Andras vägledningar
Flera myndigheter och organisationer har tagit fram vägledning om cirkulär ekonomi i byggsektorn. På den här sidan hittar du länkar till ett urval av dessa.
Om vägledningarna
Nedan återfinns länkar till vägledningar och guider om cirkularitet i byggsektorn som andra myndigheter och organisationer kostnadsfritt tillhandahåller. Samlingen gör inte anspråk på att vara heltäckande.
Samlingssidor för vägledningar
Vissa webbsidor innehåller listor med länkar till flera vägledningar eller länkar till pdf:er med samlad information om olika vägledningar. Nedan redovisas några sådana webbsidor.
Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild
Centrum för cirkulärt byggande, CCBuild, har en samlingssida med kortare guider med fokus på cirkularitet och återbruk i bygg- och fastighetssektorn. Ett 30-tal guider finns länkade och är fördelade under följande rubriker:
- återbrukets effekter
- arbetssätt för cirkulärt byggande
- klimatomställning (Inspelat material från Byggföretagen)
- upphandling och offentlig verksamhet
- demontering för återbruk.
Guider (på CCBuilds webbplats)
Cirkulära Göteborg
På webbsidan Cirkulära Göteborg har staden samlat erfarenheter, kunskap och guider. Där finns bland annat vägledningen "Dags att bygga och riva cirkulärt" respektive "Fixotekets handbok".
Cirkulära Göteborg (på Göteborgs stads webbplats)
Lokal Färdplan Malmö 2030, LFM30
Lokal Färdplan Malmö 2030, LFM30, har tagit fram en sammanställning med ett drygt 30-tal återbruksguider. Dessa är indelade under rubrikerna
- arbetssätt för cirkulärt byggande
- upphandling och offentlig verksamhet
- demontering för återbruk
- återbrukets effekter.
Sammanställningen är i form av en pdf. Den finns under rubriken Rapporter och material på sidan 2. Cirkulär ekonomi och resurseffektivitet.
2. Cirkulär ekonomi och resurseffektivitet (på LFM30s webbplats)
Viable Cities
Viable Cities är ett strategiskt innovationsprogram som arbetar för klimatneutrala städer 2030. På webbsidan finns bland annat en kunskapshubb där det går att söka efter goda exempel, rapporter, vägledningar med mera.
Kunskapshubb (på Viable Cities webbplats)
Regler som rör cirkularitet
Flera myndigheter har vägledning om regler som rör cirkularitet i bygg- och fastighetssektorn. Nedan ges exempel på detta.
Naturvårdsverket
Naturvårdsverket har vägledning om miljöbalkens hänsynsregler, däribland avfallshierarkin.
Hänsynsreglerna - kapitel 2 miljöbalken (på Naturvårdsverkets webbplats)
Naturvårdsverket har föreskriftsrätt för avfallsfrågor och har vägledningar om avfall och bygg- och rivningsavfall.
Avfall (på Naturvårdsverkets webbplats)
Bygg- och rivningsavfall (på Naturvårdsverkets webbplats)
Utsortering av bygg- och rivningsavfall (på Naturvårdsverkets webbplats)
Avfall och produkt - vilken lagstiftning gäller? (på Naturvårdsverkets webbplats)
Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen
Naturvårdsverket och Kemikalieinspektionen har samarbetat om vägledning om farliga ämnen och återvinning.
Farliga ämnen vid avfallshantering och återvinning (på Naturvårdsverkets webbplats)
Kemikalier i en cirkulär ekonomi (på Kemikalieinspektionens webbplats)
Materialguider
Det finns guider om hur man kan göra bra material- och produktval och hur olika material kan vårdas för längre livslängd. Det finns också databaser med fritt tillgänglig information om olika byggprodukter. Nedan ges sådana exempel.
Avfall Sverige och IVL
Avfall Sverige och IVL har tagit fram Byggåterbruksguiden, en vägledning för att underlätta återbruk av byggprodukter i bostäder. Guiden är framför allt riktad till privatpersoner.
Bygg med återbruk (på Sveriges avfallsportal)
BASTA-systemet
Det digitala och sökbara systemet BASTA kan användas av alla som vill göra produktval i syfte att fasa ut ämnen med farliga egenskaper. Den innehåller även uppgift om cirkularitet. Över 180 000 bygg- och anläggningsprodukter ingår i databasen.
Kemikalieinspektionen
Kemikalieinspektionen tillhandahåller PRIO-verktyget för att hjälpa företag och inköpare att hitta och byta ut farliga ämnen i varor eller kemiska produkter.
Prio (på Kemikalieinspektionens webbplats)
Riksantikvarieämbetet
Riksantikvarieämbetet har tagit fram en materialguide som är en faktabas för alla som arbetar med byggnadsvård eller fastighetsförvaltning.
Materialguiden (på Riksantikvarieämbetets webbplats)
Renovering
Att renovera i stället för att riva ut och byta byggprodukter eller byggnadsdelar är ett mer cirkulärt förhållningssätt.
Vägledning vid energirenovering av fönster
BeBo, Energimyndighetens beställargrupp för energieffektiva flerbostadshus, har tagit fram en vägledning som beskriver metoder och arbetsprocesser vid energirenovering av fönster, så att de kan behållas i stället för att bytas ut.