Tilläggsisolera vinden

Granskad: 29 juli 2024

Tilläggsisolering av vinden minskar värmeförlusterna och sparar därför energi samtidigt som du får en bättre temperatur och komfort i bostaden. Eftersom vindsutrymmets temperatur förändras behöver du utreda och förebygga risker för fukt.

Tilläggsisolering av vindbjälklag

Tilläggsisolering av vinden minskar värmeförlusterna och därmed energianvändningen. Hur stor nytta du får ut, beror på hur väl isolerat vindsbjälklaget var från början samt hur mycket utrymme det finns att lägga mer isolering. Arbetet genomförs inomhus så det kan genomföras när som helst under året.

Börja med att utreda husets förutsättningar. Det är vanligt med luftläckage mellan innertak och vind, vilket ofta är negativt för energianvändningen och inomhusmiljön. Det kan dessutom skapa risk för fuktskador.

Välj gärna ett isoleringsmaterial som har bra isoleringsförmåga. Ju lägre ”lambda”-värde desto mer isoleringseffekt får du ut av varje centimeter. Det blir extra viktigt om det är ont om plats.

Tänk på att när du isolerar mellan bostaden och vinden, blir det kallare på vinden, vilket oftast också medför att det blir fuktigare.

Bildtext: Exempel på byggnadsdetaljer som kan behöva justeras för att tilläggsisoleringen av vinden ska fungera bra. Exempelvis genomföringar av rör, isolering av vindsluckan och isoleringens påverkan på vindsventilationen. Illustration: Boverket / Altefur Development

Lönsamhet och energibesparing

För de flesta hus är det lönsamt att tilläggsisolera vindsbjälklaget. Hur mycket energi du kan spara beror bland annat på vilket skick isoleringen har före åtgärden, hur stor kostnaden blir för isolering och annat arbete som behövs i vindsutrymmet samt var i landet huset ligger.

Andra nyttor och mervärden med åtgärden

Inomhusmiljön påverkas oftast positivt genom att det blir varmare inomhusluft under innertaket på vintern och mindre kallras. Värmesystemet får bättre förutsättningar för att orka värma upp hela huset. Isoleringen kan även minska värmegenomslaget genom vindsbjälklaget på sommaren och därmed ge en svalare inomhusmiljö när det är varmt ute.

Med bra isolering mot vindsutrymmet får innertaket samma temperatur som rummet både sommar och vinter. Illustration: Boverket / Altefur Development

Andra åtgärder som kan vara lämpliga att göra samtidigt

  • Mekanisk ventilation med värmeåtervinning är ofta lönsamt, och kräver då för det mesta kanaldragning på vinden. Om det kan bli aktuellt för ditt hus, så utred det innan du gör en tilläggsisolering, eftersom det är betydligt mer arbetskrävande att montera kanaler efter en isolering.
  • Lufttäta mot vinden om vindsbjälklaget inte är lufttätt.
  • Uppgradera luckan upp till vinden, om den är inomhus och är otät eller dåligt isolerad.

Att tänka på för att få full nytta av åtgärden

Här får du exempel på vad du kan göra för att hantera utmaningar före, under och efter åtgärden för att få full nytta av den.

Före åtgärden genomförs

  • Undersök om det finns fuktskador i bjälklaget eller på underlagstaket. Om det finns det mögel eller röta behöver du identifiera och åtgärda orsaken innan du startar arbetet med tillägg