Om klimatdeklaration

Från den 1 januari 2022 måste byggherrar redovisa vilken klimatpåverkan nya byggnader har. Då trädde lagen om klimatdeklaration för byggnader i kraft.

Lagen om klimatdeklaration för byggnader trädde i kraft den 1 januari 2022, och gäller nya byggnader där bygglov söks från och med det datumet med vissa undantag. I den här handboken informerar Boverket dels om lag och förordning om klimatdeklaration för byggnader, dels om Boverkets föreskrifter om klimatdeklaration för byggnader. Plan- och bygglagen, PBL, ändrades också den 1 januari 2022 när det gäller vad som krävs för att få slutbesked med anledning av reglerna om klimatdeklaration för byggnader. Det finns även vägledning om dessa regler.

Genom handboken vill vi bidra med verktyg och vägledning för att göra en klimatdeklaration. Bland annat finns en öppen klimatdatabas där byggbranschen kan hämta generiska klimatdata för resurser i byggskedet.

Boverket kommer allt eftersom att utöka handboken med vägledning inom olika områden där reglerna behöver förtydligas.

En uppfälld laptop och en grävmaskin

Nyheter om klimatdeklarationer

Nyheter inom området regler om klimatdeklaration vid uppförande av byggnader samt uppdateringar i handboken om klimatdeklarationer.

Laptop.

Hämta klimatdeklaration

Hämta klimatdeklarationer via Boverkets e-tjänst.

Händer som skriver på en bärbar dator.

Webbplatskarta

Webbplatskartan är en innehållsförteckning där du kan se hela innehållet i handboken.

Olika byggnadstyper omgivna av träd. I bakgrunden en lyftkran.

Läsanvisning

Informationen i denna handbok utgår från lag, förordning och föreskrifter om klimatdeklaration för byggnader och på de olika webbsidorna i handboken kan du läsa lagtexten direkt så som den ser ut i riksdagens databas.

Illustration av en ordförandeklubba.

Syftet med att klimatdeklarera

Syftet med lagen är att minska klimatpåverkan från byggskedet. Lagen innebär att byggherren ska redovisa den klimatpåverkan som uppstår under byggskedet i en så kallad klimatdeklaration, vilken ska registreras hos Boverket i Boverkets register för klimatdeklarationer. Hitta länkar till regler om klimatdeklaration för byggnader.

Boverkets logotyp, dator, bygghjälm, borrmaskin , industribyggnad, lyftkran och blå vapensköld.

Tillsyn

Kommunen ansvarar för att kontrollera att en klimatdeklaration upprättats innan man meddelar slutbesked enligt plan- och bygglagen. Boverket har tillsyn över att uppgifterna i klimatdeklarationen uppfyller reglerna. Läs mer om Boverkets tillsyn.

Förstoringsglas på dokument. Illustration.

Ordlista

Centrala begrepp som används på sidorna om klimatdeklaration.

Dokument i hög och förstoringsglas

Bakgrundsmaterial

Boverket har under flera år arbetat med olika utredningar om byggsektorns klimatpåverkan. Du kan ta del av några av rapporterna.

Stapeldiagram

Uppföljning och statistik

Aktuell uppföljning och statistik om klimatdeklaration av byggnader.

Frågor och svar

Här svarar vi på de vanligaste frågorna som rör klimatdeklaration av byggnader. Svaren  tar sin utgångspunkt i beslutad lag och förordning samt Boverkets föreskrifter om klimatdeklaration för byggnader.

En klimatdeklaration är en beräkning och sammanställning av den klimatpåverkan som sker vid byggskedet. Uppgifterna ska sammanställas och skickas till Boverket. Byggskedet omfattar uttag av råvaror, tillverkning av byggprodukter, arbete på byggarbetsplatsen och transporter.

Den nya lagen om klimatdeklarationer för byggnader vid uppförande börjar gälla den 1 januari 2022.

Det är byggherren som har ansvar för att deklarationen görs och lämnas in till Boverket.

Det överordnade syftet är att minska utsläppen av växthusgaser vid uppförande av byggnader. Andra syften är att öka kunskapen om byggnaders klimatpåverkan. Det handlar också om att öka kunskapen om livscykelanalyser (LCA), som ligger till grund för en klimatdeklaration samt att förmedla nyttan till olika aktörer i byggprocessen om hur man kan bidra till att minska klimatpåverkan från byggnader som uppförs.