Risker med inträngande vatten i träregelvägg
Inträngande vatten kan orsaka fuktskador i träregelväggar, både under byggtiden och efter färdigställande. Sannolikheten är framför allt hög vid slagregn och om det finns hål i fasadens ytskikt där vatten kan sugas eller tryckas in. Vid förtillverkade väggdelar finns även en risk att få in vatten i väggen innan huset är tätt. Här kan du läsa mer om riskerna med inträngande vatten i träregelvägg.
Inträngande vatten
En träregelvägg är en av många stomtyper som är extra fuktkänslig eftersom den innehåller biologiskt material. Därför är det viktigt att fasadens ytskikt inte släpper igenom vatten. Fasadens ytskikt på en träregelstomme kan vara både tegel, trä eller andra typer av fasadmaterial.
För att minska risken för inträngande vatten i träregelytterväggar byggs ofta spalter som har följande egenskaper:
- minska tryckskillnaden över klimatskalet
- dränera ut vatten som hamnar bakom fasadskiktet
via ett andra tätt vattenutledande skikt innanför
luftspalten (så kallat tvåstegstätning) - öka förmågan till uttorkning av vatten som inte
dränerats bort.
Det har dock visat sig vara praktiskt svårt att uppnå den tänkta funktionen fullt ut i alla detaljer och genomföringar på en fasad, vilket skapar risk för fuktskador.
I träregelväggar finns dessutom både hålrum för vatten att tränga in i, samtidigt som det finns fuktkänsligt material i väggen som kan få fuktskador. I fasadteglet i en skalmur kan dessutom vatten som sugs upp i fasadteglet ge upphov till ytterligare fuktbelastning, utöver själva regninläckaget.
I en träregelyttervägg med en skalmur i tegel kan regninläckage förekomma på samma sätt som vid väggar med träpanel, det vill säga i genomföringar, sprickor och anslutningar till fönster och dörrar.