Brunnsparken, Göteborg
Brunnsparken är en av Göteborgs mest centrala platser, men även en av de platser i staden som upplevs som mest otrygg. För att förändra bilden av Brunnsparken togs ett politiskt beslut att förändra gestaltningen. I samverkan mellan berörda kommunala nämnder, fastighetsägare, landskapsarkitekter, politiker och polisen, och i dialog med medborgarna, har ett gestaltningsförslag för en ljusare och grönare plats med god överblickbarhet och många sittmöjligheter vuxit fram.
Behovet
Brunnsparken är en kollektivtrafiknod och en del av ett viktigt kommersiellt stråk i centrala Göteborg – en plats som många känner till och passerar. Det är dock få som uppehåller sig på platsen och många upplever den som otrygg. I kommunens mål- och inriktningsdokument för 2017 fanns en uttalad politisk ambition: att genomföra upprustning och trygghetsåtgärder i Brunnsparken, både på kort och på lång sikt. Arbetet inleddes med en förstudie där bland annat en trygghetsanalys baserad på platsobservationer och intervjuer gjordes. Av trygghetsanalysen framkom att platsen upplevdes som mörk och instängd med sin markbeläggning av grus, och med täta trädkronor som skuggade sommartid. Kioskbyggnader, toaletter och hållplatsskyltar försvårade överblicken och platsen upplevdes som nedskräpad.
Målbilden
Målet är att genom fysiska åtgärder omvandla Brunnsparken till ett tryggt och välkomnande park- och hållplatsrum. Den nya gestaltningen ska resultera i en tilltalande plats att uppehålla sig på,- en plats för evenemang, möten och vila.
Skeden i samhällsbyggnadsprocessen där insatser gjorts
Ombyggnaden av Brunnsparken berör skedena projektering, bygglov och byggnation.
Samordning/samverkansmodell
Park- och naturförvaltningen har i uppdrag att leda ombyggnaden och projektet genomförs i samverkan mellan kommunala förvaltningar, fastighetsägare och andra berörda aktörer. En dialog mellan fastighetsägare, Göteborgs stad, förtroendevalda, polisen och göteborgarna har legat till grund för förslaget som är framtaget av en arkitektkonsult. Brunnsparken är Göteborgs första offentliga park. Samordning har därför även skett med Göteborgs museum för att säkra att de åtgärder som förändrar parkens utseende och struktur är förenliga med de kulturhistoriska värdena på platsen.