda förutsättningar att påverka utvecklingen av den gemensamma miljön. Detta ska uppnås genom att:
- hållbarhet och kvalitet inte underställs kortsiktiga ekonomiska överväganden
- kunskap om arkitektur, form och design utvecklas och sprids
- det offentliga agerar förebildligt
- estetiska, konstnärliga och kulturhistoriska värden tas till vara och utvecklas
- miljöer gestaltas för att vara tillgängliga för alla
- samarbete och samverkan utvecklas, inom landet och internationellt.
Läs mer på sidan Politik för gestaltad livsmiljö (prop. 2017/18:110), länk finns i "Relaterad information".
Den byggda vårdmiljön behöver i framtiden utformas på nya sätt för att möta våra förändrade behov av vård och stöd till hälsa. Vårdmiljöer kommer i större utsträckning än idag att behöva finnas tillgängliga på nya platser och på nya sätt nära människans vardagsliv. Förutom att vara behandlande behöver vården utvecklas till att vara mer förebyggande, tillgänglig och hälsofrämjande, som en del i att minska behovet av vårdinsatser.
För samhället kommer en mer decentraliserad vård innebära en större mångfald av vårdutbud och angreppsätt. Nya former av vårdmiljöer växer fram såsom rum för vård på distans och mobil vård som stöd till vård i hemmet. Det sker en utveckling av primärvården med satsning på hälsocentrum, vårdcentraler och närsjukhus med viss specialistvård. Samtidigt utvecklas nya former av högspecialiserad och högteknologisk vårdmiljö. Sjukhusen finns kvar i vårdstrukturerna som huvudnoder för stöd till vård och hälsa. Det omgivande samhället kommer att spela en allt större roll då det kan ge stöd till folkhälsa genom möjligheter till friskvård och god livsmiljö.