Kulturvärden bygglov

Granskad: 13 juli 2023

En av flera förutsättningar för att bygglov ska kunna ges är att såväl byggnadens som platsens kulturvärden tas tillvara.

Byggherrens ansvar

I plan- och bygglagen, PBL, ställs det ett antal krav som ska tillgodoses när man ändrar eller uppför en byggnad. Det gäller bland annat varsamhetskravet och förbudet mot att förvanska en byggnad som är särskilt värdefull ur kulturhistorisk synpunkt. Det är byggherrens ansvar att kraven uppfylls och de gäller alltid, oberoende av om en åtgärd är bygglovspliktig eller inte. Bygglovet innebär att byggherren får en prövning i förväg av om en åtgärd uppfyller vissa av lagens krav eller inte. Samtidigt ger bygglovsprocessen en möjlighet till en dialog mellan byggherre och byggnadsnämnd om hur en åtgärd kan utföras så att bland annat kulturvärdena tillgodoses. 

13 §
  En byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt får inte förvanskas.

Första stycket ska tillämpas också på
   1. anläggningar som är bygglovspliktiga enligt föreskrifter som har meddelats med stöd av 16 kap. 7 §,
   2. tomter i de avseenden som omfattas av skyddsbestämmelser i en detaljplan eller i områdesbestämmelser,
   3. allmänna platser, och
   4. bebyggelseområden.

17 §
  Ändring av en byggnad och flyttning av en byggnad ska utföras varsamt så att man tar hänsyn till byggnadens karaktärsdrag och tar till vara byggnadens tekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden.

Byggnadsnämnderna ansvarar för tillsynen över att byggherren fullgör sina skyldigheter enligt plan- och bygglagen. Har någon utfört en åtgärd som står i strid med lagen kan byggnadsnämnden ingripa i efterhand. Önskar en byggherre i förväg få besked om en åtgärd är lagenlig kan byggherren, även om åtgärden inte är bygglovspliktig, ansöka om ett frivilligt bygglov.

2 §
  Om inte annat anges i detta kapitel eller annan författning, ansvarar byggnadsnämnden för tillsynen över att
   1. byggherren fullgör sina skyldigheter enligt plan- och bygglagen (2010:900) och enligt föreskrifter i anslutning till lagen, och
   2. bestämmelserna i 8 kap. 1-18 och 24-26 §§ samt 9 och 10 kap. plan- och bygglagen och i anslutande föreskrifter följs i övrigt.

20 §
  Om det på en fastighet eller i fråga om ett byggnadsverk har vidtagits en åtgärd i strid mot denna lag eller föreskrifter eller beslut som har meddelats med stöd av lagen, får byggnadsnämnden förelägga den som äger fastigheten eller byggnadsverket att vidta rättelse inom en viss tid
(rättelseföreläggande).

Byggnadsnämnden får inte besluta om ett föreläggande om det har förflutit mer än tio år från överträdelsen.

Den tioårsgräns som anges i andra stycket gäller inte om överträdelsen är att någon olovligen har tagit i anspråk eller inrett en bostadslägenhet för ett väsentligen annat ändamål än bostadsändamål. Lag (2011:335) .

Kulturvärdena en förutsättning för bygglov

Vad som krävs för att medge ett bygglov inom ett detaljplanelagt område framgår av 9 kap. 30 § PBL. Bland annat ska följande tillgodoses:

  • Kravet om en god form- färg- och materialverkan enligt 8 kap 1§ 2 PBL.
  • Varsamhetskravet enligt 8 kap. 17 § PBL.
  • Förbudet mot att förvanska en byggnad som är särskilt värdefull från historisk, kulturhistorisk, miljömässig eller konstnärlig synpunkt enligt 8 kap. 13 § PBL.
  • Kravet på hänsyn till stads- och landskapsbilden och platsens natur- och kulturvärden enligt 2 kap. 6 § första stycket 1 PBL.
  • Kravet om att bebyggelseområdens särskilda värden ska skyddas enligt 2 kap. 6 § tredje stycket PBL.