Utred och analysera ekosystemtjänsterna i detaljplan
När alla kända förutsättningar har kartlagts i ett kunskapsunderlag kan det behövas ytterligare utredningar och analyser för att pröva planens lämplighet och hitta de bästa planlösningarna. Utredningar och analyser om ekosystemtjänsternas nyttor och värden sammanställs i ett planeringsunderlag. Detta underlag blir viktigt för att möjliggöra bevarandet och skapandet av ekosystemtjänster med hjälp av lämpliga planbestämmelser.
Vad ingår i planeringsunderlag
Planeringsunderlag används för att belysa frågor som kommer upp under planläggningsprocessen. I många fall behövs det riktade faktaunderlag för att åstadkomma en ändamålsenlig markanvändning. Det kan handla om dagvattenutredningar, stabilitetsutredningar eller ekosystemtjänstanalyser. Planeringsunderlaget kan behöva kompletteras i takt med att nya frågeställningar uppkommer under planläggningsprocessen.
I planeringsunderlaget hanteras också synpunkter och yttranden som kommer fram under dialog och samråd. Dialoger och samråd kan ge värdefull kunskap om medborgarnas uppfattningar, upplevelser, nytta och användning av ekosystemtjänster.
Är marken lämplig för planens syften
Under detaljplaneläggningen prövas markens lämplighet för ändamålet. Prövningen ska utgå från de allmänna intressena i 2 kap. PBL. Mark- och vattenområden ska användas på det lämpligaste sättet med hänsyn till dess egenskaper, läge och behov. Detta omfattar även markens värde för, eller brist på, ekosystemtjänster.
2 §
Planläggning och prövningen i ärenden om lov eller förhandsbesked enligt denna lag ska syfta till att mark- och vattenområden används för det eller de ändamål som områdena är mest lämpade för med hänsyn till beskaffenhet, läge och behov. Företräde ska ges åt sådan användning som från allmän synpunkt medför en god hushållning. Bestämmelserna om hushållning med mark- och vattenområden i 3 kap. och 4 kap.
1-8 §§ miljöbalken ska tillämpas. Lag (2014:862) .
3 §
Planläggning enligt denna lag ska med hänsyn till natur- och kulturvärden, miljö- och klimataspekter samt mellankommunala och regionala förhållanden främja
1. en ändamålsenlig struktur och en estetiskt tilltalande utformning av bebyggelse, grönområden och kommunikationsleder,
2. en från social synpunkt god livsmiljö som är tillgänglig och användbar för alla samhällsgrupper,
3. en långsiktigt god hushållning med mark, vatten, energi och råvaror samt goda miljöförhållanden i övrigt,
4. en god ekonomisk tillväxt och en effektiv konkurrens, och
5. bostadsbyggande och utveckling av bostadsbeståndet.
Även i andra ärenden enligt denna lag ska hänsyn tas till de intressen som anges i första stycket 1-5. Lag (2013:867) .
4 §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov eller förhandsbesked enligt denna lag får mark tas i anspråk för att bebyggas endast om marken från allmän synpunkt är lämplig för ändamålet.
5 §
Vid planläggning och i ärenden om bygglov eller förhandsbesked enligt denna lag ska bebyggelse och byggnadsverk lokaliseras till mark som är lämpad för ändamålet med hänsyn till
1. människors hälsa och säkerhet,
2. jord-, berg- och vattenförhållandena,
3. möjligheterna att ordna trafik, vattenförsörjning, avlopp, avfallshantering, elektronisk kommunikation samt samhällsservice i övrigt,
4. möjligheterna att förebygga vatten- och luftföroreningar samt bullerstörningar, och
5. risken för olyckor, översvämning och erosion.
Bebyggelse och byggnadsverk som för sin funktion kräver tillförsel av energi ska lokaliseras på ett sätt som är lämpligt med hänsyn till energiförsörjningen och energihushållningen. Lag (2018:636) .
Ekosystemtjänster och allmänna intressen
I vissa fall är det lämpligast att bevara markens förutsättningar för ekosystemtjänster. l andra fall kan det behöva utvecklas befintliga eller skapas nya ekosystemtjänster för att göra marken lämplig för exploatering enligt planens syfte. För att pröva lämpligheten och hitta en ändamålsenlig och hållbar utformning av planen kan det behövas riktade analyser och utredningar för att skapa hälsosamma och säkra miljöer.
Hälsa, säkerhet och risk för olyckor i lagstiftningen